Skip to main content
Diferite tehnici hinduse de meditatie si beneficiile lor. Partea I.

In aceste vremuri moderne, yoga si meditatia au inceput sa faca parte din programul cotidian al oamenilor. Toate practicile yoga si de meditatie isi au radacinile in traditia hindusa.

Tipuri hinduse de meditatie

Poti afla din acest articol care sunt principalele tipuri de meditatie, din hinduism, in ce constau si ce beneficii au.

CITESTE Ghid complet pentru alegerea unui instructor de yoga si meditatie

Meditatia Om

om

Origine: Mantra Om este o silaba care sta la baza meditatiei cu acelasi nume. Se repeta pentru concentrarea atentiei. Unii maestri spirituali sustin ca este foarte importanta pronuntarea corecta a mantrei-silaba, deoarece aceasta este asociata cu un anumit tip de vibratie. Altii spun ca este doar un instrument pentru concentrarea si focusarea mintii. In mod asemanator sunt folosite si alte mantre in traditiile hinduse, buddhiste, jainiste, in sikhism si daoism. Toate au aceeasi origine.

Cum se practica: La fel ca majoritatea meditatiilor, te asezi in pozitie de meditatie cu coloana dreapta si ochii inchisi. Mantra se repeta pe parcursul intregii sesiuni de meditatie, corect si cu atentie. Unii practicanti folosesc metoda sincronizarii respiratiei cu mantra.

Repetitia mantrei ajuta la deconectarea de gandurile care bantuie mintea, astfel incat sa aluneci in pauza dintre ganduri. Mantra este un instrument care sprijina practica meditatiei. Mantrele pot fi considerate cuvinte stravechi puternice, cu intentii subtile, care faciliteaza conectarea cu spiritul, sursa a tot ce exista in univers.

In mod traditional, mantrele se repeta de 108 sau de 1008 ori. Siragurile de malas sunt facute din 108 sau 1008 margele, pentru numaratoare.

Cui i se recomanda sa practice: Persoanelor care doresc sa-si concentreze creierul in timpul meditatiei li se pare mai usor sa mediteze in timp ce incanteaza mantra. Mantra fiind un cuvant, si gandurile sunt percepute ca niste cuvinte. Devine astfel mai usoara focusarea pe mantra, pe anumite cuvinte, iar mintea se deconecteaza de la atentia asupra gandurilor ocazionale. Acest tip de meditatie este accesibil oricui, fiind usor de practicat.

CITESTE The Beatles, initiati de Maharishi, au fost promotorii miscarii New Age

Meditatia transcendentala

meditatia transcendentala

Origine: Acest tip de meditatie a fost introdus de Maharishi Mahesh Yogi in 1955 si a capatat mare popularitate in vest, intre anii ’60 si inceputul anilor ’70. In mare parte, aceasta popularitate s-a datorat relatiei dintre guru si celebritati precum trupele The Beatles sau The Beach Boys. Actualmente, se estimeaza ca peste 5 milioane de oameni practica acest tip de meditatie.

Cum se practica: Meditatia transcendentala nu este accesibila oricui. Singura cale de a o practica este prin intermediul unui ghid autorizat. Acesta a fost unul dintre motivele principale pentru care organizatia care prolifereaza meditatia transcendentala a fost intens criticata, la nivel global.

Practica acestui tip de meditatie consta in folosirea mantrei date de catre ghid si repetitia ei timp de 15-20 de minute, de 2-3 ori pe zi, cu ochii inchisi. Mantrele sunt date in functie de varsta si de sexul practicantului. Sunt nume tantrice sau zeitati hinduse. O alta versiune include “Eliberarea Naturala de Stres”, iar acest tip elimina partea mistica a meditatiei transcendentale.

Cui i se recomanda sa practice: In timp ce multi oameni au laudat beneficiile acestui tip de meditatie, exista multe critici in jurul sau. Mai ales pentru faptul ca trebuie sa-ti cam golesti buzunarele pentru a fi initiat. Daca esti interesat de aceasta practica, se recomanda sa cercetezi bine inainte.

Va urma...

CITESTE Diferite tehnici hinduse de meditatie si beneficiile lor. Partea II

*In februarie 2020 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

Comenteaza cu Facebook