Discipolii lui Babaji Mahavatar - adevăr şi legendă Skip to main content
Discipolii lui Babaji Mahavatar

Babaji Mahavatar, yoghinul legendar din munții Himalaya, a adus lumii cunoașterea practicii spirituale, Kriya Yoga.

Citește și: mahavatar-babaji-maestrul-yoghin-fara-de-moarte

Adepții săi spun ca Babaji este un spirit nemuritor, care a devenit cunoscut lumii prin publicarea cărții lui Paramahansa Yogananda,  Autobiografia unui yoghin, în care Maestrul este descris ca un avatar – încarnare a divinității, Shiva în formă umană.

Cei care îi urmează învățăturile spun că l-au întâlnit în locurile retrase din munții Himalaya, lângă Badrinath. Mai mult, unii cred că în Varanasi, locul unde a trăit Lahiri Mahasaya, discipolul lui Babaji, toți sunt pătrunși de spiritul său nemuritor.

Yogananda, explică în cartea sa, că Iisus Hristos i-a apărut lui Babaji în Himalaya și i-a cerut să trimită în Occident un emisar care să readucă învățăturile sale originale și unitatea acestor învățături cu cele ale hinduismului. „Cei devotați mie”, a spus el, „fac o lucrare bună, dar uită de comuniunea interioară cu Dumnezeu. Împreună, să trimitem pe cineva în Occident să-i învețe arta meditației.”  Urmare a cererii lui Isus, Babaji l-a însărcinat pe Yogananda ca emisar în vest. Yogananda a scris că Isus Hristos și Babaji (avatarul lui Krishna), se ocupă împreună de evoluția spirituală a lumii.

Citește și: lahiri-mahasaya-maestrul-discipolilor-salvați-prin-kriya-yoga

Linia spirituală Kriya yoga, deschisă de Babaji, continuată de discipolul sau Lahiri Mahasaya, a fost transmisă lui Sri Yukteswar, Maestrul lui Yogananda, care a făcut-o cunoscută publicului larg.

Sri Yukteswar, născut într-o familie înstărită, a devenit discipol al lui Lahiri Mahasaya in 1884. După moartea soției sale, Priya Nath Karar a devenit Swami și a primit numele Sri Yukteswar Giri.

L-a întâlnit pe Babaji, guru-ul lui Lahiri Mahasaya, în 1894, care i-a spus că într-o zi îi va trimite un discipol, care să ducă învățăturile yoga în Occident. Acest discipol s-a dovedit a fi Paramhansa Yogananda.

Babaji i-a cerut lui Sri Yukteswar să scrie o carte despre unitatea esențială a Bibliei și a Bhagavad Gita, cea mai cunoscută scriptură din India. Sri Yukteswar a intitulat această carte The Holy Science. Scopul acestei cărți a fost să arate cât mai clar posibil, că există o unitate esențială a tuturor religiilor, că nu există nicio diferență între adevărurile diferitelor credințe si că există o singură metodă prin care lumea, atât cea externă cât și cea internă, a evoluat, având un singur scop admis de toate scripturile.

Conștiința divină este cea care susține fiecare forma și forță din Univers. Dumnezeu i-a creat pe toți oamenii din bucuria nemărginită a ființei lui ”. – Sri Yukteswar.

Sri Yukteswar a fondat două schituri, dintre care unul era casa familiei sale, primită de la tatăl său ca moștenire. În ultimul an al vieții sale, Sri Yukteswar și-a predat toate proprietățile lui Paramhansa Yogananda, cerându-i să găsească pe cineva care să le întrețină.

Sri Yukteswar și-a părăsit corpul pe 9 martie 1936. Curând după aceea, i-a apărut în astral lui Yogananda și i-a descris natura vieții de apoi. Această descriere poate fi găsită în aceeași carte, Autobiografia unui yoghin.

Viața lui Yogananda este o biografie neconvențională despre un Swami hindus care a adus yoga și meditația în Occident în anii 1920 și a făcut ca învățăturile vedice antice, să fie accesibile unui public modern, atrăgând mulți adepți și inspirând milioane de oameni care practică yoga astăzi. Viața și învățăturile sale continuă să fie o sursă de lumină și inspirație pentru oamenii de toate rasele, culturile și credințele.

La șaptesprezece ani, in 1910, l-a întâlnit și a devenit discipolul lui Sri Yukteswar Giri, lângă care a rămas timp de zece ani, primind disciplina spirituală strictă, dar plina de iubire a acestuia. După ce a finalizat studiile Universității din Calcutta în 1915, a îmbrăcat haina călugăriei, devenind Swami Yogananda.

La prima lor întâlnire și de multe ori după aceea, Sri Yukteswar i-a spus tânărului discipol că el a fost ales să răspândească știința antică a Kriya Yoga în America și în întreaga lume.

Într-o zi, în 1920, în timp ce medita, Yogananda a avut o viziune divină care i-a arătat că era momentul să-și înceapă munca în Occident. A plecat imediat spre Calcutta, unde a doua zi a fost invitat să servească ca delegat al Indiei la un congres internațional al liderilor religioși, care se va reuni mai târziu în acel an la Boston. Sri Yukteswar a confirmat că este momentul potrivit, spunând: „Toate ușile sunt deschise pentru tine. Este acum sau niciodată.

Cu puțin timp înainte de plecarea sa, Yogananda a fost vizitat de Mahavatar Babaji, maestrul nemuritor. „Tu ești cel pe care l-am ales să răspândesc mesajul Kriya Yoga în Occident”, i-a spus Babaji lui Yogananda. „Cu mult timp în urmă l-am întâlnit pe guru-ul tău Yukteswar. I-am spus atunci ca te voi trimite la el sa te pregătească. Kriya Yoga, tehnica realizării lui Dumnezeu, se va răspândi în cele din urmă în toate țările și va ajuta la armonizarea națiunilor, prin intermediul percepției personale, transcendentale a omului asupra Tatălui Infinit.

Image

 

Surse: rishikeshdaytour.com, sriyukteswar.com, yogananda.org, ananda.org.

 

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook