Esti liber sa fii fericit. De ce esti in lupta cu tine? Skip to main content
Esti liber sa fii fericit. De ce esti in lupta cu tine?

"Esti liber sa fii fericit". Cuvintele suna ca un bilet catre libertate, mai ales rostite de catre unul dintre putinii experti in Vedanta care mai exista in intreaga lume. Iata a treia si ultima parte a rezumatului Yoga Psychology Seminar, un eveniment unic, pentru care Swamiji Maha Mandaleshwar a venit special, din India.

“Esti liber sa fii fericit. Daca o sa fii fericit cand primesti ce-ti doresti, atunci esti dependent si iti conditionezi singur propria fericire. Cine iti creeaza inchisoarea? Apoi te plangi ca esti trist, ca esti prizonier, dar priveste conditiile puse chiar de tine. Tu dai puterea si armele ca sa fii ranit, prin conditiile tale de a fi fericit.” “Nu te duce la Dumnezeu pentru ca esti trist, tristetea creeaza iadul, daca ai tristete in tine, vei avea tristete si in jurul tau. Nimic nu justifica tristetea, ea buna doar atunci cand pleaca.”

 “Pentru cel vesel, meditatia va fi usoara, pentru cel trist va fi grea” Lumea aceasta ne invata ca trebuie sa fim tristi, spune razand Swamiji. Unii zic ca trebuie sa fii trist ca sa fii spiritual, trebuie sa plangi ca sa dovedesti ca iubesti. “Meditatia reprezinta stabilitatea corpului, a respiratiei si a gandului.” “Stabilitatea gandului transcende gandul.”

CITESTE PRIMA PARTE: VAIRAGYA SI DETASAREA MATURA DE CIRCUMSTANTELE VIETII SI DE SUFERINTA

“De ce esti in lupta cu tine? Incepe incet sa te eliberezi de prostie, de conditii. Experientele sunt bune doar daca intelegi si inveti ceva din ele.” “Cand vrei experiente, le inventezi. Fara gand, nu exista imagine.”

“Maxim prostesc este sa crezi ca Dumnezeu ne testeaza. De ce ar vrea sa ne testeze? Si de ce astfel? Testezi pentru ca nu stii, cand nu stii, de exemplu cand gusti mancarea daca e sarata. Dumnezeul asta nu ar fi doar lipsit de omniscienta, ar fi chiar ignorant. Nu doar ca ne testeaza, continua s-o faca!” Pentru ce este necesara invatatura, intelegerea? Swamiji da exemplul lui Newton. Daca atunci cand Newton dormea sub copac si i-a cazut un mar in cap, si-ar fi spus ca asa a vrut Dumnezeu, nu descoperea explicatia, adica gravitatia.

CITESTE PARTEA A DOUA: CU CAT ESTE MAI MARE EGO-UL, CU ATAT OMUL ARE MAI MULTE DE ASCUNS

“Trebuie sa crezi in ceva acolo unde nu intelegi. Credinta inlocuieste ceva ce nu poti intelege sau cunoaste. Prin credinta poti ajunge la cunoastere directa. Credinta inseamna ca ma urc in avion pentru ca cred ca ma va duce in India si nu ca se va scufunda in Ocean.” “Devotiunea pentru Dumnezeu este mama tuturor virtutilor (Bhakti). De acolo vine tot binele. Daca n-ai destula abhyasa sau vairagya pentru samadhi, ai rabdare. Daca ai Bhakti, acestea doua vin de la sine.” “Dumnezeu este mai aproape decat apropierea, desi pare mai indepartat decat departarea.”

Livia Bonarov


Hatha Yoga Seva va invita la retreat in Gherdeal, in perioada 27-30 iunie 2019. Invitația este deschisa pentru toti cei care vor sa isi modifice mentalul intr-o maniera pozitiva, sa capete increderea si motivatia esentiale pentru o practica individuala constanta. Locuri limitate. Rezervari si inscrieri pe: hathayogaseva@gmail.com. Mai multe detalii aici.

 

Comenteaza cu Facebook