Iulia Ciangă: „Yoga reprezintă o cale de autocunoaștere, echilibrare și împlinire, o cale de conectare la Sursa divină din noi.” Skip to main content
Iulia-Ciangă-instructor-yoga

Iulia Ciangă a început practica Yoga din considerente strict terapeutice, dureri de spate și probleme posturale datorate programului prelungit la calculator. În 1-2 luni de practică, efectele benefice au început să fie vizibile la nivelul întregului corp: îmbunătățirea posturii, capacității respiratorii, a digestiei și rezistenței organismului, în special la răceli, evidențierea ușoară a musculaturii, aparent fără un efort ridicat, un nivel mai crescut de energie și nu au întârziat să apară și beneficiile la nivel subtil-interior, printre care enumeră: creșterea capacității de concentrare, adoptarea unei atitudini mai echilibrate, printr-o gestionare mai bună a emoțiilor, conștientizarea momentului prezent și importanței compasiunii față de propria persoană, dar și a celor din jur.

Practică zilnic, măcar câteva minute și spune despre practica personala: „Este un proces de învățare, care întotdeauna mă motivează să găsesc calea cea mai adecvată pentru mine.”

Mai multe despre Iulia în interviul oferit în exclusivitate pentru Yogasat:

„Pentru mine Yoga reprezintă o cale de autocunoaștere, echilibrare și împlinire, o cale de conectare la Sursa divină din noi. Personal, consider practica Yoga o călătorie, un proces continuu de explorare și descoperire a capacităților noastre de ‘ființe spirituale care trăiesc o experiență umană’ (Anita Moorjani ‘Am murit si m-am descoperit pe mine însămi’ - prefață carte).

Image
 Iulia-Ciangă-instructor-yoga

Am început practica Yoga din considerente strict terapeutice, dureri de spate și probleme posturale datorate programului prelungit la calculator. Nu credeam ca exercițiile de yoga să își lase atât de repede și vizibil amprenta asupra sănătății mele, dar și a stării personale de bine. Într-o perioadă relativ scurtă, 1-2 luni, efectele benefice au început să fie vizibile la nivelul întregului corp: îmbunătățirea posturii, capacității respiratorii, a digestiei și rezistenței organismului, în special la răceli, evidențierea ușoară a musculaturii, aparent fără un efort ridicat, un nivel mai crescut de energie. Acestea sunt doar câteva din aspectele manifestate la nivel fizic-exterior, dar care ușor, au rezonat și la un nivel mai subtil-interior. Printre acestea ar fi creșterea capacității de concentrare, adoptarea unei atitudini mai echilibrate, printr-o gestionare mai bună a emoțiilor, conștientizarea momentului prezent și importanței compasiunii față de propria persoană, dar și a celor din jur, și nu în ultimul rând o balansare mai constructivă a timpului dedicat mediului profesional cu cel  personal, a efortului cu relaxarea.

Image
 Iulia-Ciangă-instructor-yoga

Cu siguranță Yoga mi-a influențat perspectiva asupra vieții și indirect și modul de viață. Acest sistem filosofic pus în practică, poate reprezenta o soluție la multe dintre problemele umane, dar și o cale de învățare și dezvoltare personală.  Încerc să integrez treptat și în funcție de capacitatea mea de asimilare diverse practici, începând cu nutriția, care în timp m-a condus către consumul preponderent vegetal, continuând cu exercițiile de respirație-pranayama care mă ajută să mă echilibrez mental, să mă energizez sau pur și simplu să mă ancorez mai conștient în momentul prezent, până la o practică tot mai consecventă a exercițiilor fizice, asanele. Acest lucru s-a manifestat și a fost susținut în plan fizic și prin faptul că am început să predau clase de yoga ca și instructor, care deja presupune o asumare a acestui mod de viață într-un mod mult mai concret.

Am început cu o practică de 2-3 ore pe săptămână, treptat am extins timpul dedicat până la o practicare aproape zilnică. Chiar dacă uneori pare imposibil, nu renunț la practică zilnică minimă, de doar câteva minute. Am perioade în care practic mai intens, dar și perioade mai puțin active, sunt conștientă că încă am destul de mult de lucru la partea de ‘tapas’ – autodisciplinare, dar nu mă descurajez. Este un proces de învățare, care întotdeauna mă motivează să găsesc calea cea mai adecvată pentru mine.

Cred că Yoga poate influența benefic orice persoană. Practicată mai mult ca o filosofie, decât ca religie, poate fi adoptată de oricine, indiferent de vârstă, sex, rasă, religie sau background socio-cultural, yoga transcede aceste limitări, fiind universală. Cred ca toată omenirea ar fi mai bună prin includerea yoga în rutina zilnică. Să sperăm că tot mai multe instituții de învățământ dar și profesionale vor adopta Yoga ca o metodă de dezvoltare armonioasă, îmbunătățire a stilului de viață, dar și a creșterii performanțelor la locul de muncă.

Consider că am încă un drum lung de parcurs până la asimilarea principilor din Raja Yoga, dar încerc să găsesc părțile cu care rezonez cel mai bine și să le integrez treptat. Consider ca atât Hatha Yoga, Karma Yoga, Jnana Yoga, Bhakti Yoga au fiecare aspecte în care mă regăsesc cu ușurință și îmi doresc să le aplic prin practica personală.

Mă simt privilegiată pentru profesorii-maeștri care m-au ghidat pe calea Yoga până în acest moment. Pentru mine ei sunt niște modele de referință și doresc să le mulțumesc pe acestă cale.

Image
 Iulia-Ciangă-instructor-yoga

Daniela Mihalciac, prima mea profesoară, reprezintă un exemplu prin felul cum a făcut din Yoga un mod de viață și cum reușește să transmită această rezonanță benefic de luminoasă și plină de compasiune elevilor ei.

Mukesh Kothari este pentru mine profesorul care mi-a predat pentru prima dată conceptele tradiționale Yoga, într-un mod autentic, care țin de școala indiană de yoga din Rishikesh. Sub tutela lui am reușit să îmi testez mai mult limitările personale, să depășesc zona de confort  în practică și să-mi conștientizez potențialul personal, care la mulți elevi se aflată într-o stare latentă, inactivă.

Se mai spune că atunci când elevul este pregătit maestrul apare. Sunt sigură că dacâ este menit să am un alt maestru cu siguranță îl voi întâlni.

Contact: facebook.com/Yogaflowdesign  / instagram.com/yogaflowdesign

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook