Krishnamacharya și yoga modernă Skip to main content
Krishnamacharya

Chitta Vritti Nirodha –“ Când mintea “stă nemișcată”, timp de un sfert de oră sau chiar un sfert de minut, vei realiza că yoga este de natura infinitei conștiințe și a infinitei cunoașteri. Niciun alt lucru nu se mai află acolo.”

Aceasta este una dintre învățăturile fundamentale ale lui Tirumalai Krishnamacharya. Aici, acesta se referă la starea de Samadhi (apogeul focusului mental), care poate fi atinsă prin practicarea asanelor.

T. Krishnamacharya este omul al cărui nume a devenit sinonim cu Yoga, în Era Modernă. El a făcut ca lumea să fie conștientă de existența yoga. Acesta i-a dat o formă contemporană și a făcut-o populară în întreaga lume.

T.Krishnamacharya a trăit până la vârstă de 101 ani și a rămas un învățător dedicat și entuziast, până la moarte.

Citeșye și: Ashtanga yoga autentica este pe cale de disparitie

Abilitatea sa, de a combina cunoașterea Yoga și alte filosofii antice indiene, cu valorile secolului 20, i-a adus faimă și recunoaștere internațională. El a pus sub semnul întrebării practicile rigide care existau în perioada respectivă, și a reușit să se ridice deasupra practicilor retrograde din societate.

El a fost primul care a predat yoga, femeilor. Sora, soția și fiicele sale practicau yoga.

 T. Krishnamacharya considera că yoga este în primul rând, o cale spre devoțiune și înțelepciune și nu doar o serie de exerciții fizice. Această abordare nouă spre sănătate, religie și filozofie a făcut ca Occidentul să fie atras de yoga modernă a lui Krishnamacharya.

Image
 T. Krishnamacharya

Învățăturile sale includeau trei aspecte principale – Pranayama precedată de Mudras și Asanas. Odată cu creșterea popularității yoga, inclusiv regii din perioada respectivă erau interesați să ia lecții de yoga.

În 1930, Krishamacharya și-a demonstrat abilitatea de a-și opri inima, iar doctorii care erau de față, au constatat că inima acestuia nu a mai bătut timp de peste un minut.

În 1970, în timpul unui interviu a fost întrebat cum de a reușit această performanță, iar acesta a răspuns: “ Totul s-a întâmplat automat. Ce vi se pare atât de uimitor? Am facut-o, practicând Pranayama, Vishama Vritti in Nadhishodhana Pranayama. Și meditație, de asemenea.” Cam acesta era calibrul și dedicarea către yoga, a lui Krishnamacharya.

Unul dintre principiile sale de bază era să predea „ în funcție de ceea ce i se potrivește fiecărui individ”. Pe lângă practica de yoga clasică, acesta a studiat textele Vedice, Filozofia Sankhya, Sanscrita, Logica și Gramatica la Universitățile din Mysore și Banaras.( Varanasi de azi)

La vârstă de 28 de ani, T. Krishnamacharya, a străbătut pe jos 211 mile pentru a ajunge la Lacul Manasarovar din Tibet, unde l-a întâlnit pe cel care avea să-i devină guru, și anume pe Shri Ramamohan Brahmachari. Acesta a trăit alături de maestrul său, timp de opt ani.

Krishnamacharya era ca un ocean de Cunoaștere, și acest lucru l-a ajutat să analizeze și să transforme asanele din yoga, în așa fel încât acestea să se plieze perfect, stării de sănătate sau vârstei fiecărui individ în parte. Pe lângă filozofie, el avea cunoștințe din Ayurveda și din Fiziologie.

Faima internațională a lui Krishnamacharya constă în faptul că acesta nu a amestecat niciodată yoga cu religia. Viziunea sa largă și complexă plus abrdarea sa liberală i-a atras pe vestici. El a scris 4 cărți despre Yoga, “Yoga Makaranda,” “Yogaasangalu,” “Yoga Rahasya” and “Yogavalli.”

Image
 T. Krishnamacharya

ASHTANGA YOGA

Dacă ați practicat măcar o dată yoga, cu siguranță știți ce presupune inspirația și expirația. Înseamnă ați sincroniza respirația cu o serie de posturi progresive. Krishnamacharya credea în faptul că yoga este uniunea (awareness de fapt-starea de conștiință profunda)  dintre minte, corp și suflet.

Un Amestec între Hatha Yoga și Raja Yoga:

Raja Yoga este practica prin care mintea este antrenată să se concentreze asupra unui singur punct, iar Hatha Yoga, printre altele, implică în mod special posturile fizice. Krishnamacharya le-a îmbinat pe ambele, într-una. Asanele sale, implică exerciții fizice, concentrate pe respirație, care ajută la îmbunătățirea  puterii de concentrare și menținerea sănătății întregului organism.

Pe lângă faptul că era un practicant de yoga progresivă, Krishnamacharya era de asemenea, recunoscut ca fiind un vindecător excepțional care a adus laolaltă cunoașterea Ayurvedică și tradiția Yoga.

Krishnamacharya a fost un adevărat vizionar, deoarece acesta a intuit nevoia practicării științei Yoga pentru generațiile viitorului.

Traducere și adaptare Corina Cocoreanu

Sursa: india.com

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook