Satguru – Maestrul spiritual desăvârșit | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
Satguru

Karma este cea care ne ține strâns legați de maya, ciclul vieții și al morții, pentru că fiecare acțiune a noastră are o reacțiune și o consecință, care mai devreme sau mai târziu se va manifesta, indiferent dacă o percepem a fi pozitivă sau negativă. Chiar dacă, să presupunem prin absurd, am acumulat doar karma pozitivă, va trebui să revenim la întrupare materială sau eterică pentru a primi răsplata, deci, vom rămâne tot în maya, în cele 3 planuri ale creației iluzorii supuse distrugerii, planurile material, astral și cauzal. 

Citeşte aici care este Diferența dintre Satguru și Sadhguru

Singura modalitate de a ieși din acest labirint este ajutorul unui sfânt perfect viu, Satguru, cel care a experimentat adevărul ultim și anume că toți suntem unul, că nu a existat vreodată separare. Sat înseamnă adevăr, iar guru Învățător. Satguru este Maestrul realizat, ființa iluminată care cunoaște calea și modalitatea de întoarcere în planurile de conștiință superioare celor din maya, care ajută sufletele alese să se întoarcă acasă, acolo de unde au plecat inițial să experimenteze lumile de jos, ale minții și simțurilor.

Scripturile din toate religiile vorbesc despre existenta și faptele sfinților, care însă nu mai sunt în planul material. Pentru a scăpa din maya, trebuie să găsim un sfânt care trăiește și pe care îl putem întâlni fizic,  pentru că mintea ne poate juca feste și ne poate amăgi că l-am găsit, generând iluzii mistice și chiar patologii ale mentalului.

Când un Satguru inițiază o persoană, la momentul inițierii, el distruge toata karma restantă, sancita karma, mai puțin karma care a generat actuala viață a discipolului, praranbdha karma, cea care îi generează destinul acestei vieți. Astfel, în funcție de karma creată în timpul acestei vieți, agami.karma, există o șansă mare ca cel inițiat să scape de ciclul nașterii și al morții, pentru că toată karma restantă, care nu s-a descărcat  în această viață, dar care așteaptă să genereze destinele vieților următoare este distrusă, creând astfel oportunitatea sufletului să se elibereze din lumile supuse distrugerii.

Satguru sau maestrul spiritual desăvârșit este cel care îi predă o singură dată celui ales pentru inițiere, arta unei anumite practici spirituale, iar după învățarea tehnicii aceasta trebuie exersată zilnic, conform instrucțiunilor sale. Progresul în practică se poate obține doar prin grația Maestrului și prin devoțiunea sinceră a discipolului pentru acesta. Fără ajutorul unui Sfânt nu vom fi în stare să simțim devoțiunea sinceră pentru Divinitate.

Nu oricine este acceptat de un Maestru desăvârșit pentru ca el „are oile lui însemnate”, cei al căror actual destin creează o predispoziție de a scăpa din mrejele maya. Se spune că atunci când discipolul este pregătit, Maestrul apare, iar întâlnirea cu El este precum întâlnirea cu Dumnezeu.

De aceea este bine să dăm atenție deplină pregătirii noastre spirituale, pe care de obicei o trecem în subsidiar. Majoritatea spunem, „acum nu am timp pentru așa ceva, poate peste 6 luni sau la pensie când voi avea mai mult timp” găsindu-ne diverse scuze și cu o oarecare eventuală vinovăție, continuăm lupta nesfârșită de satisfacere a dorințelor mundane, de a acumula cât mai multe bogății, de a fi recunoscuți pe plan social, de faimă, de a ne încadra perfect în toate tiparele nocive ale societății moderne.

Din păcate, mulți dintre noi ne aducem aminte de Divinitate doar în situațiile limită, când realizam că de fapt nu avem nicio putere, că totul stă în mâinile Lui, că tot ce am construit în zona materialului și a mentalului nu ne ajută cu nimic și nu are niciun sens.

Citește și: iisus-cunostea-tehnici-yoga-si-ii-invata-stiinta-realizarii-lui-dumnezeu-pe

Pentru un căutător, recunoașterea unui adevărat maestru spiritual este cea mai dificilă dintre sarcini. In zilele noastre există o mulțime de impostori sau rătăciți care își pot sminti discipolii și pot denatura înțelegerea misiunii unui adevărat Maestru spiritual.

Bunătatea, puritatea și moralitatea unui învățător spiritual adevărat influențează pozitiv aspirantul pentru că acesta se află sub protecția unei vibrații superioare. Energia fizică și cea mentală ale unei persoane pot schimba energia altei persoane. Nu este de mirare că puterea spirituală a unei persoane avansate în meditație sporește energia spirituală a unui aspirant. Acesta este motivul pentru care cei aflați  în apropierea unui Sfânt se spune că se sfințesc, se înalță.

Dorința de a se dedica necondiționat în serviciul Maestrului și al celorlalți, seva, de a se purta cu smerenie nedisimulată în general și în special în fața învățătorului, apare în mod natural în inimile discipolilor.

Citește și: sawan-singh-un-mare-sfant-si-maestru-spiritual

La o cercetare atentă observăm că există o unitate inseparabilă a viziunii spirituale a tuturor sfinților, apariția lor pe Pământ fiind condiționată doar de timp și spațiu și uneori de limbă. Adepții fiecărui sfânt au numit mai apoi diferit fiecare tradiție generată de fiecare sfânt  în parte, atribuind denumiri diferite unor învățături care de fapt sunt similare. Unii dintre adepți, din exces de zel, au subliniat mai mult diferențele care separă aceste învățături în loc să le accentueze pe cele comune, care ne unesc  și care exprimă realitatea absolută, cunoscută de toți acești sfinți.

Când Maestrul desăvârșit ne ajută să transcendem maya, să ajungem în planurile superioare de conștiință unde nu mai există minte, implicit timp și spațiu, realizăm că, de fapt nu există separație, că suntem doar  conștiință divină. Numai ego-urile, credințele și fricile ne lasă impresia separării.

“Fără binecuvântarea unui maestru adevărat, calea realizării lui Dumnezeu și a experienței de a trece dincolo de tărâmurile superioare nu ne sunt la îndemână.” Tulsi Sahib

Kabir îl descria pe Satguru astfel:

„El este adevăratul Sadhu, care poate dezvălui forma celui fără formă vederii acestor ochi;

Cel care ne învață modalitatea simplă de a-L atinge, fără ritualuri sau ceremonii;

Cel ce nu te face să închizi ușile, să îți ții răsuflarea și să te lepezi de lume;

Cel ce te face să percepi Spiritul Suprem peste tot unde ajunge mintea;

Cel ce te învață să fii nemișcat în mijlocul tuturor activităților tale.

Cufundat pentru totdeauna în fericire, fără teamă, el păstrează spiritul de unitate în mijlocul tuturor plăcerilor.

Lăcașul Ființei Infinite este pretutindeni: în pământ, apă, cer și aer;

Ferm ca fulgerul, locul căutătorului este stabilit deasupra vidului.

Cel ce este înăuntru este în afară: Eu îl văd pe El și pe nimeni altul”

În filosofia Sikh, Guru Nanak, definește satguru ca adevăr în sine și nu o entitate fizică. Acest adevăr emană din realitatea absolută și nu necesită o credință oarbă. El scrie „Ek ong kar, satguru prasad”, ceea ce înseamnă „există un singur Creator, totul este binecuvântarea Sa. Această cunoaștere am primit-o prin grația unui Satguru”. 

 

 

 

 

Surse: Ishwar puri, The philosophy of liberation – Maharishi Mehi Paramahansa Maharajah, Val Voicu

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook