Valea Nubra, locul în care Munții Himalaya întâlnesc deșertul Skip to main content
Valea Nubra, locul în care Munții Himalaya întâlnesc deșertul

Valea Nubra este un ținut al contrastelor, aflându-se la limita dintre India și Asia Centrală și oferindu-ți priveliști cât se poate de diferite, începând de la lacuri înconjurate de munții Himalaya și pănă la porțiuni de deșert.

Valea Nubra

În ciuda altitudinii de peste 3000 de metri la care se află amplasată Valea Nubra, clima este destul de plăcută, iar pământurile roditoare. Nubra înseamnă “verde” în hindi, de aici vine și numele de Valea Nubra.

Valea Nubra

La nord de orașul Leh, pe o rază de 150 de kilometri, se întinde această vale. Râurile Shyok și Siachan se întâlnesc de-a lungul Văii Nubra. În cel mai nordic punct al acesteia se află Pasul Sasser, aflat la o altitudine de peste 5.000 de metri, fiind una dintre cele mai periculoase trecători din lume, dar și Pasul Karakoram, cea mai înaltă trecătoare străveche. Valea Nubra a făcut parte din celebrul Drum al Mătăsii, făcând legătura dintre India și Asia, iar pe aici se ajungea în Xinjiang, regiune autonomă ce aparține acum Republicii Populare Chineze.

Valea Nubra

Până în anul 1994, accesul turiștilor în Valea Nubrei a fost strict interzis, străinii nemaipunând piciorul aici din secolul al XIX-lea.

Amplasată între Tibet și Kashmir, Valea Nubra are influențe budiste, dar și hinduse. Ce-i drept, influențele budiste domină aceste ținuturi, mănăștirile budiste împânzind această vale de la nord la sud și de la est la vest.

Valea Nubra

Dacă ajungi în Valea Nubra nu poți rata obiective turistice importante precum Lacul Yarab Tso, considerat sfânt de către locuitori, care nu permit scăldatul în el, Mănăstirea Diskit, Mănăstirea Samstanling, Pasul Khardung ori safari cu cămila.

*Poți vizita aceste locuri deosebite alaturi de Hatha Yoga Seva, care te invită, în luna august a acestui an, într-o călătorie inițiatică, din care să te întorci cu un bagaj spiritual pe viață. Mai multe informații găsești aici.

Comenteaza cu Facebook