Vindecare ayurvedica, evolutie si eliberare spirituala prin Prana, Tejas si Ojas Skip to main content
Vindecare ayurvedica, evolutie si eliberare spirituala prin Prana, Tejas si Ojas

Yoga este un proces alchimic de echilibrare si transformare a energiilor psihice. Radacinile celor trei dosha, Vata, Pitta si Kapha, au echivalentul subtil in Prana, Tejas si Ojas. Spre deosebire de doshas, care creeaza diverse afectiuni si boli daca sunt in exces, echivalentele lor asigura sanatate, creativitate si stare de bine.

Prana este forta vietii si reprezinta energia vindecatoare Vata (aer). Tejas este lumina noastra interioara si reprezinta energia vindecatoare Pitta (foc). Ojas este rezerva primordiala de energie a corpului, derivata din Kapha (apa).  Ayurveda isi propune sa previna si sa reduca bolile, mai ales pe acelea cronice, sa sporeasca sanatatea corpului si a mintii, prin aceste trei esente vitale, care ajuta la transformare si regenerare.

Sporirea Pranei cultiva entuziasmul, adaptabilitatea si creativitatea, toate fiind necesare atunci cand alegem o cale spirituala prin yoga, pentru a o practica. Tejas inspira curaj, neinfricare si intuitie, care sunt foarte importante atunci cand trebuie sa luam decizii. Ojas creeaza pace, incredere si rabdare de a mentine o evolutie constanta, prin efort sustinut. Cel mai important element pentru dezvoltarea spirituala este Ojas, deoarece sporeste rezistenta fizica si psihica. Pentru stimularea Ojas, se recomanda o dieta dupa principiile ayurvedice, plante cu efect tonic, controlul asupra simturilor si devotiunea.

CITESTE SEMNIFICATIA RESPIRATIEI (PRANA) IN HINDUISM

Atunci cand Prana este echilibrata, ne simtim creativi, entuziasti, adaptabili si inspirati. Cand Prana este dezechilibrata, ne simtim slabiti, anxiosi, instabili, dezorganizati, coplesiti, greoi, indiferenti. Cand Tejas este in echilibru, ne simtim increzatori, motivati, impliniti, luminosi. Cand Tejas este in dezechilibru, ne simtim hipersensibili, pasivi, incordati, stresati, ultra critici, iritabili. Cand Ojas este in echilibru, ne simtim relaxati, multumiti, stabili, veseli. Cand Ojas este dezechilibrata, ne simtim tematori, fragili, hiperactivi, lipsiti de motivatie si letargici.

Prana, Tejas si Ojas sunt interconectate. Prana si Tejas isi au radacina in Ojas si pot fi privite chiar ca aspecte Ojas. Tejas este energia de lumina si caldura Ojas, cu atributul de a fi uleioasa, precum untul de ghee, spre a sustine focul. Prana este energia si puterea Ojas, dupa ce a fost aprinsa de Tejas. Ojas este potentialul, energia mintii si a sistemului nervos, care sustine Prana si Tejas. Ojas are capacitatea de a se transforma in Tejas (caldura), care are capacitatea de a se transforma in Prana (electricitate).

Sederea si meditatia in pozitia lotus deschide chakra inimii si ajuta la echilibrarea Prana, Tejas si Ojas. Sa fii onest cu tine insuti, cu sentimentele si emotiile tale, intareste Prana, Tejas si Ojas. In practica yoga, se urmareste ca toate aceste trei esente sa creasca. Deoarece ele sunt forme purificate de doshas, de substante vitale, nu provoaca boli. Pot genera probleme doar daca una creste in deficitul alteia si in dezechilibru cu celelalte. Daca aceste energii vitale sunt insuficiente sau dezechilibrate, evolutia spirituala este limitata.

CITESTE PRANAYAMA: ARTA RESPIRAȚIEI CORECTE

Prana, Tejas si Ojas sunt hranite de fluidul reproducator, care le sustine in corpul fizic. Ele sunt aspecte ale acestui fluid (shukra). Ojas este starea latenta a fluidului reproducator, care furnizeaza putere si sustine toate tesuturile, in special pe cele nervoase. Tejas este starea activata a fluidului reproducator, atunci cand acesta este transformat in caldura, in pasiune si in vointa. Tejas este absolut necesar in practica yoga, pentru a sustine evolutia spirituala. Prana este capacitatea de a crea viata, care se gaseste intrinsec in fluidul reproducator. Ea confera longevitate corpului si profunzime mintii.

Activitatea sexuala nepotrivita sau excesiva dezechilibreaza si saraceste toate cele trei forte vitale, care asigura energia necesara sistemului imunitar, pentru functionare optima. Ojas este potentialul nostru de a ne apara de agenti patogeni externi. Tejas este abilitatea de a arde si de a distruge toxinele (cand facem temperatura, de exemplu). Prana este activarea pe termen lung a functiei imunitare, sustine toate procesele de vindecare de lunga durata.

Cele trei esente vitale sunt responsabile de functionarea sistemului nervos, care guverneaza toate procesele corpului. Toate trei se gasesc in puterea respiratiei. Prana este energia fundamentala a respiratiei. Tejas este caldura produsa de respiratie. Ojas este energia profunda pe care o absorbim prin respiratie si pe care o pastram ca pe o rezerva de energie. La nivel spiritual, Prana, Tejas si Ojas reprezinta viata, lumina si iubirea.

Kundalini sau energia Shakti, este energia Tejas sublimata, inaltata, care necesita Ojas si Prana corespunzatoare pentru a o sustine si pune in miscare. Kundalini este focul intern care produce toate transformarile interioare. Kundalini sau energia Tejas sublimata este energia feminina cea mai inalta, care aspira catre divinitate. Este cheia alchimiei yoga, dar trebuie inteleasa in contextul celor trei forte vitale. Amrit este opus lui Kundalini, este energia Shiva, care coboara din chakra coroana si hraneste Kundalini in ascensiunea sa. Amrit este forta Ojas purificata in corpul subtil, care se extrage si se distileaza prin practicile spirituale. Ojas este energia masculina cea mai inalta care, prin devotiune, grija si protectie isi revarsa gratia.

Uniunea dintre Tejas (Kundalini) si Ojas (Amrit) creeaza cea mai inalta Prana, energia vitala nemuritoare. Doar aceasta energie are puterea de a crea stari spirituale profunde (samadhis), absorbtii spirituale necesare sa dizolve conditionarile adanc inradacinate (samskaras) din constiinta noastra (Chitta), care reprezinta cauza atasamentului nostru de ciclul nasterii si al mortii.

 

Hatha Yoga Seva va invita la Yoga Psychology Seminar, un eveniment unic, sustinut de Swami Abhishek Chaitanya Giri Maharaj. Swami este cel mai tanar din ultima generatie de preoti hindusi Maha Mandaleshwar. Astazi, India mai are doar 80 de calugari care detin acest titlu si care transmit mai departe invatamintele stravechi autentice. Seminarul va avea loc in zilele de 6-7 aprilie 2019, la Ramada Bucharest Convention Center. Detalii pentru inscrieri aici.

Comenteaza cu Facebook