Yoga pentru combaterea hipertensiunii Skip to main content
Yoga pentru combaterea hipertensiunii

Hipertensiunea reprezinta o problema din ce in ce mai des intalnita. Un studiu facut de catre cercetatorii de la Universitatea din Hong Kong a analizat sindromul metabolic – alcatuit dintr-un grup de anomalii precum hipertensiunea, obezitatea, nivelul ridicat de zahar din sange si rezistenta la insulina.

Oamenii de stiinta au facut acest studiu pe un esantion de pacienti afectati de aceste probleme si i-au pus pe acestia sa practice yoga timp de 90 de minute, de 3 ori pe saptamana. Fiecare sesiune de yoga includea o combinatie de asane, exercitii de respiratie si meditatie. Dupa un an de practica, cercetatorii au putut sa observe legatura dintre practica yoga si ameliorarea problemelor precum hipertensiunea si nivelul marit de zahar din sange. Alte efecte ale practicii regulate ale yoga observate in cadrul aceluiasi studiu sunt: scaderea in greutate, imbunatatirea starii generale de sanatate si reducerea depozitelor de grasime din zona abdominala.

Citeste: REMEDII AYURVEDICE PENTRU AFECTIUNILE CARDIACE

Printre posturile practicate in timpul sesiunii de yoga care au capacitatea de a reduce tensiunea arteriala marita se numara:

  • Rotirile capului – practicate in general in timpul incalzirii de dinainte de practicarea asanelor, aceste rotiri ale capului detensioneaza zona craniului, a gatului si a umerilor, avand capacitatea de a reduce tensiunea arteriala.
  • Marjaryasana – cunoscuta si sub denumirea de postura pisicii, aceasta asana regleaza tensiunea arteriala, reusind totodata sa incalzeasca musculatura spatelui.
  • Paschimottanasana – practicarea acestei asane regleaza tensiunea arteriala si totodata induce o stare de calm si echilibru.

Pranayama, exercitiile de respiratie, sunt de asemenea importante in reducerea tensiunii arteriale. Nadi Sodhana – exercitiul de respiratie care foloseste inspirul pe nari in mod alternativ -  calmeaza sistemul nervos, linisteste mintea, combate anxietatea si reduce tensiunea arteriala marita.

Citeste: ASANE CONTRAINDICATE IN CAZ DE AFECTIUNI CARDIACE

Dieta vegetariana, adoptata de majoritatea yoghinilor, este, de asemenea, de mare ajutor in combaterea tensiunii arteriale.

* Yoga se poate folosi in combaterea hipertensiunii, insa tratamentul medicamentos trebuie neaparat sa fie urmat conform indicatiilor medicului.

 

*Vrei sa iti imbunatatesti respiratia? Suferi de rinita sau sinuzita? Vino la workshopul Jala Neti pentru a invata cum sa iti cureti si purifici caile nazale. Mai multe informatii gasesti AICI.

**Vrei sa iti imbunatatesti practica yoga si tehnicile de meditatie? Participa la o Bandhara - o zi intreaga de meditatie intensa si hatha yoga, sub indrumarea unui instructor cu experienta, gata sa iti arate ce sa faci pentru a evolua in practica ta. Mai multe informatii gasesti AICI.

Comenteaza cu Facebook