Yoghinii contemporani nu mai practică esența yoga. Tapas Skip to main content
femeie-yoga-asana

Tapas, cea de a treia Niyama o putem privi ca pe o completare la cea de a doua Niyama, Santosha, oferind modalități concrete prin care putem ajunge la mulțumirea deplină. Semnificația Tapas este austeritatea spirituală, disciplina arzătoare atât interioară cât și exterioară, care crește anduranța yoghinului și îl ajută să își mențină echilibrul mental în orice situație.

Patanjali în sūtra 43 din capitolul 2 spune: „Prin tapas este obținută disoluția impurităților și astfel perfecțiunea corpului și asimțurilor”.

Tapas este autodisciplina, este efortul depus de practicant pentru a atinge realizarea conștiinței supreme. În realizarea tapas-urilor însă trebuie întotdeauna ținut cont de normele morale Yama, în special Ahimsa,non-violența. Am putea spune că aceasta a treia Niyama ține de focul interior, de efortul arzător îndreptat către un scop precis, tap însemnând FOC. Astfel, Tapas se poate realizat prin disciplină și cumpătare, printr-un efort susținut de a rezista ispitelor și de a depăși obstacolele care stau între tine și țelul tău.

Image

Swami Satchidananda spune că tapasul este autodisciplină, nu auto-tortură. Efortul corect nu este același lucru cu un efort mai mare. Nu devii un yogi mai bun făcând mai multă yoga sau asane mai dificile, devii un yogi mai bun când dorința ta este îndeajuns de arzătoare încât să practici cu cumpătare autodisciplina, urmând scrierile sfinte.

Tapas este o practică personală. Adică, tapasul nu are nicio legătură cu impunerea pasiunilor, a părerilor tale oricui altcuiva.

Fiecare om ar fi bine să-și asume realizarea unor tapas-uri pentru evoluția spirituală, afirmă înțelepții yoghini.

A nu vorbi (mauna) este o formă de tapas ce poate fi respecta fie o zi pe săptămână, sau pe lună, sau chiar și câteva ore pe zi. Sau a-ți alege un procedeu yoga pe care să-l faci un anumit număr de zile, de exemplu o asană – 10 minute în fiecare zi pentru 49 de zile. Sau meditația zilnic făcută toată viața, o oră pe zi.

Nu întotdeauna tapas-ul se alege după ceea ce este plăcut minții sau confortabil corpului. Tapas-ul este ales în funcție de ceea ce este necesar, fără a fi făcut din Ego sau prin vătămare/violență față de propriul corp sau propriile gânduri.

Pentru a putea realiza cu succes taps-urile este necesară o bună consacrare, menținerea entuziasmului și aspirației, respectarea perioadei propuse iniția, precum și o atitudine interioară de calm, detașare, încredere.

De exemplu, alegi să ții post negru 24 de ore. După 23 de ore ești invitat la o masă cu prietenii și poți considera că este suficient. Însă, un tapas realizat cu succes este atunci când depășești limitarea percepțiilor mentale și respecți timp pe care ți l-ai propus.

Sau, ți-ai propus să meditezi zilnic pentru 30 de minute dimineața. Într-una din dimineți însă ți-ai dori să stai până mai târziu în pat sau pleci într-o excursie și pare a fi dificil să continui tapasul pe care ți l-ai propus în privința meditație. Realizarea cu succes a tapas-ului înseamnă însă însă controlul dorințelor și nevoilor (Aparigraha), precum și adevărul, onestitatea (Satya) discernământul interior prin care alegi să continui și să depășești orice provocare poate apărea.

Tapas ține de dorințe, de sinceritatea (Satya) cu care îți recunoști cele mai arzătoare dorințe și de efortul depus pentru a le împlini, menținând în permanență entuziasmul – focul aprins. În acel moment orice provocare apărută în tapas-ul tău se transformă în pulbere de nisip.

Când dorința ta este deajuns de clară, de arzătoare, de sinceră atunci nicio provocare nu va fi îndeajuns de mare pentru a te opri din drumul tău. Provocările vor fi doar modalități prin care înlături orice formă de suferință, de disoluție și impuritate, atingând astfel starea de echilibru și mulțumire supremă (Santosha).

Respectă cu determinare, încredere, iubire și entuziasm tapas-ul tău, avânt în permanență atitudinea pură a copilului (Saucha) și orice formă de suferință se va topi în mulțumirea, pacea și liniștea lăuntrică.

Respectă în același timp Asteya și nu fura de la tine timpul tău și abundența timpului prezent și vei putea atinge prosperitatea infinită a Adevărului.

 

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook