10 cei mai controversați Guru din India Skip to main content
guru-controversati-india-motocicleta-atepti
Image
Sant-Rampal-Asaram-Bapu
* Asaram Bapu și Sant Rampal

Sant Rampal

Sant Rampal, așa cum este numit de adepții săi, a înființat SatlokAshram în 1999, după ce a intrat în contact cu Ramdevanand (un clarvazător). A adunat rapid un număr destul de mare de adepți și a început să deschidă ashramuri peste tot în Haryana, India.

Guru Rampal este inginer în vârstă de 63 de ani, deține astăzi o flotă de mașini de lux și locuiește într-un ashram din Barwala, Haryana, întins pe o suprafață de 12 acri.

Problemele sale legale au început în 2006, când a avut un conflict violent cu susținătorii fondatorului AryaSamaj, SwamiDayanandSaraswati, ceea ce a dus la moartea unei persoane.

Se spune că Rampal are peste 25 de lakhfollowers în Haryana, UttarPradesh, Rajasthan, MadhyaPradesh, Punjab.

În ultima perioadă, ashramul lui Rampal a asistat la conflicte violente, susținătorii săi au refuzând intrarea poliției în fortăreața bine păzită. Aceste conflicte au dus la moartea a șase adepți.

Citește și: Yoga tradițională versus yoga modernă

AsaramBapu

Născut în Sind, în India nedivizată, astăzi Asaram Bapu are peste 425 de ashramuri, peste 50 de gurukuli și foarte mulți adepți.

Controverse:

1.  AsaramBapu a fost acuzat că a abuzat sexual o tânără de 16 ani, la ashramul său Jodhpur, chiar în timp ce mama ei aștepta afară. Asaram a susținut că este nevinovat și a spus că o consideră pe minoră ca „fiica” sa.

2.  Comentând asupra unui viol petrecut in  Delhi, în data 16 decembrie, Asaram a sugerat că victima este la fel de responsabilă. El a spus că fata ar fi putut să cheme pe cineva și să îl implore să se oprească. Comentariile sale au invitat critici ascuțite din întregul spectru politic și din partea activistelor feministe.

3. Ministerul afacerilor a declarat că a primit plângeri împotriva lui și a fiului său într-un caz presupus de fraudă cu  privire la 700 acri de teren, iar biroul de investigare a fraudelor se ocupa de caz. 

4. Asaram și fiul său au fost anchetați și în moartea misterioasă a doi băieți ale căror corpuri descompuse au fost găsite în 2008, pe malurile râului Sabarmati, lângă ashramul său.

Image
Swami-Nithyananda-Baba-Ramdev
*Swami Nithyananda și Baba Ramdev

SwamiNithyananda

Popular pentru discursurile sale spirituale și programele de meditație, SwamiNithyananda a fost numit de revista Watkins’ Mind Body Spirit, unul dintre cei 100 de oameni cei mai influenți din punct de vedere spiritual din lume.

Citește și: Istoria asanelor. Între sacru și promiscuitate.

El susține că este cel mai urmărit profesor spiritual de pe YouTube.com, cu peste 14 milioane de vizualizări, și autorul a peste 300 de cărți publicate în 27 de limbi.

Controverse:

1. Nithyanandaa ajuns într-o controversă după ce o presupusă înregistrare video îl arăta într-o poziție compromițătoare cu o actriță, a fost transmisă de canalele TV locale. Nithyananda a spus că videoclipul a fost transformat și manipulat pentru a-i denatura viața personală, dar nu a negat imaginile sale cu actrița Ranjita.

Videoclipul a fost difuzat pe canalele de televiziune Tamil provocatând furori, iar unele grupuri hinduse au protestat împotriva luiNithyananda. Și guvernul Karnataka a promis o acțiune „foarte strictă” împotriva sa.

Lenin Karuppan, care a expus presupusul scandal sexual, a fost arestat, după ce managerul ashramului lui Nithyanandaa depus o plângere și a declarat că Lenin ceruse bani pentru a păstra videoclipul secret.

2. SwamiNithyananda a fost, de asemenea, acuzat de viol de către ArthiRao, în iunie 2012. Rao l-a acuzat peNithyananda că a violat-o câțiva ani la rând. Nithyananda a negat acuzațiile.

Baba Ramdev

Baba Ramdev este cunoscut pentru popularizarea yoga și pentru poziționarea sa foarte vocală cu privire la problemele politice din țară.

Controverse: Pratyahara, a cincea si cea mai importanta ramura yoga, fara de care nu poti medita

1.  Revista Tehelka a raportat nereguli financiare și evaziune fiscală din partea adepților lui Ramdev. Neregulile includeau evaziunea impozitului pe vânzări, preluarea forțată a terenurilor de la fermieri și furtul energiei electrice prin utilizarea conexiunii agricole pentru uz comercial.

2.  Liderul principal al Partidului Comunist din India, marxistul BrindaKarat, a acuzat Farmacia Divya a lui Ramdev, că folosește oase umane și animale în medicamentele lor.

3.  Guru-ul yoga a susținut că practica pranayama popularizată de el a „vindecat” cu succes cancerul, în șase până la nouă luni. Cancerul la sân și la ficat,cancerul prostatei, uterului, hipofizei, tumorilor cerebrale și chiar leucemiei, poate fi vindecat prin practicarea exercițiilor de respirație, a susținut el.

4.  Ramdev a sugerat că yoga este calea de prevenire și vindecare a SIDA. "Vom demonstra prin teste clinice că yoga poate vindeca SIDA. Vom oferi tratamentul în curând, în următorii câțiva ani", spusese Ramdev.

„Educația sexuală în școli trebuie înlocuită de educația yoga”, a mai spus Ramdev reporterilor. "Guvernul ar trebui să nu mai polueze mintea copiilor nevinovați cu educație sexuală. Morala societății nu se poate îmbunătăți prin predarea educației sexuale în școli. Și SIDA nu poate fi prevenită vorbind despre sex și folosind prezervative".

5.  Ramdev a susținut că homosexualitatea este o boală care poate fi vindecată prin practici yoghine. "Poate fi tratat ca orice alt boală congenitală. Astfel de tendințe pot fi tratate prin yoga, pranayama și alte tehnici de meditație", a spus el într-o petiție adresată instanței.

Image
Osho-Swami-Agnivesh
*Osho și Swami Agnivesh

SwamiAgnivesh

Savant AryaSamaj și activist social, SwamiAgnivesh este fost membru al adunării legislative din Haryana. În 2011, Agnivesh a petrecut trei zile în casa Bigg Boss ca invitat, motivul declarat de el fiind: „am folosit această ocazie pentru a promova și a crea conștientizare cu privire la problemele sociale, inclusiv corupția”.

Agnivesh s-a alăturat echipei „Anna Hazare” în protestele anticorupție din august 2011. Cu toate acestea, s-a desprins de grupul principal susținând că alți protestatari l-au umilit și au conspirat împotriva lui.

Controversă:

1. SwamiAgnivesh a fost atacat în timpul protestelor anticorupție din august 2011 în legătură cu un videoclip controversat postat pe YouTube, în care a spus unei persoane presupuse a fi ministru al Uniunii că guvernul acționează dur cu echipa Gandhian (Anna Hazare).

Agnivesh a susținut că filmările au fost inventate și că face parte dintr-o campanie împotriva lui. El nu a dorit să vorbească cu ministrul Uniunii, KapilSibal, care a fost implicat în negocieri, în etapele inițiale ale confruntării dintre echipa Anna și guvern.

2.  declarația lui SwamiAgnivesh conform căreia a susținut intrarea non-hindușilor în Templul Jagannath de la Puri, a ridicat totuși revolta preoților hindusi. Preoții templului au condamnat observațiile sale ca fiind „pur anti-hinduse” și i-au ars efigia.

3.  Agnivesh, în timpul unei călătorii la Jammu, ar fi spus că „nu înțelege de ce oamenii merg” în pelerinaje la Amarnathyatra și a numit „Shivlingam”, care formează în interiorul altarului peșterii Amarnath, un fenomen geografic. Curtea Supremă l-a condamnat pe Agnivesh pentru că a rănit sentimentele hindușilor

Rajneesh - Osho

Considerat unul dintre cei mai controversați lideri spirituali care au apărut din India în secolul al XX-lea, Rajneesh sau Oshoa a avut o poziție critică față de socialism, Mahatma Gandhi și religia instituționalizată.

El a susținut o atitudine mai deschisă față de sexualitate, ceea ce i-a adus un renume de „guru sexual”.

Rajneesh a descurajat căsătoria și a avut copii fără a avea o căsnicie. A considerat că familiile vor fi din ce în ce mai mult predispusela disfuncționalitate. Comunitățile sale din Oregon și Anglia au acceptat contracepția, sterilizarea și avortul.

MaAnandSheela,un fost secretar personal al controversatului guru spiritual, a spus într-un memoriu complet: „OshoRajneesh a ignorat toate legile, etica și legalitățile, deoarece dorea să creeze o societate cu propria sa viziune, cu propriile sale legi și reguli. ” Rajneesh a cerut odată, din senin, să-i  se aducă 30 de Rolls-Royce noi în decurs de o lună, în ciuda faptului că deține deja 96 de Rolls-Royce noi.

Atacul bioterorist Rajneeshee din 1984 a fost primul atac de acest gen din istoria Statelor Unite. Aproximativ 751 de persoane au fost otrăvite prin contaminarea deliberată  cu salmonella a bolurilor de salate din zece restaurante locale din Oregon.

Citește și: Adevarata poveste a lui Osho. Sex, droguri si Rolls Royce sau iluminarea ca afacere profitabila.

Atacul a fost gândit de adepții lui Rajneesh pentru a pregăti alegerile, astfel încât proprii candidați să câștige alegerile din județul Wasco din 1984.

În 1985, adepții de rang înalt ai lui Rajneesh au creat o conspirație pentru asasinarea lui Charles Turner,avocatului Statelor Unite pentru districtul Oregon. Totuși, complotul nu a fost niciodată realizat și a fost descoperit abia mai târziu, în timpul investigațiilor asupra atacului bioterorist și a altor acte ilegale de către conducerea Rajneeshpuram.

Mari personalități din Bollywood au făcut parte din mișcarea Rajneesh, printre care și  Parveen Babi, care s-a alăturat mișcării la mijlocul anilor 1970 împreună cu iubitul ei, producătorul MaheshBhatt.

Vedeta de film VinodKhanna a devenit sannyasin la 31 decembrie 1975 și a primit numele SwamiVinodBharti. A fost grădinarul lui Osho la Rajneeshpuram.

Controverse:

1. Activitățile sale îndoielnice din ashramul de la Pune în 1981 și amenințările cu acțiuni punitive ale autorităților, l-au determinat pe Rajneesh să se mute în Statele Unite. Cu toate acestea, comunitatea sa din Oregon s-a prăbușit în 1985, când Rajneesh a dezvăluit că cei din conducerea comunității au comis infracțiuni grave. El a fost acuzat de încălcări ale legii imigrației și a fost deportat.

2. La cea de-a doua conferință hindusă mondială din 1969, el a fost aspru criticat când a afirmat că „orice religie care consideră viața lipsită de sens și plină de mizerie și care învață ura vieții, nu este o religie adevărată. Bucurați-vă de viață."

3. Nu numai că învățăturile sale au fost puse la îndoială, au existat acuzații de consum de droguri în rândul sanasinelor.

Image
Chandraswami-Jayendra-Saraswati
*Chandraswami și Jayendra Saraswati

Chandraswami

Asocierea sa cu fostul prim-ministru PV NarasimhaRao l-a adus pe Chandraswami - controversatul tantrik - în evidență.

Interesant este că finanțele lui Godman au fluctuat odată cu asocierile sale politice.

Controverse:

1. Chandraswami a fost acuzat de mai multe nereguli financiare și a fost obligat de Curtea Supremă să plătească o sancțiune în mai multe cazuri de încălcare a Legii privind gestionarea valutelor înregistrate de direcția de executare. ED a impus o penalizare totală de 9 milioane de euro (aproximativ) asupra lui Chandraswami, în 13 cazuri de încălcări ale Legii privind reglementarea schimbului valutar pentru achiziționarea de schimb valutar în încălcarea legii.

2.  În 1996, a fost arestat sub acuzația că a înșelat  cu 100.000 de dolari un om de afaceri din Londra.

3: CBI a cercetat rolul suspect pe care acesta l-a jucat în cazul asasinării lui Rajiv Gandhi. Comisia Jain a dedicat un volum presupusei sale implicări în asasinat. Direcția de aplicare a legii încă investighează presupusul său rol de finanțator în crimă.

JayendraSaraswati

JayendraSaraswati este al șaizeci și nouălea Shankaracharya al KanchiKamakotiPeetham. Ținând cont de preocupările deseori exprimate de Shankaracharya, guvernul Jayalalithaa din TamilNadu a adoptat o lege pentru interzicerea conversiilor religioase și a impus interzicerea sacrificiilor de animale în temple.

Shankaracharya a atras controverse când și-a părăsit muttul în 1987 în timpul Chaturmasya și nu a putut fi urmărit timp de câteva săptămâni.

Controverse:

1.  Văzătorul KanchiJayendraSaraswati și fiul său Vijayendra sunt primii acuzați în asasinarea lui Sankararaman, managerul templului Varadarajaperumal din Kanchipuram, în 3 septembrie 2004.

Citește și: Ce NU știai despre nidra yoga, yoga somnului conștient

Cei doi văzători au fost acuzați în conformitate cu secțiunile IPC pentru conspirație criminală și crimă. Procesul a fost mutat la Puducherry de la Chengalpattu, printr-un ordin al Curții Supreme cu privire la o petiție pe care Jayendra a depus-o la 25 octombrie 2005.

2.  Un alt caz de „tentativă de omor” a fost depus de un auditor, Radhakrishnan, la Chennai. El a pretins că JayendraSaraswathi i-a trimis tâlhari acasă pentru a-l ucide pentru că a ascuns 83 kg de aur pentru templul Kamakshi din Kanchipuram.

Image
Gurmeet-Ram-Rahim-Sathya-Sai-Baba
*Gurmeet Ram Rahim și SathyaSai Baba

Gurmeet Ram Rahim

Lider al Dera Sacha Sauda, ​​o organizație socio-spirituală, Gurmeet Ram Rahim și-a condus organizația la mai multe recorduri Guinness.

Conducătorul Dera Sacha Sauda a fost recent în știri pentru că a anunțat că aproape 1.500 de adepți ai sectei erau gata să se căsătorească cu femeile Uttarakhand, care și-au pierdut soții în urma inundațiilor fulgerătoare și a alunecărilor de teren care au lovit statul.

Liderul și predicatorul spiritual au creat, în asociere cu Societatea Americană de Ecocardiografie, un record mondial pentru majoritatea testelor cardiace.

Controverse:

1: Procurorul UjjwalNikam a susținut că, în timpul vizitei șefului Dera Sacha Sauda, ​​Baba Gurmit Ram RahimSingh, la 25 iunie 2008, gardienii săi personali ar fi tras asupra unei mulțimi la mall-ulNirmal Lifestyle din suburbia Mulund, Mumbai. În urma acestui eveniment, sikh-ul BalkarSingh a fost ucis.

2: Șeful Dera Sacha Sauda a declanșat o controversă când a apărut în ținută similară cu cea purtată de al zecelea guru sikh, Guru GobindSingh, și a distribuit amrit (nectar) adepților săi la Dera sa din Sirsa.

3: Înalta curte din Punjab și Haryana a emis o notificare de mișcare către șeful Dera Sacha Sauda, ​​Gurmit Ram RahimSingh din Sirsa, pentru a solicita explicații pentru acuzațiile făcute împotriva sa, de către unul din adepții săi, pentru exploatarea sexuală a soției sale.

4: O anchetă Tehelka a pretins că Dera Sacha Sauda este o vizuină și l-a acuzat pe Baba GurmeetSingh de viol și crimă.

SathyaSai Baba

Lista va rămâne incompletă fără a-l menționa SathyaSai Baba din Puttaparthi, probabil cel mai faimos guru, cu milioane de adepți din 126 de țări.

Adesea considerat „Bhagwan”, SathyaSai Baba, care a decedat în 2011, a condus inimile adepților săi prin multe eforturi de servicii sociale, cum ar fi construirea de spitale cu mai multe specialități, care să ofere tratament gratuit, precum și construirea de școli și colegii.

Cu toate acestea, viața și vremurile sale au fost, de asemenea, marcate de mai multe controverse serioase care implicau acuzații de falsificare a „miracolelor”, abuz sexual și chiar pedofilie - toate acestea respinse în mod vociferat de adepții săi.

Citește și: Shirdi Sai Baba, liderul spiritual care a impacat hindusii si musulmanii

Sai Baba a fost adesea acuzat, atât la nivel național, cât și internațional, de veridicitatea „minunilor” sale - fie că produce cenușă sfântă sau vibhuti, ornamente de aur și inele din aer. Scepticii și raționaliștii au susținut din când în când că miracolele sale „au fost simple trucuri magice pentru a-i îndupleca pe adepții săi”. Cu toate acestea, astfel de acuzații, deși nu au fost preluate direct de Baba, nu au afectat credința adepților săi.

Au existat, de asemenea, acuzații, uneori ale foștilor adepți, că Sai Baba obișnuia să se complacă în abuzuri sexuale și pedofilie. Cu toate acestea, acuzațiile nu au fost niciodată dovedite.

Cea mai mare controversă care a bântuit vreodată ashramulPrashantiNilayam al lui SathyaSai Baba, a fost la 6 iunie 1993, când patru persoane au fost împușcate de polițiști după ce ar fi înjunghiat patru adepți în dormitorul lui Baba, ucigând doi și rănind grav pe ceilalți doi.

De asemenea, au existat acuzații de deturnare de fonduri în numele donațiilor în administrarea trustului SathyaSai Baba de 40.000 de rupii. Mai mult, chiar și după dispariția Baba, administratorii au găsit în numerar de 11,5 milioane de rupii, 98 kg de articole din aur și argint cu o greutate de 307 kilograme în camera sa privată, ceea ce a ridicat din nou controverse.  A durat 36 de ore pentru a putea fi numărate obiectele de aur și banii găsiți.

Surse: rediff.com, wikipedia 

www.YogasatShop.ro - sursa ta de inspiratie în practică 

Comenteaza cu Facebook