114 chakre și 72.000 canalele de energie ale fiinţei umane Skip to main content
chakre-corp-uman

Corpul energetic al fiecărei ființe umane se alimentează cu energia provenită din câmpul de energie universală ce ne înconjoară prin intermediul chakrelor, care transformă această energie în prana, necesară bunei funcționări a organismului.

Chakrele sunt vortexuri energetice, roți de energie rotitoare, centre de purificare și distribuție a energiei vitale, iar nadisurile sunt canalele prin care aceasta circulă în corp. Nu au o manifestare fizică, nu le vedem în corpul fizic, însă pe măsură ce devenim mai conștienți, observăm că energia nu se mișcă la întâmplare, ci se deplasează pe căi stabilite în corpurile noastre subtile.

Prana este influențată în mare măsură de modul în care gândim. O gândire pozitivă care respectă principiile morale divine ajută nu numai la evoluția noastră spirituală, dar și la menținerea unui echilibru între cele patru forme ale energiei vitale: energia fizică , mentală , emoțională și spirituală, precum și a sănătății întregului complex minte - corp. Astfel, când chakrele se află în echilibru, imunitatea noastră este bună, iar corpul are capacitatea de a se vindeca singur. Perturbările acestui flux energetic ne afectează sănătatea fizică,  mentală, psihologică, emoțională și spirituală.

 Citește și: Prana - fluxul energiei vitale. Înțelegerea fluxului Pranei - Partea 1

Prin meditație și mantre ne putem purifica chakrele și nadisurile,  îmbunătățindu-ne calitatea vieții. Purificarea se referă nu numai la eliminarea energiilor negative precum furia, frica, anxietatea, tristețea, filtrarea gândurilor negative, a toxinelor din alimente, a acțiunilor negative, viziunilor negative, a cuvintelor negative, etc., prin separarea elementelor negative grosiere și subtile de energia primară, ci și prin atragerea energiilor pozitive ca bucuria, motivația, inspirația, care aduc calm și pace.

În corpul uman există 114 chakre și 72000 de nadisuri mai importante. 

Image
nadisuri

Din cele 114 chakre, 112 se află în interiorul corpului și două în exteriorul său. Din cele 7 chakre majore, Muladhara, Svadhisthana, Manipura, Anahata, Vishuddha, Ajna și Sahasrara, ultima se află în afara corpului, în regiunea capului. Mai există încă 21 chakre minore distribuite în corp, localizate la nivelul mâinilor, picioarelor, genunchilor, coatelor, claviculelor, umerilor, ochilor, urechilor și nasului. Ele nu sunt active tot timpul, unele funcționează, iar altele sunt inactive. Când sunt sincronizate pot elimina energiile stagnante din corp și din minte.

Din cele 72000 de canale energetice (nadis) care formează rețeaua de energie subtilă, ce curge prin corpurile noastre astrale și cauzale, conform scrierii tantrice Shiva Samhita, există 14 nadis principale, din care cele mai importante sunt: Ida (canalul Lunii), Pingala (canalul Soarelui) și Sushumna (canalul central) pentru câ trec prin cele 7 chakre majore. 

 

Image

Această rețea contine puncte de colectare, asociate simțurilor (auz, văz, miros, gust, simț tactil), rețeaua de distribuție, asociată mai mult glandelor endocrine și mezencefalului, dar și diferitelor puncte de pe suprafața corpului fizic. Ele colectează, depozitează, filtrează și prioritizează informația și energia primită pe care o prelucrează și o trimit către centrele de purificare, influențând ciclul de somn, ciclul secretor hormonal, ciclul frecvențelor creierului, ciclul de circulație a sângelui și ciclurile de dominanță a emisferelor cerebrale.

Conexiunea nadisurilor nu este lineară, nu este ierarhică, ci se supune legii fizicii cuantice astfel, dansul câmpului energetic din creierul, mintea și corpul nostru este dinamic și continuu. Canalele energetice reprezintă o interfață între lumea interioară și cea exterioară, o subrețea a rețelei neuronale din corpul fizic, prin care circulă energia și conștiința.

Image
nadis-chakre

Energia vitală primară este colectată din exterior, depozitată și procesată de corpul fizic prin intermediul sistemului digestiv, metabolism, a sistemelor circulator, respirator, limfatic, endocrin, nervos și cu ajutorul simțurilor, fiind ulterior preluată de canalele energetice aflate în corpul subtil. Deși par sisteme diferite, ele funcționează integrat, susținându-se unul pe altul. Pentru a purifica nadisurile este necesar ca acestea să fie activate.

Când fluxul de energie vitală ce curge prin canalele energetice și procesele de distribuție - purificare a chakrelor funcționează perfect, ne conectăm la Sinele divin – sursa energiei creatoare divine și a bucuriei pure, iar orice perturbare apărută în sistem ne deconectează .

Practica yoga ne ajută la menținerea unui flux optim al energiei vitale și la conștientizarea corpului subtil, capacitate ce poate fi obținută prin meditatie, pranayama, mantre, mudre și asane specifice.

 

   

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook