14 lucruri interesante despre yoga pe care probabil nu le stii Skip to main content
14 lucruri interesante despre yoga pe care probabil nu le stii

Iata 14 lucruri interesante despre yoga despre care este posibil sa nu fi auzit. De pilda, stiai ca yoghinii au scris prima carte din lume?

 1. Yoga imbunatateste orgasmul si sexul

Practica ajuta la oprirea ejacularii premature. Autocontrolul mental, cat si in zona pelviana, chiar te poate face mai bun la pat. 

 1. Simbolul svasticii nu a fost inventat de nazisti

Prima oara, se spune ca acest simbol a fost folosit de zeul Vishnu si apoi de hindusi. Este simbolul zeului Soare, Surya, si reprezinta cursul zilnic parcurs de Soare. Era folosit ca talisman, pentru noroc.

 1. Yoghinii stravechi credeau ca avem un numar limitat de respiratii

Asa ca incetineste ritmul inspiratiilor si al expiratiilor, daca vrei sa ai macar senzatia ca viata ta este mai lunga.

 1. Invatatii credeau ca yoga a incorporat elemente datand din Epoca de Piatra

Samanismul prevala in perioada Epocii de Piatra, fiind o practica de vindecare, conectata la natura. Yoga nu a derivat din samanism, insa cele doua practici au multe aspecte similare, precum posturile fizice, autocontrolul si transcendenta spirituala.

 1. Thoreau a avut primul contact cu yoga datorita lui Emerson

Este adevarat ca Henry David Thoreau a aflat despre yoga in timp ce-l vizita pe Ralph Waldo Emerson, in biblioteca acestuia. I-a picat sub ochi Manusmriti (o carte a legii hinduse) si, ulterior, Thoreau a devenit interesat de “solitudine si viata meditativa, in general”.

CITESTE Cele mai ciudate lucruri spuse de instructorii de yoga

 1. Psihanalistul Carl Jung a studiat Kundalini yoga

A fost primul care a studiat gandirea si experienta interioara estica, facand legatura intre acestea si psihologia vestica.

 1. Serviciul Postal Indian a lansat un timbru special pentru yoga

21 iunie 2015 a fost prima data oficiala a Zilei Internationale Yoga. Pentru a o comemora, Serviciul Postal Indian a lansat un timbru infatisand un yoghin asezat in meditatie.

 1. Datorita trupei The Beatles s-a umplut lumea cu studiouri de yoga la fiecare colt de strada

Cele mai mari influente le-au avut Swami Vivekananda (1893) si Paramahansa Yogananda (1920), prin discursurile lor despre yoga, in SUA. Dar popularitatea masiva a practicii a capatat cea mai mare amploare prin initiativa lui George Harrison si apoi a intregii trupe The Beatles, de a face publica apetenta si interesul lor pentru yoga. Aceasta a trezit curiozitatea milioanelor de fani, cat si a altor vedete, care si-au influentat la randul lor admiratorii.

 1. Shiva este considerat Zeul Suprem al practicii yoga

In mitologia hindusa, Shiva este considerat primul guru, care a raspandit practica yoga, impartasind aceasta cunoastere la sapte sfinti (rishis).

 1. Yoga este practicata de milioane de oameni, numai in SUA

Conform unui studiu realizat de Yoga Alliance si Yoga Journal, peste 36 de milioane de americani practicau yoga in 2016 si cheltuiau anual 16 miliarde pe echipament corespunzator.

CITESTE 6 concepte populare FALSE, in procesul de autocunoastere si dezvoltare personala

 1. Yoghinii au scris prima carte de pe pamant

Rig Veda este prima dintre Vede si contine mii de imnuri si mantre sanscrite. Este considerata cea mai veche carte din lume, datand din 1500 i.H. sau chiar de dinainte.

 1. Yoga la Olimpiade

Yoga competitiva nu este o noutate in India. A fost admisa, in mod oficial, de guvernul indian si este sustinuta de sponsori.

 1. Predarea practicii yoga a devenit o alegere frecventa in cariera

Peste 52.746 de instructori au fost inregistrati de Yoga Alliance numai in anul 2016. Numarul continua sa se dubleze, de la an la an.

 1. Tehnologia moderna promoveaza yoga

Yoga a fost etichetata ca fiind cel mai de succes produs derivat din globalizare. Tehnologia a permis oricui sa aiba acces la practica yoga. Lenovo a scos chiar o tableta numita Yoga.

 

*In septembrie 2019 se deschide Scoala de toamna Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

 

 


 

Comenteaza cu Facebook