Anca Iftime: „Cred că orice practică de yoga te face mai conștient.” Skip to main content
anca-iftimie-instructor-yoga

 

Anca Iftime a descoperit yoga în urmă cu 5 ani.  A terminat primul TTC de 200HR în Vinyasa Yoga în Bali, Indonezia in februarie 2018. A început să predea clase de yoga în timpul ei liber, începând cu vara anului 2019. Clasele le ține în aer liber pe terasa de la etajul 12 a blocului în care locuiește, o oaza urbana cu vedere la Lacul Tei.

Practica yoga i-a adus vindecarea coloanei vertebrale, suferind încă din copilărie de scolioză și o ușoară lordoză, ulterior apărând și o cifoză.

Mai multe despre Anca în interviul oferit în exclusivitate pentru Yogasat:

„Yoga pentru mine înseamnă trezire, vindecare, conexiune, acceptare, iubire, concentrare, înțelegerea propriei persoane și a lumii din jur. Am învățat că Yoga este o știință integrativă extrem de complexă lăsată omenirii pentru vindecare și trezire. 

Image
anca-iftimie-instructor-yoga

Efectele imediate le-am resimțit la nivelul corpului fizic. Sufeream de câteva afecțiuni la nivelul coloanei vertebrale încă de când eram copil; mă refer aici la scolioză și o ușoară lordoză. Am umblat mult pe la medici, am purtat câțiva ani un corset foarte dur care se închidea cu piulițe și șuruburi, vacanțele mele de vară le petreceam în centre în care făceam gimnastică medicală și tot felul de proceduri de recuperare. Toate acestea au dat rezultate și până la terminarea liceului am reușit să remediez complet afecțiunile, spatele meu era drept, postura mea era corectă și plină de încredere. Însă mai apoi în viața de adult cu job în corporație afecțiunile au revenit și chiar s-au adâncit, ulterior a apărut și o cifoză.

Îmi amintesc cu bucurie că după prima clasă de yoga (aveam 33 de ani atunci) mi-am zis că am găsit ce am nevoie pentru a mă vindeca din nou, de data asta fără a mai umbla prin spitale. Habar nu aveam atunci că o dată cu vindecarea la nivel fizic aveau să intervină și multe schimbări pozitive la nivel energetic, mental și sufletește. Coloana vertebrală este centrul de susținere al întregului corp iar o postură corectă și armonioasă arată de fapt încrederea pe care o ai în tine și în viață. Prin practica yoga am învățat toate aceste lucruri.

Citește și: Efectele introducerii meditatiei in scoli, in locul sanctiunilor

Totul în viața mea s-a schimbat de când am descoperit yoga în urma cu 5 ani. Înțeleg toată lumea care răspunde la fel la această întrebare și știu că nu exagerează în nici un fel. Informațiile primite în cadrul cursului de certificare ca și instructor, pe care l-am facut în Bali sunt cele mai prețioase învățături despre viață, ființa umană, mintea, intelectul și corpul nostru și rolul major al emoțiilor noastre. Totul începe cu noi și totul este conectat.

Încerc să practic cât de des pot și să ascult corpul în așa fel încât să îi ofer ce are nevoie; în general simt să țin cont și de anotimp. În perioada de iarnă am acordat o atenție deosebită practicii meditației. Meditez cel puțin 20 minute zilnic, fie dimineața fie seara, iar în unele zile mai încărcate și de 2 ori pe zi. În timpul săptămânii dedic circa 30 de minute pentru practica fizică pentru că după 8-9 ore de lucrat la birou corpul strigă după mișcare. În ziua de duminică am o practică mai complexă de 2 ore ce include exerciții de respirație, mantre, partea de asane, kryas și toate acestea le fac cu un profesor de Tantra Yoga. Ador și clasele de ashtanga din studio, abia astept sa se redeschidă.

Image
anca-iftimie-instructor-yoga

Deși poate părea foarte idealistic cred cu toată ființa mea că am trăi într-o lume mai bună dacă s-ar introduce yoga, mindfulness sau meditația în școli și la locurile de muncă. Copiii ar învăța de la o vârstă fragedă să se aprecieze pe ei și pe cei din jur, nu ar mai fi atât de mult bullying, pacea și armonia ar deveni normalul.

Cred că orice practică de yoga te face mai conștient, în rest încerc să ascult corpul și să îi ofer ce are nevoie.

Urmăresc cu plăcere înregistrări ale lui Krishnamurti și Sadhguru. Deși primul a trăit acum o sută de ani învățăturile sale filozofice sunt mai actuale ca niciodată. Sadhguru îmi place pentru jovialitatea și simplitatea cu care explică modalități de a trece peste problemele vieții modern. În rest încerc să fiu atentă la toți oamenii pe care îi întâlnesc și de la care pot învăța câte ceva.

Mă găsiți pe Instagram: rooftop.yoga.bucharest.”

Namaste

 

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook