Auroville, orasul experimental utopic, in care se traieste in pace si armonie Skip to main content
Auroville, orasul experimental utopic, in care se traieste in pace si armonie

Poti vizita alaturi de noi Auroville, intr-o calatorie in sudul Asiei, unul dintre putinele locuri din lume care se pot mandri cu opt situri de patrimoniu mondial UNESCO si a carui istorie, cultura si frumusete naturala te lasa fara cuvinte. Poti sarbatori trecerea dintre ani cu o baie in ocean, pe una dintre plajele paradisiace din India, calcand pe urmele lui Ramana Maharishi. Rezervarea locului se poate face pana pe 1 octombrie, prin plata avansului. Detalii aici: DESCOPERA PLAJELE INSORITE DIN SUDUL ASIEI (SRI LANKA SI CHENNAI) 27 DEC. 2019 – 12 IAN. 2020

Auroville este o comunitate asa-zis utopica. Aproximativ 3.000 de oameni, din peste 55 de tari, se straduiesc sa traiasca in acest oras “utopic”, de peste jumatate de secol, in pace si armonie. Cum reusesc acesti oameni sa traiasca in liniste, toleranta si intelegere? Se pare ca unul dintre raspunsuri poate fi meditatia...

Matrimandir, o camera uriasa dedicata meditatiei, construita din discuri placate cu aur, este centrul fizic si spiritual al localitatii Auroville, din sudul Indiei. Comunitatea experimentala a orasului indian a facut inconjurul lumii, dovedind ca utopiile pot fi transformate in realitate. Orasul se intinde pe o suprafata de 20 de kilometri patrati si mai este cunoscut sub numele “Orasul Zorilor” sau “Orasul Rasaritului”. Se afla in vecinatatea asezarii Pondicherry (sau Puducherry).

CITESTE 5 MOTIVE PENTRU CARE SA VIZITEZI PUDUCHERRY

Initiativa acestui oras si al acestei comunitati experimentale i-a apartinut frantuzoaicei Mirra Alfassa. Ea l-a inspirat pe prietenul sau apropiat, renumitul Sri Aurobindo, filosof indian si guru yoghin. Localnicii ii spun “Mama” celei care a pus bazele asezarii unde, precum spunea ea, unitatea umana poate fi realizata.

auroville 1

“Ar trebui sa existe un loc pe Pamant pe care nicio natiune sa nu si-l aroge; in care toti oamenii cu aspiratii sincere sa poata trai ca cetateni ai lumii, supunandu-se unei singure autoritati, aceea a adevarului suprem. Un loc in care nevoile spiritului si interesul pentru progres sa fie prioritare satisfacerii dorintelor si pasiunilor”, declara Alfassa. Site-ul oficial al localitatii citeaza cuvintele intemeietoarei sale: “Auroville vrea sa fie un oras in care barbatii si femeile din toate tarile sa poata trai in pace si in armonie progresiva, mai presus de toate credintele, politicile si nationalitatile.”

auroville 2

Auroville a fost oficial fondat pe 28 februarie 1968, cu participarea tinerilor din 124 de natiuni, inclusiv din diferite state indiene, printr-o ceremonie in care acestia au purtat steagurile si tarana patriilor lor, din care proveneau. “Reprezentantii au adus cu ei putina tarana de pe meleagurile lor, ca sa fie amestecata, imbracand o urna de marmura alba, in forma de lotus, care acum este asezata in centrul Amfiteatrului”, se povesteste pe site-ul oficial.

Construita pe o fasie pustie de desert, Auroville a fost recunoscuta in mod oficial si sustinuta de UNESCO de la infiintarea sa. Asezarea are patru zone: cea industriala, cea internationala, cea culturala si cea rezidentiala. Auroville se autosustine si administreaza, fara guvern, fara moneda de schimb (prin troc) si fara religie. Locuitorii nu folosesc, de regula, niciun nume de familie. Au un nume dobandit, precum este obiceiul in statul indian Tamil Nadu, in care se afla orasul.

EXPLOREAZA FASCINANTA ASIE – NEPAL & INDIA 06 – 22 SEPT. 2019

Gilles, care serveste la arhive, spune ca scopul localitatii este sa reuseasca unitatea intre oameni, dovedind astfel ca pacea poate fi realizata pe planeta noastra. Chiar daca acest ideal poate necesita timp pana sa devina realitate, locuitorii din Auroville au inceput sa colaboreze in aceasta directie. Se poate observa ca orasul este bine conectat la lumea din exteriorul sau. Gilles marturiseste ca asezarea nu s-ar fi putut intemeia si nici dezvolta, daca localnicii din vecinatate nu ar fi agreat prezenta sa. “Auroville are o relatie buna cu orasele invecinate.”

auroville 3

Respectand dorinta intemeietoarei sale, orasul nu apartine nimanui, niciunei persoane si niciunei grupari, ci “umanitatii ca intreg”. Dupa decesul Mirrei, in 1973, guvernul indian a creat “Fundatia Auroville”, care se ingrijeste de localitate. Au existat cateva cazuri de furt, hartuire sexuala, crima si coruptie in oras, dar acestea nu au fost comise de aurovillieni.

auroville 4

Asezarea are actualmente 3.000 de locuitori permanenti, din peste 55 de tari, de pe toate continentele. Aproximativ un milion de oameni viziteaza anual Auroville. Orasul utopic, desi atrage un numar foarte mare de turisti, nu a fost conceput ca atractie turistica. Astazi, localitatea poate permite pana la 50.000 de locuitori si este deschisa oricui doreste sa se dedice idealului de unitate umana.

Comenteaza cu Facebook