Beneficiile postului negru din perspectiva lui Sadhguru Skip to main content
Beneficiile postului negru (si) din perspectiva lui Sadhguru

Postul negru, denumit in cartile bisericesti “ajunare”, face referire la renuntarea la mancare si bautura pret de 24 de ore. Exista situatii in care postul negru poate fi tinut pana seara, nu neaparat pana a doua zi.

Postul negru nu numai ca ne ofera prilejul de a ne preocupa numai de chestiunile spirituale, desprinzandu-ne de cele trupesti, insa totodata are si beneficii pentru sanatate. Atunci cand stomacul este complet gol, sistemul excretor functioneaza la capacitate maxima, eliminand toxinele din organism intr-o maniera mult mai eficienta.

Citeste: BENEFICIILE TRUPEȘTI ALE POSTULUI

Sadhguru sustine ca postul negru, la fel ca si postul obisnuit, trebuie sa fie acompaniat de practici spirituale potrivite. Totodata, Sadhguru e de parere ca postul negru impus, fara o pregatire anterioara a corpului si mintii, va crea dezechilibre in organism. Pe de alta parte insa, daca starea mentala este una potrivita si trupul e si el pregatit, cel care tine post se va bucura de o serie de beneficii ale postului.

Pentru persoanele care consuma cafea sau ceai zilnic, postul poate deveni o tortura intrucat organismul va cere in mod insistent substantele cu care e obisnuit si, daca nu le va primi, vor aparea durerile de cap si alte simptome neplacute. De aceea e important ca, inainte de post, sa iti pregatesti treptat organismul, renuntand la viciile precum consumul zilnic de cafea.

Un alt aspect important este ca postitul nu trebuie sa fie motiv de mandrie si sa ne hraneasca orgoliul pentru ca astfel isi pierde sensul.

Sadhguru e de parere postul ne educa sa deveni constienti: “Ce mancare mananci, cata mancare mananci, cum mananci – trebuie sa transformam acest proces dintr-un tipar compulsiv intr-un proces constient: aceasta este esenta postitului”.

Citeste: SADHGURU EXPLICA DE CE APARE DEPRESIA

Postul negru in crestinism

Postitul este o practica comuna si in crestinism, fiind specificat in Biblie. Postul negru, fara mancare si fara apa, poate fi tinut doar de persoanele perfect sanatoase, insa nu mai mult de 3 zile. Daca nu se renunta la apa, postul negru poate fi tinut chiar si mai multe zile.

Si in crestinism este incurajat postitul voluntar si sustinut, in mod obligatoriu, de practici spirituale. Rugaciunea, faptele bune si curatenia mintii trebuie sa vina la pachet cu postul.

 

*In luna februarie a anului 2018 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

Comenteaza cu Facebook