Ce ne pot învăța yoghinii ascetici despre puterea voinței. Skip to main content
yoghini-asceti

Naga Sadhus din India sunt cunoscuți drept ghizi iluminați în cultura hindusă. În mod tradiționali sunt acoperiți de cenușă și goi, fiind uneori denumiți „asceți războinici”. Renumiți pentru autodisciplina și devotamentul față de credință, majoritatea acestora practică „Tapas”, care sunt anumite practici ascetice menite să ajute practicantul să ajungă la sinele interior și să se îndepărteze de lumea materială. Unele dintre aceste practici variază de la un jurământ de tăcere, nu stau niciodată șezând sau întinși, nu se mișcă niciodată dintr-o poziție așezată și ridică unul sau ambele brațe deasupra capului continuu. Aceștia fac acest lucru deoarece cred că utilizarea austerității duce la puritate și este un instrument pentru cultivarea voinței, care este esența sufletului.

Citește și: Yoghinii contemporani nu mai practică esența yoga. Tapas

Utilizarea austerității și a autodisciplinei poate duce la o creștere a voinței, a gândirii creative și a recunoștinței. Nu există nicio scurtătură atunci când vine vorba de a privi disconfortul în față și de a merge dincolo de ceea ce credeai că ești capabil să faci.

Image
yoghin-ascet

Ce practici austere pot folosi?

Există mai multe practici care pot fi folosite pentru a-ți îmbunătăți viața. Acestea se pot împărții în două categorii: mintea și corpul. Mintea va fi un rafinament al creativității și al voinței tale. Corpul va fi axat pe îmbunătățirea rezilienței fizice și a autodisciplinei. Evident, aceste domenii se pot suprapune, deoarece ceea ce este bun pentru minte este de obicei bun pentru corp și invers. Următoarele practici nu trebuie utilizate ca un sfat medical și ar trebui să consulți un medic înainte de a începe o nouă rutină care ar putea afecta sănătatea ta.

Minte

Abținete de la alcool, cofeină, nicotină sau orice altă substanță ne-medicinală. Acestea sunt utilizate în mod tipic pentru a ușura anxietatea și a îmbunătăți interacțiunea socială, dar capacitatea de a nu te baza pe aceste substanțe ca de o cârjă, este o abilitate extrem de benefică.

De asemenea, abține-te de la rețele sociale, Netflix sau divertismente digitale conexe. Abilitatea de a te îndepărta și de a nu depinde complet de dispozitivele digitale pentru divertisment devine din ce în ce mai dificilă, odată cu lansarea unui nou serviciu de streaming în fiecare lună și a postărilor în tendințe de pe rețelele de socializare pe care le parcurgem în fiecare zi. Depărtează-te de acest lucru și găsește o altă modalitate de a-ți umple timpul liber. Folosește acest timp pentru a te concentra pe un proiect care te pasionează, pentru a face o plimbare în natură, pentru a contempla și a medita, pentru a face sport, pentru a-ți perfecționa acele asane pe care simți că nu le stăpânești sau chiar pentru a citi în cele din urmă acele romane clasice pe care toată lumea pare să le fi citit în afară de tine. Scopul este să fii atent și prezent.

Citește și: Ce este mauna si de ce este foarte importanta in practica yoga

Vorbește numai când ți se vorbește sau când ai cu adevărat ceva de spus. Cu toții avem acele momente în care vorbim și adăugăm comentarii de dragul de a ne simți auziți, de a primi atenție și de a încerca să fim comici. Aceasta este o restricție de a vorbi numai atunci când ți se cere sau ți se vorbește și de a fi cu adevărat prezent atât înainte de a vorbi, cât și în timpul în care vorbești. Vei vedea că, cu cât vorbești mai puțin, cu atât mai mult poți observa nu doar împrejurimile / situația, ci și dialogul interior, precum și motivul pentru care te confrunți cu o emoție sau observi o părtinire care îți filtra punctul de vedere.

Corp

Inspiră și expiră prezent și conștient. Deși acest lucru este simplu și o abordare pentru începători este întotdeauna eficientă. Chiar și o practică zilnică de 2 minute de un inspir normal relaxat (nu hiperventilație), urmată de 1 expir profund, este o modalitate excelentă de a cultiva concentrarea și de a îmbunătăți eficiența oxigenului în întreg corpul.

De asemenea, pentru 5 minute stai la perete în genuflexiune sau în altă priză izometrică sau într-o asana pe care dorești să o stăpânești. Astfel de tapasuri îți vor dezvolta abilitatea de a face față în mod conștient acumulării acidului lactic și a disconfortului muscular. Abilitatea de ați controla corpul este o formă excelentă de dezvoltare a rezistenței, concentrării și a voinței. Practică acest gen de exerciții fără muzică sau orice distragere auditivă sau vizuală.

Citește și: Beneficiile postului negru (si) din perspectiva lui Sadhguru

Pentru cei mai avansați în practică, un tapas benefic poate fi 5 zile water fast (5 zile doar cu apă, fără hrană solidă). S-a demonstrat că postul îmbunătățește multe caracteristici ale sănătății. Astfel, postul de 5 zile este o modalitate excelentă de a cultiva voința asupra poftelor, de a promova longevitatea și de a elimina deșeurile celulare, de a regenera celulele.

Scopul acestor „Tapas-uri seculare” este să extinzi zona de confort, să întărești și să construiești voința care este deja acolo în tine. Finalizarea uneia sau a tuturor acestor provocări nu este un truc magic sau un premiu care se dă și se învață după o singură utilizare, ci o modalitate de a învăța despre tine și de a investi aceste cunoștințe nu numai în viața ta, ci, sperăm, și în altele.

Namaste!

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook