Interviu Crina Flutur: “Principalele cauze ale marilor probleme la nivel planetar sunt egoismul si inconstienta” Skip to main content
Interviu Crina Flutur: “Principalele cauze ale marilor probleme la nivel planetar sunt egoismul si inconstienta”

Crina Flutur nu a mai avut de ani de zile nicio problema de sanatate si se declara dependenta de starile de bine pe care i le asigura practica yoga. Practica si preda, considerand yoga o cale catre responsabilizare si desavarsire. Aflati mai multe despre Crina din interviul pe care l-a oferit in exclusivitate cititorilor Yogasat.

crina flutur

A fost o perioada cand Yoga insemna pentru mine acea perioada din zi cand eram doar eu cu mine, cu corpul meu si trairile mele, cand imi umpleam bateriile si imi armonizam lumea interioara. Dar practicand constant, devine mult mai mult decat atat, devine un mod profund sanatos de a trai, in armonie cu intrega existenta. Nu mai este despre tine si „cercul tau stramt” – incepe cu tine, dar te conecteaza cu tot ce e in jur, iti dispar incet toate limitele si incepi sa empatizezi profund cu oameni pe care nu ii cunosti, cu animale, devii extrem de sensibil la tot ce i se intampla naturii.

Practic constientizezi ca nu e suficient sa fii bine doar tu si cei dragi tie, pentru ca te simti atat de conectat cu existenta incat tot ce e viu devine „cei dragi tie” - si realizezi ca singura solutie viabila este sa fim bine cu totii. Iar de aici mai e doar un pas pana la a-ti asuma partea ta de responsabilitate in a manifesta cat mai mult bine, armonie, sanatate, iubire si frumusete in mediul in care traiesti. Si consider ca doar atunci cand ne asumam aceasta responsabilitate ne apropiem de scopul final in yoga, acela de a fi un OM desavarsit.

CITESTE Interviu Dana Itu: “Tot ce putem oferi mai bun omenirii este transformarea noastra”

Printre cele mai importante efecte se numara faptul ca am devenit mult mai constienta de gandurile, cuvintele si emotiile mele si de felul in care acestea imi afecteaza realitatea; am inceput sa ma simt din ce in ce mai bine cu mine si in corpul meu, sa ma bucur mai mult de oamenii din viata mea, de momente, sa apreciez Viata si natura in toate formele ei. Am inceput sa ma aflu din ce in ce mai des in locul potrivit la timpul potrivit, mi s-a dezvoltat iubirea si toleranta fata de cei din jur, puterea de concentrare a mintii si, nu in ultimul rand, faptul ca nu mi-am mai vizitat medicul de familie de ani de zile (decat pentru adeverinte).

crina flutur 1

Yoga chiar a devenit un mod viata pentru mine. M-a ajutat sa ma relaxez si sa fiu bine cu mine, sa elimin tot ce imi genera stres si stari negative sau o imagine negativa despre mine. Am schimbat multe joburi doar pentru ca erau stresante, iar eu nu voiam sa mai traiesc aceasta stare. Imi propusesem sa imi creez conditiile de viata astfel incat sa ma simt tot timpul cum sa simteam dupa clasa de yoga – iar acum pot spune ca in mare parte am reusit. Dar a trebuit sa fac constant alegeri si sa fiu in permanenta selectiva cu tot ce intra in viata mea – mancare, oameni, joburi, oportunitati, informatii - si am inceput sa aleg doar ce imi genera stari constante de bine. Am inceput chiar sa fiu atenta la ce citesc sau la ce filme ma uit – si sunt ani buni de cand nu mai rezonez cu cartile si filmele dramatice sau care induc mesaje si stari negative.

Am invatat practic sa ma iubesc, sa am cu adevarat grija de corpul, mintea si emotiile mele si sa fac alegeri cu adevarat sanatoase pentru ele. Poate unele din aceste alegeri pot parea cam drastice, privind din exterior, dar procesul acesta s-a derulat lin si ca raspuns al unor impulsuri interne, deci nu a fost nimic drastic, autoimpus sau fortat.

CITESTE Interviu Andreea Tomuleasa: “Yoga este ca un drog fara efecte adverse”

Practic yoga de aproape 5 ani, de un an sunt instructor de Hatha Yoga la EliteGym Galati si de cativa ani practic zilnic, deoarece am devenit dependenta de starile de bine si de impactul pozitiv pe care il are asupra mea - si chiar asupra celor cu care interactionez. Am observat ca atunci cand practic dimineata imi incep ziua intr-o dispozitie foarta buna si asta imi aduce multe beneficii pe parcursul zilei, ma ajuta sa fiu mult mai flexibila la job, mai draguta si mai intelegatoare cu oamenii cu care interactionez, sa colaborez mai bine cu colegii, sa imi ating obiectivele si sa fiu mai atenta la cei din jur.

Am ajuns la concluzia ca principalele cauze ale marilor probleme cu care ne confruntam la momentul actual la nivel planetar sunt egoismul si inconstienta, iar yoga cu siguranta ar fi solutia la aceste probleme - prin evolutia constiintei umane si a relatiilor interumane la un nivel mult superior, bazat pe iubire si cooperare, in loc de competitie si lupta, prin aprecierea Vietii in toate formele ei, de la oameni la animale si paduri si prin intelegerea faptului ca actiunile, gandurile si cuvintele noastre afecteaza totul in jur, motiv pentru care este absolut necesar sa ne revizuim cat mai repede atitudinea fata de semeni si de planeta si sa incepem sa colaboram in directia construirii unui un viitor luminos, pe care cu totii ni-l dorim.

Mai nou, descoperirile recente din stiinta (fizica cuantica, medicina, psihologie transpersonala) confirma acum adevaruri pe care traditia yoghina le cunoaste de mii de ani – puterea imensa a mintii noastre, capacitatea corpului nostru de a se autovindeca, faptul ca e in natura noastra sa cooperam, nu sa fim in competitie. Putem recunoaste deci ca yoga a fost, este si va fi in continuare o stiinta a sanatatii holistice si a desavarsirii umane si avem toate motivele pentru a o introduce in institutiile de invatamant si la locurile de munca.

crina flutur yoga

Ca instructor, practic o forma mai traditionala de Hatha Yoga (ce implica practica asanelor - posturi fizice, pranayama - exercitii de respiratie - si dhyana – meditatia), unde accentul este pus pe constientizarea efectelor fiecarei asane si mai putin pe realizarea perfecta a posturii. Bineinteles ca se ajunge si la asta, in timp, deoarece corpul devine mai flexibil si mai confortabil cu posturile practicate, dar consider ca e mai importanta calatoria in sine pana acolo si procesele interioare pe care le declanseaza asanele, decat partea fizica. In practica individuala, in afara de Hatha Yoga mai realizez diferite tehnici de meditatie (Laya Yoga,Yantra Yoga) si tehnici de purificare (Kriya Yoga).

De ceva timp, incerc sa imi urmez cat mai fidel este propria ghidare interioara. Cu toate acestea, pe parcursul timpului au fost mai multe minti luminate si maestri spirituali care m-au inspirat si m-au ghidat in acest teritoriu incert al lumii launtrice, unii mai cunoscuti, altii mai putin. Dintre cei mai populari si mai accesibili ca informatie i-as putea mentiona pe Sadhguru, Paramhansa Yogananda si Osho.

Comenteaza cu Facebook