Cum functioneaza Nidra Yoga Skip to main content
Cum functioneaza Nidra Yoga

Nidra Yoga, cunoscuta si sub denumirea de somnul yoghin, se concentreaza pe o relaxare totala si o contemplare desavarsita.

Cele 7 stadii ale practicii Nidra ajuta practicantul sa atinga un nivel mai inalt de constientizare. Dupa practicarea Nidra, yoghinul se simte relaxat, dar totodata foarte alert si vigilent. O ora de Nidra Yoga ajuta, pe termen lung, la calmarea mintii si insanatosirea trupului.

Nidra Yoga este yoga somnului constient si este practicata, de cele mai multe ori, la finalul sesiunilor de yoga.

Acest tip de yoga se practica numai in Savasana, postura cadavrului, o asana pe care o poate practica fara probleme oricine.

Cele 7 stadii ale Nidra Yoga

  1. In prima faza, instructorul foloseste tehnici speciale pentru a permite relaxarea fizica. Corpul se va simti foarte greu si foarte relaxat, iar mintea se va linisti treptat.
  2. Tehnicile speciale de respiratie au rolul de a calma practicantul, dar si de a aduce echilibrul energetic. Calmul interior este experimentat in aceasta faza.
  3. Tehnicile precum imaginatia ghidata, vizualizarea, dar si tehnicile mindfulness sunt folosite cu scopul de a alina emotional si mental, dar si pentru a depasi barierele propriei minti. Optimismul si energia pozitiva apar in aceasta etapa.
  4. Dupa ce tensiunile sunt indepartate in stadiile anterioare, intuitia iese la iveala. Odata cu ea, avem acces la intelepciune si cunoastere.
  5. Stadiul cu numarul 5 este greu de descris in cuvinte, insa are lagatura cu bucuria pura si pacea interioara, dar si exterioara.
  6. In a 6-a etapa practicantul are sansa de a se cunoaste pe el insusi. Acesta experimenteaza “constiinta de sine”.
  7. In ultimul stadiu, practicantul trebuie sa se trezeasca si sa traga concluzii in urma celor experimentate in timpul practicii nidra. Acesta nu trebuie sa adoarma.

La inceputul, dar si la finalul practicii yoga, yoghinul poate recita o Sankalpa, adica o afirmatie puternica care pune in cuvinte intentiile sale. Sankalpa poate suna asa “Viata mea are un sens” sau “Sunt increzator”.

 

*In cadrul YogaSat Festival ai ocazia de a practica nidra yoga sub indrumarea unuia dintre cei mai renumiti instructori de nidra din lume, Andre Riehl. Mai multe informatii despre festival gasesti aici.

Citeste si: Nidra yoga: beneficii pentru minte, trup si spirit

Comenteaza cu Facebook