Fizica mortii sau ce se intampla cu energia ta cand mori Skip to main content
Fizica mortii sau ce se intampla cu energia ta cand mori

Te-ai intrebat vreodata ce se intampla cu energia ta atunci cand mori? Afla ce le-ar spune un fizician rudelor tale indurerate, la moartea ta, si cum stiinta le-ar putea alina, daca ar afla unde esti, cu exactitate, si unde vor merge si ele cand vor muri.

Chiar daca face parte inexorabila din viata, moartea sau cel putin gandul de a inceta sa traiesti pot fi foarte tulburatoare sau de temut pentru multi oameni. Sunt destul de neplacute lucrurile care se petrec in corp, din momentul declansarii descompunerii, al procesului prin care celulele si tesuturile incep sa se destrame post mortem. Dar daca, in loc sa privim moartea din perspectiva biologica, o examinam din punct de vedere al fizicii? Mai exact, din perspectiva energiei care se redistribuie dupa moarte.

CITESTE Dupa moarte, ramanem constienti, spun oamenii de stiinta

In timpul vietii, corpul uman contine si este alcatuit din materie si energie. Aceasta energie este atat electrica, constand in impulsuri si semnale electrice, cat si chimica, constand in reactii. Acelasi lucru este valabil si in cazul plantelor, care sunt alimentate de fotosinteza, un proces ce le permite sa genereze energie din lumina solara.

Procesul generarii energiei este mult mai complex la oameni, totusi. In fiecare clipa, doar 20 de watti de energie alimenteaza corpul uman, destul cat pentru a aprinde un bec. Iar aceasta energie este generata in foarte multe feluri.  Principala sursa este consumul de hrana, care confera energie chimica. Aceasta este apoi transformata in energie kinetica, folosita pentru a da putere muschilor.

Moartea este o altfel de existenta, ca o stare transformata

Precum stim din termodinamica, energia nu poate fi nici creata, nici distrusa. Ea isi poate doar schimba starea. Cantitatea totala de energie dintr-un sistem izolat nu se poate schimba. Datorita lui Einstein, mai stim ca materia si energia sunt ca doua fatete ale aceleiasi monede.

Universul, ca intreg, este inchis. Corpurile umane si alte sisteme nu sunt inchise, sunt sisteme deschise. Schimbam energie cu tot ce ne inconjoara. Putem obtine energie, prin procese chimice, si putem pierde energie, prin eliminarea de reziduuri sau emitand caldura.

La moarte, colectia de atomi din care esti alcatuit (un univers in interiorul universului) este redirectionata, cu un nou scop. Acesti atomi si aceasta energie, a caror origine este Big Bang-ul, sunt eterni. Asadar, “lumina” ta, adica esenta energiei tale (a nu se confunda cu constiinta) va continua sa existe in spatiu, pana la sfarsitul timpului.

CITESTE 5 invataturi esentiale din Cartea Tibetana a Vietii si a Mortii

La moarte, energia noastra nu moare odata cu noi

Daca nimic nu poate alina frica de moarte, in cazul unora, discursul urmator, care ii apartine fizicianului Aaron Freemen, ar putea reusi asta:

“Probabil ai vrea sa vorbeasca un fizician la moartea ta. Ai vrea ca fizicianul sa ii vorbeasca familiei tale indurerate despre conservarea energiei, astfel incat ei sa inteleaga ca energia ta nu a murit. Ai vrea ca fizicianul sa-i reaminteasca mamei tale inlacrimate despre prima lege a termodinamicii, aceea ca nicio energie nu este creata in univers si niciuna nu este distrusa. Probabil ai vrea ca mama ta sa stie faptul ca intreaga ta energie, fiecare vibratie, fiecare emisie de caldura, fiecare unda a fiecarei particule din ceea ce a fost iubitul sau copil ramane cu dansa in aceasta lume. Ai vrea ca fizicianul sa ii spuna tatalui tau indurerat ca tu, printre toate energiile cosmosului, ai facut tot ce ai putut cu ce ai primit.

Si, la un moment dat, probabil speri ca fizicianul ar cobori din amvon si s-ar indrepta spre sotul sau sotia ta, cu inima franta, sezand undeva, in sirurile de banci ale bisericii, sa-i spuna ca toti fotonii care ti-au iluminat chipul vreodata, toate particulele a caror cale a fost intrerupta de zambetul tau sau de atingerea parului tau, calea sutelor de miliarde de particule, care au topait precum copiii, a fost transformata pe vecie datorita tie.

Si, in timp ce sotul sau sotia ta vaduv/a se alina in bratele unei familii iubitoare, fizicianul ii poate aduce la cunostinta ca toti fotonii care au plecat de la tine au fost adunati in detectorii de particule, care sunt ochii lui/ei, iar acei fotoni creati in interiorul constelatiilor sale de neuroni incarcati electromagnetic vor continua sa existe etern.

Poti spera ca familia ta va analiza dovezile si va fi multumita ca stiinta ii poate oferi astfel de certitudini si ca se va alina stiind ca energia ta este inca in preajma. Potrivit legii conservarii energiei, niciun bit de informatie din tine nu a disparut, esti doar mai putin “adunat” (vizibil, material).”

*In februarie 2020 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

Comenteaza cu Facebook