Gabi Chirilă: „o să învăț despre yoga până în momentul în care îmi voi da ultima respirație.” Skip to main content
Gabi-Chirilă-instructor-yoga

Gabi Chirilă a descoperit yoga în urmă cu 7 ani. La începutul practicii nu a s-a gândit că va ajunge instructor de yoga, ci era doar ceva ce o atrăgea, fără a avea un scop anume. În acești ani „a fot trântită la pământ” de multe ori, iar în 2020 după ce a fost forțată să închidă un capitol din viața ei a realizat că scopul ei este de a ajuta oamenii și îl poate oferi în folosul celorlalți prin yoga. Astfel a înțeles că Universul are un plan mai mare pentru ea, decât oricare alt plan pe care ea și l-ar fi făcut și a început să caute un profesor „bun” de yoga și astfel l-a întâlnit pe Fred Busch, omul care a deschis primul studio de yoga în Miami acum 20 de ani.

După 17 ani s-a întors în România, în orașul natal, loc în care nu mai cunoștea pe nimeni, familia și prietenii fiind prin toată lumea, însă cu  certitudinea omului turbat că aici trebuie să dăruiască și să co-creez cu Universul către planul măreț pe care acesta îl are pentru ea. Așa a înființat Yogabi unde la prima ei ora a avut un singur student unde servit cu dragoste, dăruință așa cum o face și acum când clasele ei sunt pline, iar orarul încărcat cu orele private.

Mai mute despre Gabi în interviul oferit în exclusivitate pentru Yogasat:

„Atunci când sunt rugată să scriu despre yoga, fac același lucru pe care-l fac înainte de fiecare practică: închid ochii, respir adânc pe nas și spun “ hai să văd ce descopăr azi.” E ca și cum le-aș da voie minții, corpului și sufletului să vorbească. Nu știu ce o să iasă, știu doar că o să fie o călătorie în sine. Și-mi dau voie.

Image
Gabi-Chirilă-instructor-yoga

Yoga m-a găsit pe mine acum aproape șapte ani buni, eram în Nouă Zeelandă. Nici prin gând nu mi-a trecut că o să ajung instructor de yoga cândva. N-a fost acesta scopul niciodată. De fapt, când am început, nu i-am văzut vreun scop anume. Era doar ‘ceva’ care mă atrăgea...

De mic copil însă, am simțit că am un dar, o putere... aceea de a schimbă ceva înăuntru unui om, de a-l face să râdă, să plângă, să se întrebe...

După șase ani de umblat prin lume, în care viața m-a exaltat și m-a trântit la pământ cu aceeași forță, uitându-mă în urmă, am realizat că singurul lucru care m-a ținut la suprafață, a fost yoga. Ea m-a reclădit când am simțit că mă afundăm într-un abis înăbușitor. Parcă a fost menit  să nu pot fi ajutată de un alt om, ci să trec prin acest proces singură.

Respirând, pe saltea. Singurul loc în lumea aceasta și în viață mea de până atunci, în care eram acceptată exact așa cum eram, zi de zi, zâmbind sau plângând. 

Image
Gabi-Chirilă-instructor-yoga

Inspir adânc...și zâmbesc.

De curând am învățat un lucru care mi-a oferit multă claritate. Nu sunt adepta  niciunei religii, însă sunt adepta lucrurilor înțelepte. Lucrul cu pricina spune așa : “God does not call the qualified, he qualifies the called” - “Dumnezeu (Universul, Alah, Jah, sau orice altă denumire are cititorul pentru forța care ne-a creat) nu cheamă pe cei calificați, îi califică pe cei care sunt chemați”. Și eu nu fac vreo excepție când spun că, yoga, m-a ales pe mine.

2020 a fost anul decisiv care, trântind-mă încă o dată la pământ (se pare că am o apetență pentru a-mi învață lecțiile în felul acesta), m-a forțat să închid un capitol imens din viață mea și m-a eliberat, deschizând-mi un altul. Cred cu tărie că fiecare om are un dar și un scop pentru care respiră pe acest pământ. În sfârșit realizasem care e al meu (de a ajută oamenii) și cum îl pot pune în folosul celorlalți (prin yoga). Asta m-a împins să îmi caut un profesor de yoga bun. Bun… e greu de specificat ce însemna “bun” pentru mine anul trecut. Se spune că “atunci când elevul e pregătit, profesorul apare”... Înțelepte cuvinte... exact așa s-a întâmplat. Am mers pe instinct și așa l-am găsit pe Fred Busch, omul care a deschis primul studio de yoga în Miami acum 20 de ani. Toată ființă mea știa că am ceva foarte important de învățat de la omul acesta. Și așa a fost. În momentul în care mi-am primit diploma de instructor certificat de yoga cu specializare în “hot power vinyasa yoga”, acreditată de Yoga Alliance anul trecut, a însemnat mai mult pentru mine decât diplomele de licență  și master la un loc, în care am investit  șase  ani din viață mea.

Image
Gabi-Chirilă-instructor-yoga

Și-am pornit la drum. În România... înapoi în orașul meu natal… de unde plecasem acum 17 ani înspre facultate. Nu mai știam aproape pe nimeni aici, familia fiindu-mi împărțită prin Europa, iar prietenii prin lume. Ai mei s-au supărat pe mine când le-am spus că mă întorc în România, să ajut oamenii prin yoga. Supărat e puțin zis… tatăl meu n-a vorbit cu mine luni întregi...

Însă Universul m-a vrut AICI. Și aici am început, ca un spărgător de gheață,  întoarsă într-un oraș în care mă simțeam ca un străin, fără prieteni, însă cu  certitudinea omului turbat că aici trebuie să dăruiesc.

Cred că înțelesesem (în sfârșit) că trebuie să co-creez cu Universul și poate să accept că planul lui pentru Gabi Chirilă, e mai mare decât al meu; sau poate mă săturasem să fiu izbită la pământ și aruncându-mi mâinile în aer, am spus într-un final, epuizată ...”fac așa cum vrei tu...aici mă vrei, aici servesc, vreau doar să fiu fericita!”.

Image
Gabi-Chirilă-instructor-yoga

Așa am început, pas cu pas, să construiesc YOGAbi. Prima mea ora a avut un student. Am servit cu dragoste, dăruință și entuziasm atunci, așa cum o fac și acum când clasele trec de 20 de oameni și agenda e plină de ore private. Iar când primesc mesaje care suna așa “Gabi, am nevoie de yoga!”, știu că fac ceea ce eram menita să fac.

Am trăit și am văzut locuri și lucruri extraordinare peste tot în lume...însă nimic, absolut NIMIC, nu egalează sentimentul care-mi umple inima de fericire atunci când văd omul care mi-a pășit pe saltea cum, la finalul orei, e transformat. Calm, relaxat, fericit (“starea noastră naturala” îi spun eu), cum radiază lumina cu care toți suntem înzestrați și care pornește doar din interior. Atunci știu că am accesat tot ce e mai divin din noi, mi se confirmă încă o dată că suntem UNUL, că toți avem aceleași nevoi, dorințe și vise, și atunci când carnea ne este străpunsă, toți sângeram aceeași culoare. Suntem UNUL. Asta înseamnă yoga pentru mine.

Practic yoga de mai bine de șase ani. Am încercat să învăț cât mai mult și ceea ce a rezonat cu mine de la fiecare instructor a cărui/cărei clasa am experimentat-o, în persoană sau online, oriunde am fost în lume. Mi-am creat propriul stil, care fluctuează între vinyasa și power yoga, cu elemente din yin și yoga restaurativă,  depinde de ce am nevoie cand ma trezesc, și fac tot posibilul să o practic zilnic. După ce am făcut trainingul cu Fred Busch, am început să învăț despre celelalte ramuri din ashtanga yoga și mi-am dat seama că o să-mi trebuiască o viață să respir toate învățăturile oferite de această știință, cum cred că merită să fie numită yoga. Nu am un profesor anume pe care-l urmăresc întru totul, însă îmi place să “intru într-o grădina, și să culeg de la fiecare plantă, câte o floare”, în sensul că sunt receptivă și atentă la oamenii înțelepți, însă aleg din învățămintele lor, doar acele lucruri în care cred și cu care rezonez 100%, trup, minte și suflet. Dar dacă ar trebui să pun nume pe hârtie, atunci profesorii mei au fost și sunt  chi mai buni, care m-au format si m-au pregătit pentru yoga: Balzac, Einstein, Mandela, Swami Sivananda, Eminovici, Marie Curie, Yuval N.Harari, Tesla, Van Gogh, Sadhguru, Hawking, Chaplin, Mooji Baba, Tony Robbins, Grieg, Dostoievski, Maya Angelou; lista e interminabila. O scânteie din geniul lor, al fiecăruia, a aprins lumina în mintea, corpul și sufletul meu.

Pentru mine, astăzi, yoga este o fuziune de anatomie, psihologie, neurologie, chimie, înțelepciune și divinitate, care o face, tocmai din această perspectiva, absolut fascinantă în ochii mei. O să învăț despre ea până în momentul în care îmi voi da ultima respirație. Și știu că vă merita, pentru că mă ajuta să înteleg mai bine specia umană. Știu că avem un potențial extraordinar, doar pentru că suntem înzestrați cu puterea gândului, care ne diferențiază de celelalte specii și ne pune, cu desăvârșire, în fruntea lanțului trofic. De aici vine și răspunsul  meu referitor meditației. Nu există yoga fără ea, atât în practica pe saltea (la început și final) cât și în afară ei... Ba mai mult, nu mai știu unde am învățat că yoga este “o meditație în mișcare” și mi-a plăcut enorm de mult această nuanță. Yoga nu este un lucru pe care-l fac doar pe saltea. Yoga m-a ținut în viață, când nimic nu mai avea sens pentru mine. Ce am învățat pe saltea, am aplicat în viață, și acesta este lucrul principal pe care încerc să-l transmit studenților mei: yoga nu e doar o formă de a-ți mișcă trupul, e o unealtă incredibil de puternică pentru a naviga prin viață, fără suferință. Un mod de a trai, în care eșți tot timpul conștient de ce ți se întâmplă ție cât și celor din jur, om, copac sau furnică.

Image
Gabi-Chirilă-instructor-yoga

Tocmai de aceea, cred cu tărie că disciplina yoga ar face un bine imens întregii omeniri dacă ar fi introdusă în sistemul de învățământ cât mai devreme. Lumea sec XXI pe care ne-am făurit-o atât de confortabilă, și-n care devenim din ce în ce mai ‘conectați’ prin diferite device-uri, ne deconectează înspăimântător de mult și de rapid, de noi înșine. Lumea vestică  automatizează și robotizează ființă umană, iar noi sîntem creaturi infinite, nu suntem făcute să trăim între patru pereți, deconectați de noi și ceilalți. De aici și numărul alarmant de mare al oamenilor depresivi, anxioși și cu tendințe sinucigașe. Și această e realitatea, marea “pandemie” care ne-a ciobit și mai mult libertatea și aripile, o confirmă.

Cred în ființă umană. Cred în capacitatea noastră de a iubi necondiționat, în ciuda programării creierului reptilian de a ne ține în viață, chiar dacă asta înseamnă să calci peste alte creaturi (inclusiv semenii tai) pentru a supraviețui și a-ți duce specia mai departe.

Dar drumul este către interior, și orientalii știu și au știut lucrul acesta de mii de ani. Vestul încă descoperă treaba această… numai că ne costă… sănătatea, fericirea, și pe mulți, viața.”

Image
Fred-Busch
Fred Busch, Registered teacher with the title E-RYT (Experienced Registered Yoga Teacher) in Yoga Alliance. He is the author of the books 'A Clear and Definite Path' and 'The Lower Back Bible' and is a producer of various Yoga DVDs.
Fred is a specialist in the use of therapeutic sequences of Yoga, healthy eating, therapeutic massage and Shiatsu.
He is the founder and director of Brickell Hot Yoga in Miami, Florida and for 20 years have prepared yoga teachers around the world: Miami, New York, Denver, Aruba, Dominican Republic, London, Paris, Malta, Buenos Aires, Montevideo, Panama, Bogotá and Lima, Peru. His program is one of the most recognized and complete at present times.
In 2008 he led the first teacher training - endorsed by the Yoga Alliance - in Lima, Peru. That teacher training marked the beginning of the growth of the Yoga community in this city, since it he has trained around 90 teachers, many of whom successfully teach classes in LimaYoga and other centers.
He currently conducts Yoga retreats in India, Kenya and at his new Salamadhi ranch-retreat in Colorado.
Image
Fred Busch
Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook