Ghid ayurvedic de primavara: lista de alimente, stil de viata, asane Skip to main content
Ghid ayurvedic de primavara: lista de alimente, stil de viata, asane

Primavara este un anotimp tipic Kapha. Este caracterizata de incalzire si moliciune, de delicatete. Este apreciata pentru reinvierea naturii si a hranei. Kapha inseamna, in sanscrita: “ceea ce se dezvolta in apa”. Primavara sporeste Kapha. Dar, la fel cum topeste gheata, primavara lichefiaza Kapha acumulata in exces, ajutand la eliminarea sa din corp. Este un proces revitalizant, cu numeroase beneficii pentru sanatate. Corpul nostru are mai mare nevoie de alimente usoare, de uscaciune, de incalzire, pentru a sustine fiziologia in procesul sau natural de regenerare.

Recomandari ayurvedice generale pentru o primavara vesela si revitalizanta

Scopul rutinei ayurvedice de primavara este alinierea noastra la riturile dinamice ale naturii. Primavara este un anotimp de tranzitie, astfel incat si rutina noastra trebuie sa nu fie rigida sau statica. In functie de cum se manifesta primavara local, e necesara armonizarea doshelor kapha si pitta.

CITESTE PÂNTECELE, AL DOILEA CREIER: LEGĂTURA DINTRE GÂNDURI, EMOȚII ȘI TRACTUL DIGESTIV

O dieta adecvata

Multi oameni descopera o schimbare in tendintele lor culinare, odata cu venirea primaverii. Scade apetitul pentru mancaruri grele, esentiale iarna. Sporeste pofta pentru mancaruri usoare, energizante si tonice, detoxifiante. Se recomanda sucurile naturale, din rodii si/sau mere, cat si mono-dietele, bazate pe un singur aliment. Hrana usor de digerat ajuta la eliminarea mucusului excesiv si purificarea organismului. Sunt de folos bauturile calde, la temperatura camerei. Apa calduta, cu un pic de miere adaugata, poate face minuni, sorbita pe parcursul zilei. Dieta de primavara trebuie sa contina multe legume si plante proaspete. Avocado, castraveti, masline, cartofi dulci, dovlecei sau zucchini trebuie reduse.

Iti poti incepe ziua cu un mic dejun usor, bazat pe fructe proaspete sau ceai. La pranz, se recomanda legume la abur, cereale preparate (nu crude). Este timpul pentru consumul de verzaturi: varza, broccoli, conopida. Se pot include in dieta alimente picante, precum ardei iuti verzi, ceapa, usturoi, ghimbir, piper negru. Branza tofu se poate consuma cu moderatie. Se reduc alimentele grele, grase, si prajelile. Se evita rontaielile dintre mese si fructele precum portocale, banane, ananas, curmale, smochine, papene sau nuca de cocos.

Se foloseste ghee la gatit, cu adaos de apa pentru a nu se lipi mancarea. Se evita sau se reduce la minim consumul de lactate, mai ales dimineata, pentru ca sunt congestionante. Sunt de preferat laptele vegetal de migdale si de orez. Laptele de vaca poate fi mai usor digerat daca se fierbe si se lasa la racit, pana cand este caldut, adaugandu-i-se un pic de turmeric sau ghimbir. Se evita carnea, mancarea de tip fast-food, dulciurile, soia, nucile, cantitatile excesive de paine sau de alimente refrigerate, bauturile reci si inghetata.

CITESTE DETOX AYURVEDIC DE PRIMAVARA, PAS CU PAS

Lista alimentelor ideala de primavara

Fructe: mere, caise, afine, cirese, merisoare, fructe deshidratate, lamai, lamai verzi, piersici, pere, rodii, prune hidratate, stafide, capsuni, zmeura.

Plante si legume: anghinare, asparagus, ardei grasi, sfecla, broccoli, varza de Bruxelles, varza, morcovi, conopida, telina, ardei iuti, varza Kale, porumb, cicoare, usturoi, mazare verde, praz, salata verde, ciuperci, ceapa, cartofi albi, ridichi, spanac, napi, vlastari, fasole aduki si mung, germeni de fasole, fasole neagra si de toate tipurile, linte, miso.

Seminte: amaranth, orz, hrisca, porumb, mei, ovaz uscat, quinoa, orez basmatic, secara, tapioca, seminte de dovleac si de floarea soarelui.

Lactate: branza proaspata, lapte de capra, iaurt.

Uleiuri: ulei de porumb, ulei de canepa, ghee, ulei de sofranel si de floarea soarelui.

Indulcitori: miere, sirop de artar, melasa.

Condimente: fara restrictii

Stil de viata: trezire in jurul orei 6.00 a.m., yoga la prima ora, hidratare intensa, socializare, miscare, masaje cu ulei caldut de susan, gomaj si scrub la baie, nu este recomandat somnul de pranz sau in timpul zilei, culcare in jurul orei 11.00 p.m.

Practica yoga: pranayama, Kapalabhati, asane care ajuta la curatarea plamanilor si incalzesc rinichii, care pastreaza pieptul deschis, care curata plexul solar. Salutul soarelui (Surya Namascar), Virabhadrasana I si II, Bhujangasana, Dhanurasana, Vasisthasana,  Shavasana.

Suplimente pentru sistemul imunitar:

  • Pentru curatarea plamanilor, ⅛–¼ lingurita de pulbere de piper lung, amestecata cu miere, de doua ori pe zi
  • Pentru ficat, vital pentru detoxifiere: ¼–½ lingurita de turmeric cu 24 linguri de suc de aloe vera
  • Pentru detoxifiere generala: combinatii cu lamaie/ghimbir, coriandru/chimion/fenicul, ghimbir/piper negru/piper lung, ceai de ghimbir, scortisoara si piper negru dupa mese, consumul de turmeric, tulsi, nucsoara, infuzie de triphala seara, la culcare

 

! Daca sunteti incepator, nu practicati yoga fara indrumarea unui instructor autorizat. Unele asane si respiratii pot avea efecte nedorite.

Disclaimer: aceste informatii nu au titlu medical si nu inlocuiesc sfatul medicului.

 

Hatha Yoga Seva va invita la Yoga Psychology Seminar, un eveniment unic, sustinut de Swami Abhishek Chaitanya Giri Maharaj. Swami este cel mai tanar din ultima generatie de preoti hindusi Maha Mandaleshwar. Astazi, India mai are doar 80 de calugari care detin acest titlu si care transmit mai departe invatamintele stravechi autentice. Seminarul va avea loc in zilele de 6-7 aprilie 2019, la Ramada Bucharest Convention Center. Detalii pentru inscrieri aici

Comenteaza cu Facebook