Jala neti – tehnica de curățare nazală benefică în sezonul rece Skip to main content
jala-neti

Neti kriya este o parte integrantă a shatkarmelor / cele șase tehnici de curățare care formează  unul din cele  mai important aspect al hatha yoga. Neti ajută în primul rând  la prevenirea și gestionarea bolilor căilor respiratorii superioare.

Citește și: Importanta respiratiei corecte pentru sanatatea fizica si emotionala: metode de imbunatatire a respiratiei - jala neti

Neti oferă multiple beneficii și ne poate scutii de antibiotice. Majoritatea studiilor (baze de date din publicații precum PubMed (ianuarie 1980 – aprilie 2016), Scopus și Ayush Portal) susțin rolul neti în tratarea sinuzitei, rinosinuzitei, afecțiunilor alergice și în îmbunătățirea vederii. De asemenea, jala neti are un rol semnificativ în îmbunătățirea prezenței minții și a inteligenței.

Neti este o tehnică de curățare a pasajelor nazale. Este un proces de curățare legat de partea superioară a sistemului respirator. Neti pot fi clasificate în general în jala neti și sutra neti.

Jala neti se traduce prin “curatare cu apa”. Se practică cu un vas neti umplut cu apă salină călduță. Cantitatea de sare folosită este de aproximativ 2,5 g pentru 500 L de apă. Un vas Neti este de obicei mic și are o gură lungă pe o parte, care este suficient de mică pentru a fi introdusă ușor într-una din nări în timpul procesului.

Jala neti se practică în mod ideal dimineața înainte de asanas și pranayama.

Cei care suferă de sângerări nazale cronice, infecții ale urechii și deviații ale septului nazal ar trebui să efectueze sub îndrumare adecvată.

„Toate dovezile publicate până în prezent susțin irigarea salină nazală ca terapie sigură și eficientă pentru o mare varietate de simptome sinonazale. Eficacitatea a fost demonstrată pentru simptomele respiratorii superioare virale, sinuzita acută și cronică, rinita alergică și rinita sarcinii. Tratamentul este eficient la copii și adulți. Nu s-au demonstrat efecte secundare în afara disconfortului ușor și tranzitoriu din nas și urechi. ” Diane G. Heatley, Dr., profesor asociat, otorinolaringologie-chirurgie cap și gât, Universitatea din Wisconsin Școala de Medicină

Image
jala-neti-yogasatshop

Beneficii Jala Neti

 • Practica zilnică ajută la menținerea igienei nazale prin îndepărtarea murdăriei și bacteriilor prinse împreună cu mucusul din nări.
 • Calmează țesuturile sensibile din interiorul nasului, care pot calma o criză de rinită sau alergii.
 • Este benefic în tratarea afecțiunilor astmatice și facilitarea respirației.
 • Reduce infecțiile
 • Ameliorează și migrenele.
 • Poate ameliora afecțiunile respiratorii superioare, cum ar fi durerile de gât, amigdalele și tuse uscată.
 • Poate curăța canalele oculare și îmbunătăți vederea.
 • Ajută la îmbunătățirea simțului mirosului și, prin urmare, îmbunătățește digestia.
 • Calmează sistemul nervos și mintea. De asemenea, ajută la ameliorarea stresului și aduce claritate mintii.
 • Oamenii au experimentat o reducere a furiei prin practicarea regulată a lui Jal Neti.
 • Ajută la îmbunătățirea calității meditației tale.

Precauții Jala Neti

Nasul trebuie uscat corespunzător după proces, recomandarea fiind tehnica de respirație kapalabhati. Persoanele cu tensiune arterială crescută ar trebui să fie atenți. Dacă cineva se amețește în timp ce usucă nasul, atunci ar trebui să se facă în poziție verticală.

Citește și: Despre Kapalabhati Pranayama

Aveți grijă să nu lăsați apă în pasajele nazale, deoarece ar putea provoca o infecție.

Nu ieșiți imediat în aer rece sau la temperaturi ridicate. După Jala Neti este recomandat să rămâi în casă pentru aproximativ 40 minute  - 1 oră.

Ca orice altă practică yoga, învățați-o de la un practicant expert.

Jala Neti depășește curățarea nazală și vă ajută să vă aliniați corpul, mintea și sufletul. Prin urmare, ar trebui să fie practicat zilnic și nu numai atunci când cineva are un blocaj nazal sau răceală.

Cu toate ca poate parea o tehnica greu de pus in aplicare, atata timp cat te indruma cineva cu experienta, nu ai cum sa dai gres.

Vezi AICI cum se foloseste recipientul jala neti.

Verifică aici colecția de vasuri Jala Neti de pe YogasatShop.ro

www.YogasatShop.ro - sursa ta de inspirație în practică

Comenteaza cu Facebook