Laura Pușa Lapuste: „Yoga aduce transformări interioare individuale care se răsfrâng asupra lumii.” Skip to main content
Laura Pușa Lapuste

Laura Pușa Lapuste (Purușa) spune că fost focusată pe propriile trăiri interioare, „ fiind o fire introvertită stările mele au cerut să fie exprimate. Am căutat o formă de mișcare care să o pot practica constant, oriunde si oricând.” A luat contact cu yoga acum patru ani și nu bănuia  complexitatea orizonturilor noi ce aveau să apară . Înainte de yoga a practicat exerciții de focusare și energizare pentru minte, corp și suflet, scopul lor fiind echilibrul și claritatea, dar a simțit că lipsește ceva: „descoperind yoga am observat că mă ajută să ard stările interioare fluctuante uneori accentuate. ”

De ce participă oamenii la cursurile tale...?

Cred în legea rezonanței, iar cei care ajung la clasele mele sunt acolo pentru că există o legătură care ne unește mental și vibrațional. Este o conexiune foarte profundă care se formează la clasă, e un schimb de energie prin care se dăruiește și se primește. Încerc să observ nevoile practicanților, să dăruiesc și să mă bucur când ei primesc. Odată ce acestă legatură se va consuma, un nou profesor cu care vor rezona va urma.

Ce reprezintă yoga pentru tine personal?

O practică transformatoare care mă scoate din zona de confort, reașezându-mă într-o stare de acceptare în fiecare zi. Este o stare constantă într-un proces continuu de manifestare a sufletului care îmi arată că totul este impermanent dinspre interiorul spre exteriorul nostru și tot ce ne înconjoară. O tehnică care lucrează pe mai multe planuri, mă ajută să eliberez firici și emoții depozitate , născându-se astfel conștientizări care mă scot din vâltoarea victimizării. O alegorie prin care ceea ce se întâmplă pe saltea, starea creată prin efortul depus și focus ajunge să se transpună și în viața de zi cu zi. Yoga formează o legătură consolidată cu sufletul.

Ce efecte a avut practica yoga asupra ta?Yoga ti-a schimbat modul de viata?

Deoarece căutam raspunsuri la întrebările mele și simțeam că e ceva mai mult dincolo de practica fizică m-am hotărât să urmez cursul TTC 200 de la Bindusar Yoga School. A fost ca și un mare BOOM prin care orizonturile s-au extins, perceptiile s-au schimbat si am depășit convingeri limitative. Mi s-a confirmat că yoga este mai mult decât o formă de mișcare, este o dinamică armonioasă între trup și suflet care lucrează atât de frumos împreună. Yoga m-a ajutat se le conștientizez. S-a creat mai mult spațiu și echilibru deoarece sunt mai puține nevoi. Astfel yoga întrunește calități minutate care prin practică cresc în interiorul meu iar astfel se armonizează și spațiul în care mă aflu.

Image
Laura-Pușa-Lapuste-instructor-yoga

Ce fel de yoga predai ? stiluri, metode

Predau Hatha yoga, iar fiecare clasă o pregătesc în funcție de ceea ce simt că va fi nevoie. Unele clase sunt concentrate pe asane de deschidere a șoldurilor altele pe backbends care ne deschid atât de frumos către lume. Îmi place acestă legătură dintre yoga și psihosomatică prin care încerc să înțeleg ceea ce corpul dorește să ne transmită. Ador și bolurile tibetane, am unul Samadhi pe care il folosesc in sesiunile de yoga de obicei la final. Simt că intregește clasa, accentuează echilibrul, liniștea fizică și mentală. Îmbinându-le caut să creez o formulă terapeutică care să ofere practicantului împăcare sufletească, ca și atunci când inspiri și expiri tot aerul simțind o ușurare.

Crezi că yoga ar aduce schimbări semnificative în lume, daca ar fi inclusă în instituțiile de învățământ și la locurile de muncă?

Yoga aduce transformări interioare individuale care se răsfrâng asupra lumii. Ne ajută să creăm un spațiu interior mai echilibrat din care să acționăm armonios și lipsiți de teamă în situațiile provocatoare.

În acceptare recunoaștem ceea ce suntem și unde suntem, și cu dedicare ne îndreptăm spre obiectivele care așteaptă să fie îndeplinite. Cred că orice practică transformatoare cu care omul rezonează aduce schimbări și în lumea pe care o cuprinde. rezonează aduce schimbări și în lumea pe care o cuprinde.

Practici meditație? ce rol are în practica ta? 

Înainte să descopăr yoga am practicat tehnici de focusare și energizare care erau destinate pentru a liniști mintea, a schimba percepția și starea interioră. Ele au avut un rol important în formarea mea pe acest drum și a fost ceea ce am avut nevoie. În filozofia yoga, meditația este a șaptea ramură din cele opt care ne ajută să ne întregim. Consider că este o stare care se crează și la care ajungem odată cu acest proces de regăsire a sinelui. Când stabilitatea, liniștea interioară și bucuria vor fi constante atunci începe și starea meditativă.

Ce maestru/maeștri încerci să urmezi sau urmezi? (sau te inspiră).

Maeștri care mă inspiră sunt și profesorii mei, cu recunoștiință mă bucur că i-am întâlnit. Daniela Mihalciac m-a susținut pe această cale iar dedicarea, blândețea, claritatea cu care crează și susține o clasă au fost și sunt o inspirație. Datorită ei l-am cunoscut și pe Mukesh Kothari, un professor care inspiră prin forța interioară, cunoaștere, înțelepciune și carismă. Ne-a încurajat să luptăm cu fricile noastre, să ne dezbrăcăm de confuzii și să anihilăm convingerile limitative. Ne-a îndrumat să observăm cu acceptare această transformarea infinită a sinelui.

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook