Manipura chakra - asane și practici pentru purificare și vindecare | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
manipura

Manipura este asociată cu focul, puterea de transformare, vitalitatea, ego-ul și puterea interioară. Se spune că acest centru energetic guvernează digestia și metabolismul, fiind sediul agni și al Samana vayu. Energiile Prana vayu și Apana vayu (energiile care curg spre interior și spre exterior) se întâlnesc în acest punct, dacă sistemul este echilibrat.

Citește și: cele-cinci-vanturi-vayus

Chakra plexului solar sau Manipura în sanscrită, are ca simbol un triunghi inversat în interiorul unui lotus cu 10 petale, de culoare galbenă și îi corespunde elementul foc, de energie masculină. O chakra a plexului solar echilibrată, ne permite să accesăm puterea personală, să ne simțim mai încrezători și mai hotărâți. Este una din chakrele esențiale, deoarece formează baza identității noastre și guvernează modul în care interacționăm cu ceilalți și cu noi înșine. Când chakra Plexului Solar se află în echilibru, experimentăm o încredere de sine sporită, ne simțim motivați și obținem o înțelegere profundă a scopului nostru în viață.

Dacă chakra Plexului Solar este blocată, putem avea dificultăți în luarea deciziilor, putem experimenta probleme de furie, probleme de control și putem avea o stimă de sine scăzută. De aceea, funcționarea optimă a acestui centru energetic este importantă pentru sănătatea noastră mentală și fizică.

Elementul alchimic foc poate purifica trecutul (karma) și ne poate facilita dezvoltarea spirituală. Această chakra ne semnalează acel gut instinct, cel care ne oferă îndrumări în viața noastră de zi cu zi.

Locația chakrei plexului solar este în zona stomacului, la 3 degete deasupra buricului. Plexul solar este, de asemenea, considerat a fi o componentă a sistemului nervos central, fiind conectat de rinichi, abdomen, ficat și glandele suprarenale. El ne oferă puterea și voința de a ne urma adevărata cale și de a crea viața pe care ne-o dorim.

Stresul, conflictul, boala sau supărarea emoțională pot cauza blocaje sau dezechilibre în centrele noastre energetice. Traumele din trecut, adesea păstrate în corpul fizic și energetic, ne pot afecta comportamentele și modelele de gândire.

De exemplu, oricine a suferit din cauza bullying-ului, a unei educații stricte sau a suferit alte abuzuri fizice sau mentale, ar putea descoperi că are o chakra a plexului solar dezechilibrată.

Este necesar să acordăm atenție gândurilor, acțiunilor și sentimentelor noastre, deoarece acesta influențează echilibrul plexului solar, iar in cazul unui dezechilibru, pot apărea probleme fizice și mentale.

Când Manipura este hiperactivă sau hipoactivă, este posibil să apară unele dintre următoarele simptome: oboseală, inerție, dorința de a-i manipula pe alții, slăbiciune, senzație de neputință, dorința de a domina, nesiguranță,  neîncredere, obiceiul de a căuta aprobarea celorlalți, stima de sine scăzută, manifestarea unei mentalități de victimă, un ego exacerbat, dependențe, incapacitatea de a stabili limite, etc. 

Semnele fizice ale unui dezechilibru pot include: senzația de frig sau căldura intensă, supraalimentare, probleme digestive, cum ar fi constipația, balonarea sau stomacul deranjat, probleme cu pancreasul, diabet, probleme cu colonul și ficatul, probleme de stomac, ulcerul.

Când Manipura este în echilibru energetic, ne vom simți mai încrezători, egotismul și îndoiala de sine dispar, ne vom simți mai confortabil în propria piele și vom începe să avem încredere în abilitățile noastre. Vom reuși să ne schimbăm mentalitatea și modul în care abordăm viața, ne vom simți în siguranță și vom crea limite sănătoase, iar fluxul de energie din Manipura ne vă permite să lucrăm cu entuziasm în îndeplinirea obiectivelor pe care ni le propunem. Ne vom simți energizați și aliniat cu viața.

Primul pas către vindecare este o introspecție profundă, să privim relațiile și experiențele din trecut și din prezent, și să identificăm problemele care au condus la scăderea stimei și voinței personale. Dacă este necesar, trebuie căutat ajutorul unui terapeut, pentru procesarea experiențelor și emoțiilor dificile. Recunoașterea este esențială pentru a începe vindecarea acestui centru energetic.

Yoga este unul dintre cele mai puternice instrumente de realiniere și vindecare a Manipura. Posturi care contribuie la echilibrarea acesteia:

1. Dhanurasana (postura arcului)

Citește și: dhanurasana-postura-arcului

2. Tadasana (postura muntelui)

Citește și: tadasana-postura-muntelui

3. Navasana (postura bărcii)

Citește și: paripurna-navasana-postura-barcii

4. Simhasana (postura leului) reprezintă un leu care rage și este cunoscută ca distrugătoarea tuturor bolilor. Este o postură destul de ușoară și confortabilă care trebuie menținută aproximativ 30 de secunde. Se recomandă efectuarea ei dimineața, pe stomacul gol.

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook