Mariana Burlacu: „Yoga este calea prin care-ți găsești stabilitatea” Skip to main content
Mariana-Burlacu

Mariana Burlacu este expert contabil consultant fiscal și auditor, lector într-o școală de profil antreprenorial și din decembrie 2019 și profesor de yoga. Practică ei a început în 2014, cu Kriya yoga, practică căreia i-a rămas fidelă. De asemenea, este practicantă Theta Healing și Recall Healing iar practica ei zilnică presupune studiu, asane și meditație.

Mai multe despre Mariana în interviul oferit în exclusivitate pentru Yogasat.

„Yoga înseamnă mult și multe, mă bucur că nu am restricție, gen “în două cuvinte ce înseamnă yoga pentru tine”.  Și pornesc precum în alinierea asanelor: de la bază spre partea superioară, de la fizic la spiritual. Yoga este calea prin care-ți găsești stabilitatea, centrarea personală, cunoașterea ta de la fizic, anatomic-biologic, mental până la nivel de suflet, este instrumentul prin care reușești să îndepărtezi “subtitrările” minții tale și ajungi în profunzime la esența divină. Instrumentele acestei căi sunt variate și multe, niciodată epuizate și pe măsură ce înaintezi în practică și în asimilarea cunoașterii ce stă la baza yoga, descoperi altele și altele și oricând reluate, în funcție de experiența căpătată și de conștiința la fiecare nivel, au alte valențe.

Pe considerentul universal că în fiecare zi suntem într-o variantă mai bună a noastră, acumulând experiență și cunoaștere, iar yoga “naște” întrebări care aduc la pachet foarte multă practică și studiu, îmi iau răspunsul din afirmațiile prietenilor: “…tu înainte de” (nu știu să spună momentul și “înainte de ce”) sau “îmi place mai mult de tine acum, de când faci yoga” :). Da, s-a instalat un calm, o abordare mai puțin personală când se întâmplă lucruri neașteptate, o deschidere mai mare în primirea acestora, o altă flexibilitate fizică și mentală și, mai ales, o abordare introspectivă, în scopul observării personale atunci când se mai produc dezechilibre, atât fizice cât și emoționale, dar și în viața de zi cu zi.

Yoga mi-a schimbat mult modul de viață. Dacă mă uit departe în spate, de când am început, însă blând, dacă mă uit acum o lună, două, șase, un an. Adică, realmente căutând în urmă, față de acum șase luni, eu personal îmi observ schimbările, aducând în practică elemente noi, însă totul a venit plăcut și ușor, însă, dacă vreau să mă “caut” acum cinci ani…wow!!! găsesc o altă persoană.

Precum în viața mea profesională, care este o parte ce mă reprezintă, eu fiind expert contabil, consultant fiscal și auditor, lector într-o școală de profil antreprenorial, am avut parte de mentori minunați care s-au preocupat permanent de continuitatea învățăturilor oferite, păstrând legatura cu mine, în permanență…. dar, probabil că și eu am stat prin preajmă.

Am început în 2014-2015 (nu mai știu exact), cu practica Kriya yoga și am rămas fidelă acesteia, primele noțiuni legate de această practică și de filozofie yoga, primindu-le de la un om minunat, mentorul meu spiritual și cea care mă ajută ori de cate ori sunt într-un impas în viață, minunata Tana Roșca.

Am regăsit în yoga toate instrumentele necesare unei vieți fizice sănătoase: alimentație și condiție fizică bună, înlocuind antrenamentele de fitness cu practica intensă a asanelor, găsind instructori buni chiar și în centrele de fitness din România.

Image
mariana-burlacu-asana-yoga

Nevoia de cunoaștere m-a dus către retreaturi și cursuri, astfel că am absolvit fix acum un an (decembrie 2019) TTC200h certificat de Yoga Academy Romania (certificare recunoscută internațional prin Yoga Alliance USA), având profesori pe Erica Nagy și Mihaela Cojoc și anul acesta am parcurs specializarea TTC100h Yin & Restoratice Yoga în același context, având îndrumarea Corinei Doka.

Dar, pentru că pe tot parcursul acestui an, 2020, am avut privilegiul să fiu asistenta profesoarelor Erica Nagy și Irene Zaarour, la  cursurile de formare instructori, aș putea spune că am primit cea mai bună șlefuire a formării mele ca instructor. Și nu din modestie, ci pentru că yoga este atât de vastă, dar si din respect pentru îndrumătorii si profesorii mei, spun că nu sunt instructor yoga, sunt doar un instructor de asane yoga.

Practica mea yoga presupune studiu zilnic, (aș avea ce să citesc de acum și încă multe vieți), dimineața și seara pe saltea pentru practica, fie individuală, fie cu profesorii mei sau predând la sală, în limita situației pandemiei (Revvolution by Vasile Valentin) sau online.

Orice ai alege din Yoga, poate doar să explici Yamas și Niyamas, spunându-le principii de conduită socială, sau dacă ai alege tehnici de respirație sau practici pentru detensionare coloană vertebrală, ar fi binevenite. Însă, cel puțin pentru România, cred că ar trebui să le “împachetezi” puțin, datorită mentalității greșite în percepția Yoga, datorată școlii Misa.

Kriya Yoga are în structura sa și meditația și cred că toate beneficiile aduse în viața mea se datorează, în primul rând meditației, pe care am început să o practic de mai bine de șase ani. Mai mult, sunt practician Theta Healing și Recall Healing care aduce la pachet conștientizări într-o altă frecvență ale creierului, la care ajungi doar prin practica meditației.

Contactul cu filozofia yoga nu-l faci prin scrierile vechi, care sunt greu de înțeles, dacă nu ai o practică avansată sau un mentor bun să ți le explice. Cea mai bună alegere rămâne “Autobiografia unui Yogin”, unde-l întâlnești pe Paramahansa Yogananda, care ți se lipește de suflet.”

Namaste!

Comenteaza cu Facebook