Meditatia in camera intunecata, chimia iluminarii si ce se intampla intre reincarnari Skip to main content
Meditatia in camera intunecata, chimia iluminarii si ce se intampla intre reincarnari

Dark Retreat

Dark retreat sau meditatia in camera intunecata este o practica avansata din linia Dzogchen, Bönpo, si din alte scoli de buddhism tibetan. Perioada de timp dedicata unor astfel de retreaturi, in spatii complet lipsite de lumina, variaza de la cateva ore la 10 ani. In traditia himalayana, practica este restrictionata si numai practicantilor foarte avansati, sub supraveghere corespunzatoare, li se permite sa o faca.

Consta in izolarea intr-un spatiu complet intunecat, de aceea unii o practica in pesteri. Poate duce la experimentarea unor stari superioare ale mintii. In Tao Tantra, aceasta practica este considerata ca reveland yin-ul, aspectul feminin al vietii.

Meditatia in camera intunecata necesita stabilitate in ceea ce Dzogchen numeste “starea naturala”.  Aceasta tehnica de meditatie are ca scop traversarea bardo-ului, la momentul mortii, si realizarea corpului curcubeu.

 “Numai atunci cand esti eliberat de dorinte, poti vedea misterul ascuns. Avand dorinte, poti vedea doar ceea ce este vizibil real. Totusi, misterul si realitatea provin din aceeasi sursa. Sursa este numita intuneric. Intunericul se naste din intuneric. Este inceputul cunoasterii absolute.” (Tao Te Ching)

Chimia iluminarii

Melatonina si serotonina

Mecanismul cheie incepe prin melatonina, care este produsa de creier, convertind triptofanul in serotonina, care este, apoi, transformata din nou in serotonina. Trebuie sa existe suficienta rezerva de triptofan in corp, rezultat al dietei anterioare, la inceperea retreatului in total intuneric.

Apoi, se produce melatonina in urmatoarele zile, la rata de 2-5 mg pe zi, ajungand la 15-20 mg. Melatonina are mai multe roluri in organism: asigura sanatatea ochilor, previne migrenele, trateaza inflamatiile si asigura sanatatea stomacului, este cheia bunei functionari a sistemului cardiovascular. Are o structura similara cu drogul numit LSD. Retreaturile in camera intunecata reseteaza ciclul melatoninei, creand armonie intre creier, stomac si inima.

CITESTE Moksha, stadiul eliberarii supreme a sufletului

Pinolina, 5 MeO DMT si DMT

Corpul nu mai are ulterior nevoie de melatonina si incepe sa produca pinolina, un superconductor, 5 MeO si DMT (5 metoxitriptamina si dimetiltriptamina). Acest proces dureaza cam 3 zile. Pinolina este secretata in glanda pineala si produce “spectacolul de lumina”, care apare in starile psihedelice.

Un studiu a descoperit ca pinolina actioneaza ca un antidepresiv. Inhiba enzima monoaminooxidaza, de unde rezulta mai multa serotonina in organism. E posibil ca depresia sa fie influentata nu de lumina, ci de absenta intunericului total, macar in timpul noptii si al orelor de somn. Un alt studiu arata ca o doza mare de pinolina intareste de 2.6 ori sistemul imunitar.

In zilele 6-8 de retreat in intuneric, 5 MeO DMT, care se gaseste, in mod normal, numai in uter, in primele luni de sarcina, este reactivat. In zilele 9-12, este inhibata suficient monoaminooxidaza, de la secretia de pinolina, pentru a-i permite ciclului melatoninei sa fie interceptat de activitatea adrenalinei si a efedrinei si transformat in serotonina DMT. Nivelul DMT ajunge la peste 25 mg, ceea ce faciliteaza experiente de transcendenta in hiperspatiu sau in “taramul DMT”.

DMT este o substanta psihoactiva, secretata in mod natural de glanda pineala, care se gaseste si in diverse plante cu efect halucinogen.  DMT protejeaza neuronii si celulele sistemului imunitar de stresul oxidativ (insuficienta de oxigen). Are o structura similara serotoninei si poate fi sintetizata, regasindu-se in droguri, precum Ayahuasca, care ofera senzatii psihedelice, asemanatoare experientelor din preajma mortii.

5 Meo DMT este considerata particula sau molecula lui Dumnezeu, care are efecte foarte puternice asupra organismului. Il elibereaza de durere, ii da senzatia de a exista fara ego, ii intensifica emotiile si ii faciliteaza experientele extrasenzoriale. Regenereaza creierul si ii sporeste plasticitatea, ceea ce favorizeaza invatarea.

Institutul HeartMath spune ca frecventa de 8 Hz este creata in creier prin meditatie si gandire plina de compasiune. Astfel se secreta mai multa pinolina si melatonina, care favorizeaza diviziunea celulara, se atasaza de ADN si ajuta la raspandirea electronilor in perechile de baza ale ADN-ului. Prin aceasta superconductivitate, bio fotoni infrarosii apar din ADN. Undele infrarosii au efect detoxifiant foarte puternic si alte calitati benefice sistemului imunitar si sanatatii organismului.

Starea Bardo

In buddhismul tibetan, bardo reprezinta starea intermediara de existenta dintre doua vieti terestre. Potrivit traditiei tibetane, dupa moarte si inainte de reincarnare, cand constiinta individuala nu este conectata cu un corp fizic, ea experimenteaza diverse fenomene. Acestea reprezinta o secventa anume de generare, chiar dupa moarte, a celor mai clare experiente ale realitatii realizate spiritual in timpul vietii. Apoi, urmeaza halucinatii terifiante, care apar din impulsurile actiunilor anterioare imorale, nepotrivite.

Pentru cei pregatiti corespunzator, antrenati spiritual, bardo ofera starea unei imense sanse de eliberare. Li se poate revela viziunea interioara transcendentala, cu experienta directa a realitatii ultime si autentice. Pentru ceilalti, bardo poate deveni periculos, deoarece karmele create pot determina o renastere cu o viata indezirabila.

Metaforic, starea bardo poate fi asemanata cu anumite perioade “moarte” din viata, precum cele de boala sau de meditatie profunda si prelungita. Acestea sunt benefice, deoarece diminueaza conditionarile externe.

Bardo este similar conceptului de antarabhava, care provine in buddhism din traditia filosofica vedica a Upanisadelor, transformata ulterior in hinduism.

CITESTE Tu esti maestrul propriului tau destin. Dialog cu un sfant.

Corpul curcubeu

Fenomenul corpului curcubeu reprezinta realizarea cunoasterii absolute. Rezultatul ultim este un corp de lumina pura, numit corp curcubeu. Obtinerea corpului curcubeu este insotita de aparitia luminilor si a curcubeelor, in planul fizic.

Practicantii exceptionali pot realiza corpul curcubeu inca din timpul vietii, fara sa moara. Corpul material se auto-elibereaza intr-un corp non-material de lumina, care poate exista si salaslui oriunde si oricand e ghidat de compasiunea individului respectiv. Exista marturii ale celor care au asistat la disparitia corpurilor materiale si la curcubee aparute pe cer, in clipa mortii unor practicanti experimentati.

Livia Bonarov

Comenteaza cu Facebook