Militarii ruși și practica yoga Skip to main content
militar-rus

Nu este pentru prima oară când auzim despre beneficiile uriașe ale practicii yoga în rândul militarilor. În Statele Unite, practica este una cercetată îndelung, iar efectele ei asupra celor încadrați în sistemul militar sunt de necontestat. S-a descoperit că yoga ajută la reglarea somnului și la reducerea efectelor sindromului post–traumatic, precum anxietatea, furia necontrolată, depresia sau reactivitatea emoțională.  În Rusia, în schimb, practica a fost una controversată, încă din urmă cu șase ani.

Acum, însă, armata rusă a decis să îi mai dea o șansă practicii. Vestea a fost denumită “efectul Narendra Modi”, ca urmare a eforturilor primului ministru al Indiei de a promova yoga în plan internațional. Astfel că armata rusă a decis să aplice exerciții tradiționale de yoga și principii de Ayurveda în rândul militarilor ei, pentru a trata rănile și bolile acestora. Aceste două ramuri fac parte dintr-un set amplu de discipline orientale care vor fi implementate în rândul militarilor ruși, incluzând sistemele medicale din Tibet, Uighur, Buryat și Yakut.

Citește și: Cele cinci rituri tibetane, secretul tineretii si al longevitatii (yogasat.ro)

Presa rusă l-a citat pe Colonelul Vyacheslav Polovinka, liderul de la Moscova al S.M. Kirov Military Medical Academy: “decizia de a folosi metode de medicină tradițională orientală a fost luată de direcția medicală a Ministerului Apărării”.

Specialiștii care îi vor antrena și consilia pe ruși în aceste discipline vor începe anul viitor, în primă fază în Moscova. Aceștia vor organiza camere și spații dedicate și specializate pentru implementarea acestor sisteme medicale, urmând ca practica să se extindă ulterior în facilitățile din toată țara.

“Studiem experiențele și subtilitățile medicinei orientale care a evoluat de-a lungul unor mii de ani și vom încerca să le integrăm tratamentelor noastre standard”, a declarat Colonelul Polovinka.

Mișcarea armatei ruse vine pe fundalul unei controverse din Iunie 2015, când autoritățile din Rusia centrală au făcut presiuni de a înceta practicile yoga, referindu-se la caracterul lor “ocult”. Atunci, controversa yoga în Rusia a mers până la eliminarea acesteia din instituțiile publice, ca urmare a presiunilor făcute către direcțiile locale de sport, cultură și educație.

Citește și: Asane si tehnici yoga excelente pentru intarirea sistemului imunitar (yogasat.ro)

Tot în anul 2015, în luna Noiembrie, trupele militare ruse și indiene au practicat tehnici yoghine, precum Anulom-Vilom, Suryasana, Vajrasana și Ardha Matsyendrasana în sesiuni comune speciale, în cadrul exercițiului bilateral “Indra-2015” care a avut loc în Rajasthan.

Dincolo de beneficiile fiziologice uriașe, yoga ajută și în plan psihologic, prin ridicarea capacității de a face față stress-ului, tensiunii mentale și a încărcării emoționale.

Militarii și paramilitarii indieni, dar și forțele defensive din mai multe țări vestice au apelat la practica yoga în fiecare zi, ca parte integrantă din pregătirea fizică și mentală.                

Mihaela Dragomir: mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook