Skip to main content
Nisargadatta Maharaj, de la negustor la ghid spiritual

Nisargadatta Maharaj s-a nascut in anul 1897, in apropiere de Mumbai, intr-o familie saraca si fara preocupari spirituale. In copilarie, acesta a lucrat la micuta ferma a familiei si a luat contact cu religia prin intermediul discutiilor purtate cu un prieten de-al tatalui sau.

La varsta de 18 ani, dupa moartea tatalui, Maruti (numele primit de la parinti, la nastere) a plecat de acasa pentru a lucra in Mumbai. Baiatul si-a deschis un magazin de haine si tigari si, dupa o vreme, si-a gasit o sotie cu care a facut 4 copii.

Citeste: GURU NANAK, INDIANUL CARE A RĂSPÂNDIT NUMELE LUI DUMNEZEU ÎN LUME

Viata lui Maruti nu a avut nicio conotatie spirituala pana cand acesta l-a cunoscut, prin intermediul unui prieten, pe cel ce avea sa ii devina guru: Sri Siddharameshwar Maharaj. Maruti avea atunci 34 de ani. La scurta vreme dupa ce gurul i-a oferit o mantra si cateva indicatii scurte, Sri Siddharameshwar Maharaj a plecat din aceasta lume.

Despre acesta, Maruti a scris ulterior: “Gurul meu mi-a ordonat sa ma concentrez asupra sensului sintagmei <Eu sunt> si sa nu ma mai concentrez asupra niciunui alt lucru. Eu doar l-am ascultat. Nu am folosit nicio tehnica de respiratie, nici meditatia sau studiul scripturilor. Pur si simplu, orice se intampla, imi intorceam intotdeauna antentia asupra sensului sintagmei <Eu sunt>. Poate parea simplu, poate chiar rudimentar. Insa singurul lucru pentru care o faceam era pentru ca gurul meu mi-a spus asta. Si a functionat!”.

Trei ani mai tarziu, Maruti a avut prima experienta iluminatorie si si-a luat numele de Nisargadatta. A luat atunci decizia de a isi parasi familia si de a pleca precum un calugar cersetor in muntii Himalaya. Dupa cateva luni insa, s-a intors in Mumbai, la familie, realizand ca a gasit deja viata eterna si ca are la indemana tot ce isi doreste, indiferent de locul in care se afla.

Intors acasa, Nisargadatta Maharaj a publicat cartea “I am that”, bazata pe discursuri tinute de el si inregistrate, carte care i-a adus aprecierea la nivel international, o multime de americani si europeni devenind adeptii sai.

Citeste: SWAMI VIVEKANANDA SI RASPLATA LORDULUI RAMA

In timpul liber, Nisargadatta Maharaj primea oameni din intreaga lume in sufrageria casei sale, discutand pe teme religioase, cantand mantre si practicand meditatia. Nisargadatta obisnuia sa predea adeptilor sai chestiuni religioase prin intermediul unui sistem de tip intrebare-raspuns.

“Intrebare: Te expui vreunui pericol atunci cand urmezi calea yoga cu orice pret?

Maharaj: Este un bat de chibrit periculos atunci cand casa este in flacari? Cautarea realitatii este cea mai periculoasa intrucat poate distruge lumea in care traiesti. Insa daca motivatia pe care o ai este iubirea de adevar si viata, nu trebuie sa te temi” – “I am That”, capitolul 96.

 

*In luna februarie a anului 2018 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

Comenteaza cu Facebook