Nyasa - Originea practicii moderne Yoga Nidra Skip to main content
Nyasa - Yoga Nidra

Suntem atrași încă de la naștere de lumea exterioară ca de un magnet. Influențați de conceptul de timp liniar și de legea cauzei și a efectului, dezvoltăm obiceiul de a ne îndrepta mintea în exterior și de a permite atenției să fie dirijată de cele cinci simțuri.

De aceea, atunci când dorim să medităm, mintea noastră rătăcește, atrasă de stimulii senzoriali sau de amintirile experiențelor senzoriale trecute. Deoarece meditația este procesul de menținere neclintită a concentrării interioare asupra unui obiect, cuvânt (mantră),  pregătirea pentru meditație presupune perfecționarea capacității noastre de concentrare. Dacă mintea poate fi orientată într-un singur punct, ea poate fi  direcționată eficient mai târziu.

Tehnicile moderne Yoga Nidra, cum ar fi Shavayatra – concentrarea minții în cele 61 de puncte ale corpului și Purusha Matrika Nyasa, precum și cele 18 puncte vitale descrise de înțelepții Yajnavalkya și Vashishta sunt în esență tehnici Nyasa.

În timpul acestor practici, conștiința divină este adusă în corp prin intermediul sunetului mantrei și a vizualizării, concentrând mintea asupra anumitor puncte sacre.

Mahanirvana Tantra, scrisă în secolul al XVII-lea, descrie tehnica tantrică Nyasa. 

Image

 

 puncte Shavayatra

Matrika Nyasa, constă în plasarea sunetelor unei mantre asociate alfabetului sanskrit în diferite părți ale corpului, având ca scop purificarea acestuia pentru a deveni sattvic (pur, curat, sfânt) și pregătirea lui pentru mantra japa (recitarea mantrei) și puja (ritual de închinare).

Aceste tehnici tantrice Nyasa constau în migrarea conștientizării de la un punct la un alt punct, prin plasarea mentală a sunetului într-un anumit punct, aflat la intersecția dintre canalele energetice - nadis, prin care curge prana.

Dacă ne uităm la dezvoltarea unora dintre tehnicile moderne descrise ca practici yoga nidra, vedem că acestea se bazează pe tehnicile tantrice, Nyasa. Un exemplu în acest sens este Shava Yatra, cunoscută și sub numele de pelerinaj prin corp, în care fie se recită mantra, fie se realizează vizualizarea unei stele albastre pe fiecare dintre cele 61 de puncte ale corpului.

Putem face o distincție între cea mai înaltă stare de autorealizare yoghină, Turiya, și practicile yoga nidra derivate din Nyasa tantrică.

În tradiția hindusă, Nyasa este un ritual obligatoriu care precedă fiecare mantra japa (recitare). Să ne amintim că multe practici Yoga, care se fac astăzi, provin din ritualuri străvechi.

Yoga este o știință exactă, este știința vieții și deci include toate aspectele vieții. Prin urmare, ritualul, mantra, asana, pranayama, yama, niyama, dharana, dhyana pot fi toate verificate, detaliate și explicate în funcție de măsurători exacte.

Înțeleptul Yajnavalkhya explica în „Yoga Yajnavalkya” capitolul VI, importanța ritualurilor zilnice (nityakarma) pentru a realiza unirea Sinelui cu Divinul.

 

Se spune că Vedele provin din sunetul OM și au fost auzite de Rishis (Sfinți) prin care toată cunoașterea Yoga provine de la Shiva, care se spune că a fost primul yoghin.  

În multe ritualuri Nyasa, sunetul mantrelor este plasat în diferite părți ale corpului care se vizualizează mental sau care se ating cu mâna sau cu degetele.

Cuvântul Nyasa cuprinde prefixul NI care înseamnă dedesubt sau sub și cuvântul AS care înseamnă „a arunca sau a proiecta”. Cuvântul Nyasa este tradus ca „așezare sau atribuire a diferitelor părți ale corpului, câte unei divinități care o patronează”. Zeitatea va fi gardianul, patronul sau protectorul unui anumit loc, unei anumite persoane. Zeitățile sunt cunoscute ca Devas sau Ishta Devata, așa cum Shiva, este protectorul yoghinilor. Nyasa poate fi înțeleasă ca un ritual de consacrare a corpului pentru divin.

În Kara nyasa, mantrele sunt aplicate la nivelul mâinii pe cele cinci degete, împreună cu palma și partea dorsală a acesteia. 

 

În Anga Nyasa, mantrele sunt aplicate mental în diferite părți ale corpului, în dreptul inimii, pe frunte, pe coroana capului, de la ureche până la talie, pe ochi și în jurul capului.

Mohasodasa Nyasa este mai elaborată și mai complexă, mantrele fiind plasate în părți ale corpului într-o anumită secvență. Înțelegerea Nyasa vine din așezarea mentală a elementelor macrocosmosului pe diferite părți ale corpului, ce reprezintă microcosmosul, demonstrând astfel legătura dintre ele. Puterea sunetului mantrei, prezidată de o anumită divinitate, se transferă acelei părți a corpului și astfel corpul se purifică.

Tradiția tantrică spune că fiecare mantră a fost „auzită” de către un anumit Rishi. Mantra există în cosmos ca sunet subtil, ce nu poate fi auzit de ființele umane care au un nivel de conștiință scăzut.

„Pentru a primi mantra, acel Rishi a trebuit să intre într-o stare supraconștientă de samadhi, să poată contacta vibrația din lumile subtile. Un rishi este în primul rând un "văzător" al mantrei ca putere cosmică, nu un creator al ei, în sensul uman obișnuit al cuvântului, ca produs al minții sau al intelectului uman.

Acești Rishi învață limbajul cosmic al conștiinței, mantra pe care o aduce în lumea noastră umană. Din această epifanie se naște imnul vedic.” - (Dr. Frawley în cartea sa Vedic Yoga The Path of the Rishi, pag. 151)

Starea supraconștientă la care se referă Dr. Frawley este a patra stare de conștiință, Turiya, starea Yoga Nidra. Aceasta este Anandamaya kosha, învelișul Fericirii, atunci când mintea și prana sunt îmbinate în Samadhi. Starea superioară celei de Turya este Turiyatita, a cincea, starea transcendentă dincolo de minte cu totul, este fără spațiu, fără formă și fără timp.

Există multe ritualuri Nyasa al căror scop este acela de a aduce conștiința divină, precum și calitățile sattvice și spirituale, în corp și minte.

Nyasa este practica tantrică care precede practica modernă „Yoga Nidra” de mișcare a conștiinței în diferite părți ale corpului, pentru a dedica corpul uman, divinului. În zilele moderne, Yoga Nidra practică acest fel de migrare a conștiinței, descrie o modalitate secvențială de a concentra mintea asupra unui anumit punct din corp și de a atrage prana în acel loc, având ca scop final elevarea conștiinței pana la nivelul conștiinței divine.

Vijnana Bhairava Tantra definește yoga nidra ca fiind „punctul de somn, când somnul nu a venit încă și starea de veghe dispare, în acest moment ființa este dezvăluită.” Citatul provine dintr-un text vechi de peste 4000 de ani, ce descrie o experiență de relaxare Yoga Nidra.

În timpurile moderne, avem, pe de o parte, practici moderne de yoga nidra care derivă din practica tantrică nyasa, ce aduce calități sattvice în corp și pe de altă parte avem „starea de Yoga Nidra sau somnul yoghin, cea mai înaltă stare pe care o poate atinge un yoghin, în realizarea Sinelui și contopirea minții cu conștiința divină.

 

Surse: hrdayamschoolofyoga.com, yogainternational.com, yogameditation.com, yogapedia.com,

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook