abilitatile supraomenesti ale calugarilor tibetani Skip to main content
O echipa de cercetatori de la Harvard dezvaluie abilitatile supraomenesti ale calugarilor tibetani

E fascinant fie si numai sa te gandesti cate invataturi stravechi ne spun ca oamenii au capacitatea de a manifesta puteri extraordinare, prin diverse tehnici. Unele astfel de tehnici, cunoscute ca siddhis in traditia yoga, includ meditatia, dansul static, batutul la tobe, rugaciunea, postul si altele. Siddhi provine din sanscrita si inseamna perfectiune.

In buddhism, de exemplu, existenta puterilor “supranaturale” este recunoscuta oficial. Buddha le spunea discipolilor sa se astepte sa obtina astfel de puteri si totodata sa nu devina distrasi de ele. Donald Lopez, profesor de buddhism si studii tibetane la Univesitatea Michigan, descrie aceste super puteri. Ele includ cunoasterea deplina a vietilor trecute ale tuturor oamenilor, capacitatea de a sti ce gandesc altii, abilitatea de a fi in doua sau mai multe locuri in acelasi timp, de a levita, de a trai vesnic. Institutul de Stiinte Noetice numeste astfel de puteri “capacitati umane extinse”.

CITESTE Calugarii budisti isi pot transforma corpul in lumina pura

Un exemplu este povestit, din experienta directa, de Swami Rama, in cartea “Living with the Himalayan Masters” (Traind cu Maestrii din Himalaya). Swami spune ca a vazut cum poate sta un om nemiscat, fara ca macar sa-si miste pleoapele, intre opt si zece ore. In timpul meditatiei, acest om levita, iar distanta pana la pamant a fost masurata la aproape un metru. Swami spune ca nu considera levitatia ca fiind o practica spirituala. E doar o practica avansata de pranayama. Cine stie relatia dintre masa si greutate intelege ca e posibil sa levitezi, dar numai dupa multa practica.

Omul despre care povesteste Swami era capabil si sa transforme materia in forme diferite. Putea schimba o piatra intr-o bucata de zahar, de pilda. Intr-o dimineata, i-a spus lui Swami sa atinga nisipul si firele de nisip s-au transformat in migdale si caju. Povestitorul marturiseste ca auzise despre asemenea abilitati, stia principiile pe care se bazeaza, dar cu greu ar fi putut crede ca poate cineva sa faca astfel de lucruri daca nu le-ar fi vazut cu ochii sai.

Exista multe astfel de marturii scrise, iar stiinta moderna reuseste, uneori, sa explice misticismul antic, aparent inexplicabil. Cateva studii din domeniul parapsihologiei si, mai ales, al fizicii cuantice, au descoperit ca astfel de capacitati nu sunt supraomenesti, de fapt, sunt cat se poate de umane si in mod cert accesibile oricui. Dar nu oricum, fireste.

Max Planck, fizicianul care a initiat teoria cuantica, spunea: “consider constiinta ca fiind fundamentala”. El concepea “materia ca derivand din constiinta”. De asemenea, Planck a declarat ca “tot ce analizam, tot ce consideram ca exista deriva din constiinta”. Iar Dalai Lama i-a sustinut punctul de vedere.

CITESTE Levitatia acustica, secretul calugarilor tibetani

R.C. Henry, profesor de fizica si astronomie la John Hopkins University, explica aceste lucruri. O concluzie fundamentala a noii fizici confirma faptul ca observatorul creeaza realitatea. Ca observatori, suntem implicati in mod direct si personal in crearea propriei realitati. Fizicienii sunt obligati sa admita ca universul este o constructie mentala.

Sir James Jeans, care a facut pionierat in fizica, scria: “Fluxul cunoasterii se indreapta catre o realitate non-mecanica; universul incepe sa semene mai mult cu un mare gand decat cu o mare masinarie. Mintea nu mai pare sa fie un instrus accidental in taramul materiei, mai degraba ar trebui s-o slavim ca fiind creatoarea si guvernatoarea taramului materiei. Treceti peste asta si acceptati concluzia incontestabila. Universul este imaterial mental si spiritual.”

In timpul unei vizite la manastirile din Himalaya, in anii ’80, Herbest Benson, profesor la Harvard, si echipa sa de cercetatori au studiat calugarii care traiau retrasi in munti. Acesti calugari puteau, printr-o tehnica yoga, numita Tum-mo, sa-si ridice temperatura degetelor de la maini si de la picioare cu 17 grade. Inca nu se stie cum puteau genera o asemenea caldura.

Oamenii de stiinta de la Harvard au mai studiat si cativa calugari care practicau meditatie avansata, in Sikkim, India. Au ramas uimiti sa constate ca acesti calugari isi puteau diminua metabolismul cu 64%. In 1985, echipa de cercetatori de la Harvard a inregistrat un film in care se poate vedea cum cativa calugari tibetani erau capabili sa-si usuce hainele ude de pe corp prin generarea propriei calduri corporale ridicate.

Astfel de performante si abilitati nu sunt necunoscute, dar raman remarcabile fie si doar pentru ca dau de gandit oricui despre ce este capabil corpul uman si despre ceea ce reprezinta, cu adevarat, mintea, universul si realitatea in care traim.

 

*In septembrie 2019 se deschide Scoala de toamna Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

Comenteaza cu Facebook