Originea Crăciunului. O sărbătoare precreștină. Skip to main content
sarbatoare-precrestina

Crăciunul a devenit o sărbătoare comercială. Este sponsorizat și menținut în viață de cele mai grele companii de publicitate. Vedeți un „Moș Crăciun” mascat  sau un brad împodobit în majoritatea magazinelor. Ziarele care vând reclame, revistele magazinelor imprimă editoriale înflorite exaltând „spiritul” Crăciunului. Astfel, „spiritul de Crăciun” este creat în fiecare an,  mai mult pentru a vinde și mai puțin pentru a-l cinsti pe Hristos, fiind cheltuite milioane de dolari în această perioadă.

Ce înseamnă de fapt Crăciunul și de unde provine?

Cuvântul „Crăciun” provine din limba anglo-saxonă - Cristes-maesse, care înseamnă literalmente „Liturghia lui Hristos”.

A fost sărbătorit pentru prima dată în Biserica occidentală sau romană în secolul al IV-lea d.Hr. și abia în secolul al V-lea Biserica romană a ordonat să fie oficial o sărbătoare creștină.

Vezi aici colecția de uleuiri esențiale YogasatShop.ro

Ce spun Enciclopediile Creștine despre Crăciun?

În Enciclopedia Catolică din 1911 regăsim următorul citat: „Crăciunul nu a fost printre primele sărbători ale Bisericii ... prima dovadă a sărbătorii este din Egipt”. „Obiceiurile păgâne centrate în jurul lunii Ianuarie au gravitat spre Crăciun”.

Enciclopedia Americana, ediția din 1944, spune: „Crăciunul ... După multe autorități, nu a fost sărbătorit în primele secole ale bisericii creștine, întrucât creștinismul sărbătorește mai în general decesul unor persoane remarcabile, mai degrabă decât nașterea lor ... " („Împărtășania”, care este instituită de autoritatea biblică a Noului Testament, este un memorial al morții lui Hristos.) ”... A fost stabilită o sărbătoare în memoria acestui eveniment [nașterea lui Hristos] în secolul al IV-lea. Biserica occidentală a ordonat să fie sărbătorită în ziua vechii sărbători romane a nașterii lui Sol, deoarece nu exista o anumită cunoaștere a zilei nașterii lui Hristos ".

Din scrierile enciclopediilor creștine putem deduce faptul că sărbătoarea Crăciunului nu este o sărbătoare pur Creștină și de asemenea, nașterea lui Iisus nu are nicio legătură cu data de 25 decembrie, ziua de naștere a Mântuitorului fiind necunoscută.

Adevărata origine a Crăciunului.

Sărbătoarea Nașterii, a Crăciunului a început și a luat naștere în Babilonul original al vechiului Nimrod (anii 2000 Î.H).

Citește și: Ce nu spune Biblia despre Iisus, marturii ale unor secrete bine pastrate.

După moartea lui Nimrod, Semiramis - mama acestuia (care i-a fost și soție) a susținut că un copac veșnic verde a crescut peste noapte dintr-un butuc de copac mort, care simboliza viața nouă a Nimrodului mort. La fiecare aniversare a nașterii sale (25 Decembrie), Nimrod va vizita arborele veșnic verde și va lăsa cadouri lângă el.

Image
nimrod
* Arborele veșnic verde a lui Nimrod

Semiramis a devenit astfel „regina cerului” babiloniană, iar Nimrod, sub diferite nume, a devenit „fiul divin al cerului”. De-a lungul generațiilor, în această închinare idolatră, Nimrod a devenit falsul Mesia, fiul lui Baal, zeul Soare. În acest fals sistem babilonian, „Mama și copilul” (Semiramis și Nimrod au renăscut), au devenit principalele obiecte de închinare. Acest cult al „Mamei și Copilului” s-a răspândit în toată lumea. Numele au variat în diferite țări și limbi. În Egipt, erau Isis și Osiris. În Asia, Cybele și Deoius. În Roma păgână, Fortuna și Jupiterpuer. Chiar și în Grecia, China, Japonia, Tibet se găsește omologul Madonnei, cu mult înainte de nașterea lui Hristos.

Image
Nimrod-Semiramis-Tammuz

 

*Nimrod, Semiramis și Tammuz

Astfel, în secolele al IV-lea și al V-lea, când păgânii lumii romane „acceptau” noul „creștinism” , au adus împreună cu ei vechile obiceiuri și credințe păgâne, doar îmbrăcându-le cu nume care sunau creștin. Ideea „Mama și copilul” au devenit, de asemenea, popularizate, mai ales în perioada Crăciunului.

Inclusiv vâscul este un obicei din tradițiile precreștine. Considerat sacru datorită puterilor sale vindecătoare, era folosit la sărbătorea solstițiului de iarnă, boabele acestuia fiind considerate sacre pentru zeul soarelui.

Chiar și aprinderea focului și lumânărilor ca ceremonie de Crăciun este doar o continuare a obiceiului precreștin, încurajându-l pe zeul soarelui să revină cât mai mult pe cer.

Image
rasarit-femeie-yoga-asane

Ce face un yogi în perioada Crăciunului?

  1. Cultivă compasiunea, recunoștința și altruismul. Fii mulțumit și recunoscător cu tot ceea ce ai. Adoptă o atitudine de includere a tot ceea ce este și de non-expectanță față de cei din jurul tău, cât și față de tine. Ajută și fii de folos celorlalți. Toate acestea activează centrul inimii, care este conectat la timus acesta fiind esențial pentru sistemul nostru imunitar.
  2. Ai grijă de nevoile corpului tău. În această perioadă scade prana, energia vitală. Scade lumina zilei și crește întunericul. De aceea corpul tău este posibil să aibă nevoie odihnă, de o baie ritualică cu uleiuri esențiale ( vezi aici colecția de uleiuri esențiale YogasatShop) și de alimentație sattvică.
  3. Practică mauna  și introspecția. Prin practicarea liniștii nobile atenția se duce către interior și te ajută să îți antrenezi voința, și să capeți autocontrol asupra gândurilor și emoțiilor tale. De asemenea, practicarea liniștii este o cale de a te deschide către sacralitate.
  4. Stai cu atenția atât în interior cât și în exterior. A fi yoghin nu înseamnă doar a sta în meditație și a practica asanele. A fi un yoghin însemnă și a fi atent la nevoile celor din jur. Fii parte din povestea colectivă, petrece timp alături de familie aducându-ți permanent aminte de conduitele etice și morale Yama și Nyama.

Namaste.

Sărbători luminate!

www.YogasatShop.ro - sursa ta de inspiratie în practică

Comenteaza cu Facebook