Ramayana si semnificatia sa in hinduism Skip to main content
Ramayana si semnificatia sa in hinduism

Ramayana este o epopee antica, alcatuita din 24000 de versuri impartite in 6 sectiuni – kandas. Aceasta este una dintre cele mai vechi si voluminoase poeme ale Antichitatii. Poetul Valmiki este cel care a scris varianta originala a acesteia.

In Ramayana, principala poveste este cea a printului Rama, casatorit cu Sita, care e rapita de demonul Ravana si sora acestuia.

In hinduism, Ramayana este, alaturi de Mahabharata, o epopee istorica, indienii fiind convinsi ca evenimentele descrise s-au petrecut odata. Arhitectura, literatura, arta si temele religioase hinduse sunt influentate de Ramayana.

Citeste: DIFERENTA DINTRE SHASTRE, VEDE SI UPANISADE

Ramayana a fost derivat din cuvantul “rama”, care e si numele eroului acestui poem. Hindusii considera ca Rama este incarnarea lui Vishnu, adica Dumnezeu intrupat. In traducere libera, Ramayana inseamna calatoria lui Rama. Insa din punct de vedere al simbolisticii, este vorba despre transmigratia sufletului in Prakriti (materia), adica in lumea iluzorie.

In esenta, Ramayana prezinta vulnerabilitatea la care fiinta umana este expusa din cauza slabiciunii si a impuritatii care o defineste. Totodata, prezinta si lupta dintre fortele binelui si cele ale raului, precum si conexiunea dintre Dumnezeu si om. Ramayana sugereaza, de asemenea, ca virtutea si devotamentul fata de Dumnezeu il determina pe acesta sa ajute fiintele umane in lupta cu raul.

Un alt mesaj important se regaseste in Ramayana: chiar si Dumnezeu, atunci cand este incarnat si vine pe pamant, este expus vulnerabilitatii si suferintei. Dumnezeu se incarneaza in Rama si vine pe pamant pentru a oferi un model credinciosilor, invatandu-i cum sa se comporte pentru a se elibera.

Citeste: MIC DICTIONAR DE CUVINTE SANSCRITE

Rama intruchipeaza calitatile Sinelui Suprem. El transcede corpul si mortalitatea in cautarea Sinelui (Sita), de care se separa la inceputul creatiei.

Ravana simbolizeaza ego-ul cu cele 10 calitati malefice. Corpul este reprezentat de Lanka, care la randul sau e condus de ego (Ravana), ce sustine sinele intruchipat (Sita) in captivitate din cauza mandriei demonice si a iluziilor.

 

Comenteaza cu Facebook