Sadhguru: Hatha yoga este stiinta asanelor. Yogasanele nu sunt exercitii, sunt procese foarte subtile de a manipula energia. Skip to main content
Sadhguru: Hatha yoga este stiinta asanelor. Yogasanele nu sunt exercitii, sunt procese foarte subtile de a manipula energia.

Asana este o postura. Sunt nenumarate posturile pe care le poate lua corpul. Printre acestea, asanele yoga sunt despre care se spune ca te pot duce catre o dimensiune mai inalta sau catre o perceptie mai profunda a vietii. Acestea se numesc yogasane.

Asanele si emotiile

Poti observa ca atunci cand ai anumite stari, corpul tinde si el sa adopte anumite pozitii sau posturi. De multe ori, iti poti da seama ce se intampla cu cineva doar observand pozitia corporala a persoanei respective. Stiinta asanelor se foloseste exact de acest lucru. Iti asezi corpul, de data aceasta in mod constient, in anumite pozitii, pentru a eleva starea de constiinta. Astfel, poti schimba ceea ce simti, gandesti si intelegi, poti experimenta viata in mod diferit.

CITESTE SADHGURU, LIDERUL SPIRITUAL AL VREMURILOR NOASTRE

Asanele si constiinta

Yogasanele nu sunt exercitii. Ele sunt procese foarte subtile de a manipula energia intr-o anumita directie. Aceasta implica, in mod necesar, un anumit nivel de constienta. Sunt diferite niveluri de practica. Asanele pot fi practicate doar la nivel fizic sau, mai profund, poti deveni constient de respiratie samd. Poti face asane chiar fara sa-ti misti deloc corpul.

Stiinta asanelor

Hatha yoga este stiinta asanelor. Ha inseamna soare, ta inseamna luna. Primul proces yoga este de a echilibra masculinul si femininul din tine. Fara acest demers, nu poate exista evolutie in constiinta. De aceea, Shiva este cunoscut ca Ardhnarishvara, jumatate femeie, jumatate barbat. Shiva este barbat si chiar simbolul masculinitatii. In acelasi timp, el este si femeie, deoarece fara acest echilibru, fara cultivarea acestor doua dimensiuni in interior, omul nu se poate indrepta catre potentialul sau maxim. De aceea, prima dimensiune yoga care se recomanda pentru practica este Hatha Yoga. Yoga Soarelui si a Lunii echilibreaza masculinul si femininul. Acesta este primul pas.

CITESTE DE CE E IMPORTANT SĂ RENUNȚI ATÂT LA CONCEPTUL DE RĂU, CÂT ȘI LA CEL DE BINE

Primul pas, primul obstacol

Daca incerci si incepi sa faci Hatha yoga, prima bariera este reprezentata de limitarile corpului. Orice incearca omul sa faca, cea mai mare bariera o reprezinta corpul si mintea sa. Ceea ce ar trebui sa fie o treapta, devine cel mai mare obstacol, doar pentru ca nu este explorat suficient. Sistemul yogin a identificat 84 de asane ca fiind yogasane, dupa o minutioasa explorare a sistemului uman. Prin aceste 84 de posturi, iti poti transforma corpul si mintea.

Aproape in totalitate, celelalte procese spirituale vorbesc despre a lasa deoparte corpul, pentru ca acesta reprezinta un obstacol. Daca vrei sa te asezi sa meditezi, picioarele iti amortesc si au nevoie de miscare. Cand vrei sa exersezi dimineata, corpul tau vrea sa se odihneasca. Cand trebuie sa-ti intinzi corpul intr-o asana, corpul nu vrea sa se miste. Cand vrei sa-l asezi nemiscat, pentru meditatie, atunci vrea miscare. Corpul are nevoie de mancare, de somn, are atatea nevoi.

Asuma-ti responsabilitatea propriei vieti

Corpul este o continua manifestare a unor niveluri diferite de compulsivitate, in functie de tipul informatiei care a patruns in sistem. Informatia care a fost instalata in sistemul fiziologic este ceea ce se numeste corp karmic. Aceasta informatie determina gradul de compulsivitate de care sufera individul, cat si gradul de libertate de care se bucura, in mod natural.

Hatha yoga nu se preocupa de arborele genealogic, nu-i pasa cine a fost tatal sau bunicul tau, care ti-au fost strabunii si inaintasii, ce mostenire genetica si karmica ai primit de la ei. Nu conteaza informatia care ti-a fost instalata in procesul vietii. Nu conteaza ce s-a intamplat pana in clipa in care ai decis sa iti asumi responsabilitatea propriei vieti.

Comenteaza cu Facebook