Secretele si viata lui Tao Porchon Lynch, cea mai longeviva profesoara de yoga din lume, record la 101 ani Skip to main content
Secretele si viata lui Tao Porchon Lynch, cea mai longeviva profesoara de yoga din lume, record la 101 ani

Tao Porchon-Lynch a implinit anul acesta 101 ani si este cea mai in varsta profesoara de yoga din lume. S-a nascut prematur, pe 13 august 1918, pe un vas. Tatal era francez si mama indiana. A ramas orfana de mama la 7 luni si a fost crescuta de unchiul si matusa sa. A calatorit mult, in copilarie, prin Asia.

La 8 ani, a vazut un grup de practicanti de yoga pe o plaja. Uimita de performantele lor, a devenit interesata de yoga. In ciuda impotrivirii matusii, care considera yoga ca fiind o practica masculina, Tao a inceput sa o studieze.

CITESTE 14 lucruri interesante despre yoga pe care probabil nu le stii

Mahatma Gandhi era o cunostinta apropiata a unchiului ei si i s-a alaturat in cateva randuri la demonstratiile pasnice. La fel, s-a alaturat generalului Charles de Gaulle si lui Martin Luther King Jr.

tao porchon lynch

A inceput sa lucreze in domeniul modei. A fost un model de succes si a obtinut cateva titluri, printre care “Cele mai frumoase picioare din Europa”. A calatorit prin Europa, apoi s-a mutat la Londra, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, unde s-a angajat la un cabaret. Un jurnalist reputat scris ca facea “o Londra intunecata mai luminoasa”.

Dupa sfarsitul razboiului, s-a stabilit in SUA, unde a inceput cariera de actrita la Metro-Goldwyn Mayer, jucand alaturi de nume precum Elizabeth Taylor. In aceasta perioada, oferea gratuit lectii de yoga colegilor sai.

S-a maritat cu Bill Lynch in 1962 si a inceput sa studieze yoga mai profund, cu maestri reputati, precum Sri Aurobindo, Indra Devi, K. Pattabhi Jois, Swami Prabhavananda, Maharishi Mahesh Yogi si B.K.S. Iyengar (a fost primul sau discipol de nationalitate straina).

A renuntat la actorie in 1967 si a decis sa se dedice total practicii yoga. Jack LaLanne a fost primul care a angajat-o ca profesoara personala de yoga. In 1976, a devenit unul dintre membrii fondatori ai Yoga Teachers Alliance (acum redenumita Yoga Teachers Association). S-a instalat la New York si a fondat Westchester Institute of Yoga, in 1982, care are acum elevi in toata lumea.

tao porchon

101 si fabuloasa

Tao a declarat: “Voi preda yoga atat timp cat respir.” A primit premiul Guiness World Records pentru cea mai in varsta profesoara de yoga din lume, in 2012, la 93 de ani, batand recordul anterior, al altei femei in varsta de 91 de ani, Berniece Bates, din Florida. A publicat diverse materiale, o carte despre meditatie si un DVD despre yoga. Primul ministru al Indiei, Narendra Modi, i-a oferit anul acesta premiul Padma Shri Award pentru realizari deosebite.

A fost mereu pasionata de vinuri, familia sa detinand podgorii in Franta, si de dans, indeosebi de tango. Cofondatoare a American Wine Society, a intrat in competitiile de dans de la 87 de ani si a castigat peste 750 de premii. In 2016, a primit premiul Woman’s Entrepreneurship Day Pioneer Award, pentru meritele sale in lumea sportiva.

tao

Nu a avut niciodata copii. A suferit patru operatii de sold. Este vegetariana si ii place sa mediteze. E o mare admiratoare a pantofilor cu toc inalt si a condus masina sa Smart chiar si dupa varsta de 100 de ani.

A avut intalniri memorabile, in viata sa, cu personalitati si vedete precum: Ernest Hemingway, Marlene Dietrich, Marilyn Lonroe, Bing Crosby, Fred Astaire, Clark Gable, Spencer Tracy, Burt Lancaster, Lana Turner, Coco Chanel.

CITESTE Celebritati de la Hollywood care practica meditatia

Tao si-a sarbatorit aniversarea de 101 ani printr-o sesiune de yoga. A venit la studio imbracata in colanti Athleta, fiind ambasadorul marcii, cu unghii lungi vopsite roz deschis si pantofi cu toc inalt stiletto. Elevii i-au adus un tort de morcovi, pe care scria: “101 si fabuloasa”.

Nu lasa niciodata pe maine ce poti face azi

Aceasta a fost mereu filosofia ei de viata, pusa in practica si urmata cu disciplina. Multi au intrebat-o care este secretul vietii sale indelungate, iar Tao a raspuns ca este Pranayama, arta respiratiei.

Porchon a marturisit: “Pentru mine, varsta de 101 ani este naturala. Nu ma sperie. Ma trezesc la rasaritul soarelui si ma gandesc la toti multii mei prieteni, iar asta ma pregateste sa stiu ca niciodata nu lasi nimic pe maine, fiindca maine nu vine niciodata.”

Comenteaza cu Facebook