Semnificatia numarului 108 in hinduism Skip to main content
Semnificatia numarului 108 in hinduism

Un sirag mala este alcatuit din 108 margele – asta inseamna ca o mantra trebuie zisa de 108 ori. Ce semnificatie are insa acest numar?

S-a stabilit ca un om inspira, in medie, de 10800 ori in decursul a 12 ore. Asta inseamna ca in 24 de ore inspiram de 21600 de ori. Jumatate din acest timp este alocat somnului si altor activitati ce tin de ingrijirea trupului. Drept urmare, daca se foloseste un sirag mala pentru incantarea mantrelor sau pentru rugaciune, numarul maximum de repetitii ale unei mantre intr-o zi este de 10800. Japa mantra consta in repetarea unei mantre de foarte multe ori. O zi permite repetarea unei mantre, adica japa, de 10800 de ori. Daca un practicant doreste ca japa mantra sa fie 100% eficienta, atunci trebuie sa isi dedice timpul in proportie de 100% acesteia - ceea ce inseamna ca va folosi siragul mala de 108 ori pe zi. 

Orice mantra sau rugaciune inchinata lui Dumnezeu in timpul folosirii siragului Mala este multiplicata de 100 de ori. Asta inseamna ca o folosire a siragului Mala este echivalenta cu rostirea numelui lui Dumnezeu de 10800 de ori. Asadar, se vor obtine efecte puternice si in urma folosirii siragului Mala o singura data pe zi. 

Citeste: SIRAGUL MALA – CE ESTE SI DE CE IL FOLOSESC CALUGARII IN TIMPUL MEDITATIEI

De asemenea, shastrele (n.r. scripturile) sustin ca Brahman, adica Dumnezeu, este reprezentat simbolic de cifra 9. Curios este ca daca adunam cifrele numarului 108, adica 1+0+8 obtinem 9 – numarul Lui.

Din punct de vedere astronomic, exista 27 de constelatii in galaxia noastra, iar fiecare are 4 directii. Daca inmultim 27 cu 4, rezultatul obtinut este 108. Asta inseamna ca numarul 108 simbolizeaza intreaga galaxie.

In Vede, Soarele este considerat Dumnezeu, iar acesta are 12 semne – semnele zodiacale. Soarele este asociat cu Brahman, al carui numar este 9. Daca inmultim zodiile cu numarul lui Dumnezeu, vom obtine 108.

Se spune ca muritorii au 108 dorinte lumesti. De asemenea, se spune ca exista 108 minciuni pe care oamenii le pot spune, dar si 108 iluzii pe care omul si le poate face, ca urmare a ignorantei sale.

Chakrele se intersecteaza la nivelul inimii – Anahata Chakra. Noi le cunoastem pe cele 7 principale, insa in total exista 108 chakre.

Citeste: ŞTIINŢA CONFIRMĂ EXISTENŢA MERIDIANELOR ENERGETICE

Yoghinul care reuseste sa mediteze incontinuu si sa isi incetineasca respiratia atat de mult incat sa nu respire mai mult de 108 ori intr-o zi, va atinge iluminarea.

Si in islamism numarul 108 este folosit pentru a face referire la Dumnezeu.

In shikism se foloseste un sirag mala cu 108 noduri (in loc de margele) facute pe un fir de lana.

In traditia hinduse se spune ca exista in total 108 sentimente, dintre care 36 sunt legate de trecut, 36 sunt asociate prezentului si 36 viitorului.

Comenteaza cu Facebook