Yoga posturală și conexiunea minte-corp Skip to main content
femeie-asana-social-yoga

Pentru cineva care tocmai s-a apucat de yoga posturală, apare acea “magie” a relaxării după asane și fascinația depășirii propriilor limite. Pentru cei care practică de ceva vreme yoga posturală, au început să apară și aha-urile din afara studioului, în viața de zi cu zi.

Lecțiile asanelor

Asanele sunt doar o parte infimă din ceea ce înseamnă practica yoga cu adevărat. Ele pregătesc mintea practicantului pentru meditație și, în cele din urmă, pentru atingerea eliberării. Dar chiar dacă alegem să practicăm doar postural – așa cum se întâmplă frecvent în zilele noastre – asanele te pot ajuta să îți îmbunătățești atât comportamentul social cât și tiparele mentale. Cu puțin efort de interiorizare, yoga posturală te poate ajuta să îți dai seama care îți sunt vulnerabilitățile și unde este nevoie să lucrezi cu tine.

Felul în care reacționezi în asane este același din viața cotidiană

Cel mai bun exemplu în acest sens este Trikonasana – postura triunghiului. Este asana pe care cei mai mulți practicanți de yoga posturală o detestă visceral. Gândurile tale din momentul posturii spun multe depre felul în care te raportezi la lumea exterioară și tiparul tău mental în situații de disconfort. Dacă ai tendința să dai vina pe instructor pentru că te ține prea mult în postură, vei observa că faci același lucru când te confrunți cu o situație dificilă. Dacă îți pierzi răbdarea în asană, știi că ai de lucrat la capitolul acesta. Dacă îți forțezi corpul până la limita accidentării, probabil vei face la fel și în viața de zi cu zi.

Citește și: Manipura, chakra plexului solar 

Același principiu se aplică în toate asanele care presupun concentrare și activarea chakrei Manipura, centrul energetic prin care relaționezi și reacționezi la evenimentele externe. Dacă vrei, poți privi practica de yoga posturală ca pe o călătorie în interior spre îmbunătățire și destructurare a ego-ului. După ce vei trece de rezistența mentală pe care o opui asanelor sau instrucțiunilor profesorului, vei putea observa foarte ușor tendințele propriei minți.

Se spune că postura pe care o detești cel mai mult este cea de care ai cea mai mare nevoie.

În timp ce susții asanele pot apărea reacții interioare precum:

- căutarea de vinovați în exterior pentru propriul dinsconfort

- autocritică, gânduri de genul “nu sunt în stare să fac postura pentru că sunt slab”

- tendința de a te compara cu ceilalți practicanți

- nerecunoașterea și forțarea propriilor limite, doar pentru a-ți demonstra perfecțiunea

- pierderea răbdării

- renunțarea la postură înainte de timp

Citește și: Sattva, Rajas și Tamas: Cele 3 gunas de care depinde viața ta 

La modul ideal, starea pe care o cauți în asane este una sattvică, în care ai găsit acceptarea, detașarea și nu mai opui rezistență. Te va ajuta mult să înțelegi faptul că postura, ca orice alt eveniment din viața ta, este doar o perioadă finită de disconfort și că este suficient să o susții cu calm, răbdare și conștientizare, pentru a obține rezultatele optime, la fel ca în oricare altă situație din viață.

Poți privi yoga posturală ca pe o ocazie de a te descoperi, dacă vrei ca pe o ședință foarte privată de psihoterapie, și nu ca pe un antrenament sau fugă de realitate. În momentul în care începi să înțelegi mecanismele subconștientului pe care mintea ta le folosește în situații limită, vei putea să te bucuru cu adevărat de beneficiile practicii yoga.  

Mihaela Dragomir: mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook