Afecțiuni ale coloanei vertebrale ameliorate prin practica yoga | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
yoga pt. vertebre

Se știe că posturile de yoga îmbunătățesc echilibrul, flexibilitatea articulațiilor, cea a coloanei vertebrale, forța musculară, în special mușchii spatelui. Persoanele care prezintă dureri ale spatelui, au un echilibru fizic precar, o postură alterată, dezechilibru muscular și mișcări defectuoase.

Yoga abordează fiecare dintre aceste probleme cu asane specifice. Există posturi specifice care pot reduce durerea și chiar unele probleme medicale.

Cifoza, de exemplu, poate fi corectată printr-o serie de asane care întind mușchii pieptului și întăresc partea superioară a spatelui.

Bhujangasana sau postura cobrei, ajută la extinderea coloanei vertebrale, deschizând pieptul și întărind mușchii spatelui.

Dhanurasana sau postura arcului, întinde partea din față a corpului, inclusiv pieptul și umerii, întărind în același timp mușchii din partea superioară a spatelui. In cazul unor afecțiuni lombare nu este indicată.

Setu Bandha Sarvangasana sau podul cu umerii jos, activează și mușchii din partea superioară a spatelui și ajută la corectarea coloanei superioare deformată de cifoză în forma literei C .

Matsyasana sau postura peștelui, prin arcuirea părții superioare a spatelui și prin deschiderea  pieptului, poate contracara efectele cifozei.

Citește și: /asane-pentru-sanatatea-coloanei-vertebrale-partea-iv-discopatie-lombara

Yoga  poate diminua durerea, prin întărirea mușchilor din jurul coloanei vertebrale. Practicați aceste posturi numai cu ajutorul unui instructor yoga calificat, care vă poate ajuta să determinați ce poziții vă sunt benefice și ce mișcări ar trebui să evitați.

Image

 

Posturi care pot reduce sau elimina durerile de spate:

Marjaryasana sau postura pisicii, întinde încheieturile, umerii și coloana vertebrală. Ritmul lent creat între postura pisicii și cea a vacii, sincronizează respirația și corpul, relaxează și dezactivează răspunsul la stres (sistemul nervos simpatic).

Gomukhasana sau postura vacii, reduce rigiditatea umerilor. Îmbunătățește flexibilitatea și forța musculară.

Adho Mukha Svanasana sau postura câinelui, are beneficiile inversiunilor și îmbunătățește fluxul sanguin prin corp, ameliorând tensiunea de la gât și spate. Fluxul de sânge către creier ajută la ameliorarea durerilor de cap, a ceții mentale și a depresiei ușoare. Postura întinde grupul de mușchi aflați de-a lungul coloanei vertebrale.

Image

Tadasana sau postura muntelui: îmbunătățește echilibrul. Poate ajuta la reducerea durerilor de șold și spate. Poate ajuta la reglarea digestiei și a respirației, la regularizarea sistemului nervos.

 

Vrksasana sau postura copacului: întinde coloana vertebrală, întărește picioarele, flexibilizează șoldurile și întinde mușchii interiori ai coapsei și a zonei inghinale. Ajută la îmbunătățirea echilibrului.

Citește și: /5-asane-care-vin-de-hac-durerilor-de-spate-0

Setubandhasana, ajută la îmbunătățirea flexibilității coloanei vertebrale și a mușchilor din partea inferioară a spatelui, în timp ce Salabhasana este o postură care întărește mușchii fesieri, precum și mușchii sacrali. Potențialul de relaxare al Savasanei pare să joace un rol vital în stabilirea sănătății psiho-fizice. Postura bazată pe respirație și conștientizarea corpului, ameliorează rigiditatea și durerea dintr-o anumită regiune a spatelui.

 

Oricât ar fi de benefice, posturile yoghine nu trebuie folosite că unic protocol de tratament pentru problemele de sănătate. În primul rând trebuie consultat un medic specialist, pentru diagnostic și tratament. Yoga se practică numai sub îndrumarea unui instructor calificat și cu experiență, în vederea obținerii beneficiilor pentru sănătate, fără efecte adverse.

Surse: indianexpress.com, health.clevelandclinic.org, yogajournal.com.

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook