Bakasana Skip to main content
femeie-bakasana

Bakasana deși o găsim tradusă deseori că și postura corbului, în textele sacre  și mitologia hindusă este întâlnita ca și asana cocorului.

1. Mitologia Bakasana

Pentru a evita evita un război civil lung și sângeros, frații Pandava au încercat să-și calmeze verișorii Kauravas, plecând în exil în pustie timp de treisprezece ani. Spre sfârșitul celor treisprezece ani de exil - au mărșăluit însoțiți de un grup de adepți devotați. Circumstanțele au adus grupul într-un punct în care s-au trezit obosiți, frustrați, flămânzi, slăbiți și însetați.

Nakula, unul dintre frați, s-a urcat pe cel mai înalt copac pe care l-a putut găsi și de acolo de sus a auzit strigătele cocorilor, deci trebuia să fie apă în apropiere. Liderul Pandavas, - Yudhisthira, fratele cel mare - a decis să-l trimită pe Nakula pentru a găsi apă pentru grup. Nakula nu s-a întors. Rând pe rând, Yudhisthira și-a trimis restul fraților însă niciunul nu s-a mai întors.

În cele din urmă, rămas fără frați, Yudhishtira a plecat să vadă ce se întâmpla. A căutat până a ajuns pe țărmurile unui lac frumos și cristalin, înconjurat de copaci, flori și animale sălbatice. Însetat s-a repezit spre lac și spre groaza lui și-a găsit toți frații săi zăcând acolo, morți.

Image
Yudhishtira-mitologie-bakasana

A plâns, s-a întristat și, așezându-se lângă frații săi, a auzit un glas.

"Eu sunt cauza morții fraților tăi ....... i-am avertizat - dar ei nu au ascultat. Deci acum sunt morți. Acest lac îmi aparține și, dacă nu ți se dă permisiunea mea, te așteaptă aceeași soartă ca a fraților tăi". Vocea aparținea unui cocor. Frații fuseseră însetați pentru a asculta avertismentele păsărilor. Yudhisthira și-a înăbușit furia și durerea, și-a șters ochii și a întrebat ce trebuie să facă pentru a obține permisiunea necesară pentru a face apa să fie sigură pentru a bea. Nu numai că era fratele cel mai mare, ci era și mai calm și cu dharma, fiind liderul grupului.

Cocorii i-au spus că trebuie să răspundă la întrebările lor. Numărul de întrebări variază în majoritatea scrierilor / 108 fiind numărul în unele tradiții - dar toate sunt de acord că întrebările au fost profunde, cu straturi subtile și o semnificație inteligentă. Întrebările acopereau tot felul de subiecte, unele erau filozofice, altele erau ghicitori iar altele erau puncte didactice. Întrebările și răspunsurile lor sunt considerate a sta la baza Srima bhagavad gita - și au ajutat la îndrumarea vieților hindușilor de mii de ani

După un discurs foarte lung - unii spun ore, alții spun zile .......cocorul a anunțat că este atât de mulțumit de răspunsurile lui Dharmaraja (Yudisthira) – încât nu doar că le va oferi apă dar, în plus, ar readuce la viață un frate.  Depindea însă de Yudisthira ce frate va fi înviat.

Yudisthira s-a gândit mult și, în cele din urmă, a anunțat că Nakula - fratele său vitreg, să fie cel care va fi înviat.

- Mai degrabă un frate vitreg decât un frate de sânge? De ce? a întrebat cocorul nedumerit ........

„Astfel încât niciuna dintre mamele mele să nu rămână fără un copil” a fost răspunsul lui Yudisthira.

Cocorul a fost atât de mulțumită de acest răspuns - încât i-a readus la viață pe toți frații.

Și cu binecuvântările și ajutorul său, frații și întregul grup au putut bea apă și și-au continuat drumul lor.

Image
bakasana-executie

2. Execuție Bakasana:

 • Începeți în malasana. Țineți capul ridicat și apăsați coatele și genunchii unul împotriva celuilalt. Este important să nu vă apăsați coatele pe coapsele interioare, astfel încât să vă puteți menține zona pieptului cât mai deschisă.
 • Păstrați-vă privirea drept înainte.
 • Din malasana sau uttanasana așezați palmele pe podea. Ar trebui ca palmele să fie la o lățime de umăr sau puțin mai largi. Acest lucru vă va ajuta să vă susțineți greutatea în timp ce efectuați bakasana.
 • Deschideți degetele larg. Acest lucru vă va oferi mai multă stabilitate odată ce vă aflați în postură. Dacă se simte mai confortabil, întoarceți ușor vârful degetelor unul către celălalt.
 • Folosiți o curea pentru a menține brațele în linie, dacă este necesar. Pentru a utiliza o curea în mod corespunzător pentru bakasana, creați o buclă și măsurați-o astfel încât să aibă aproximativ lățimea umerilor când este aplatizată.
 • Mutați-vă greutatea înainte și trageți în sus coapsele. Trecerea de la uttasana sau malasana poate fi dificilă. Începeți încet să vă mutați greutatea pe mâini și să vă ridicați coapsele spre cer pentru a vă ajuta să intrați mai ușor în bakasana completă
 • Puneți genunchii pe triceps. Pentru a vă deplasa în bakasana, îndoiți ușor coatele, ridicați-vă pe degetele de la picioare și încercați să vă poziționați genunchii pe triceps, cât mai sus deasupra coatelor. Imaginați-vă că încercați să vă introduceți genunchii în subsuori!
 • Folosiți-vă mula bandha, sau blocarea chakrei rădăcină, pentru a încorda mușchii abdominali spre interior și pentru a vă menține coapsele ridicate spre cer.
 • Uită-te înainte. Unul dintre cele mai importante aspecte ale stăpânirii bakasanei este menținerea privirii în față. Dacă încercați să vă uitați în jos la mâini sau la picioare este posibil să vă pierdeți echilibrul.
 • Ridicați un picior de la sol, apoi celălalt. Mutați-vă greutatea pe mâini. Mutați-vă ușor și treptat greutatea înainte până când picioarele vi se desprind de la sol.
 • Odată ce ambele picioare sunt îndepărtate de podea, încercați să vă atingeți degetele mari de la picioare și strângeți călcâiele cât mai aproape fesieri.
 • Rămâneți în poziție pentru 3-5 respirații sau 2-3 minute.

3. Beneficii Bakasana:

 • Sporește forța fizica și mentala
 • Transforma corpul, făcându-l mai flexibil
 • Sporește anduranța
 • Fortifica musculatura umerilor, a brațelor și a spatelui
 • Întinde musculatura abdominala

4. Contraindicații Bakasana:

 • Dacă există vătămări ale șoldurilor, genunchilor, încheieturilor sau umerilor, atunci cel mai bine este să evitați practica Bakasana.
 • Cel mai bine să fie evitat de cineva care suferă de migrenă.
 • De evitat atunci când suferiți de sindromul Carpal Tunnel
 • Nu trebuie făcut de femeile însărcinate sau de femeile din timpul ciclului menstrual.
 • Pacienților cu tensiune arterială le-ar fi greu să aducă echilibru sau să se concentreze și, prin urmare, să evite cel mai bine.
 • Evitați dacă suferiți de spondilită.

Pregătiri pentru practică:

Este întotdeauna recomandat să incluzi o încălzire de 10 minute înainte de a practica o serie de asane. Îți va ajuta corpul să se pregătească efectiv, să îndepărteze rigiditatea, să crească flexibilitatea și îți va încălzi articulațiile. Indiferent dacă ești începător sau practicant avansat, asigură-te că faci încălzirea. În hatha yoga tradițională, acesta se numește Pawanmuktasana și include rotații și mișcări simple ale degetelor, gleznelor, genunchilor, șoldurilor, umerilor, coatelor, încheieturilor și gâtului.

! Dacă sunteți începători, nu practicați yoga fără îndrumarea unui instructor autorizat. Unele asane și respirații pot avea efecte nedorite.

Material susținut de YogasatShop

Vezi și

Asanele – alinierea cu energia Universului

Asanele – alinierea cu energia Universului

Tuesday, November 29, 2022 - 09:25
femeie-asana

Top 3 exerciții yoga pentru oameni care nu au timp

Thursday, August 25, 2022 - 06:00
femeie-somn

Asane pentru un somn odihnitor

Monday, July 11, 2022 - 06:00
femeie-asana

5 asane care elimină stresul

Monday, July 4, 2022 - 06:00
yoga-rasarit

5 asane și 5 motive pentru care să practici yoga de dimineață

Monday, June 27, 2022 - 06:00
asane-vara

Asane benefice în zilele călduroase de vară

Monday, May 23, 2022 - 06:00
femeie-savasana

Asane puternice, benefice pentru minte

Monday, May 2, 2022 - 06:00
femeie-asana

5 asane care combat durerea de șold

Monday, April 25, 2022 - 06:00