Cele 3 elemente care garanteaza succesul in practica yoga Skip to main content
Cele 3 elemente care garanteaza succesul in practica yoga

Cu totii avem, sau ar trebui, o intentie atunci cand practicam yoga. Insa este succesul garantat? Raspunsul este da, succesul este garantat de 3 elemente simple.

Cele 3 elemente sunt: asanele, meditatia si detasamentul. Aceste elemente ne asigura succesul in practica yoga numai daca sunt practicate impreuna, nu daca sunt practicate individual.

Practica yoga creeaza o uniune a corpului cu mintea si sufletul, pregatindu-ne astfel sa evoluam pe calea spirituala.

Citeste: SADHANA CHATUSHTAYAM – CALEA CATRE ELIBERARE

Asanele

Practica asanelor permite corpului sa sporeasca si sa constientizeze circuitul energetic la nivelul corpului. Asanele implica o sincronizare a corpului cu respiratia. Daca reusim sa ne concentram total pe respiratie si miscarile facute, intram in mod natural intr-o stare meditativa, in care fluxul gandurilor este incetinit si mintea este pregatita pentru meditatie.

Meditatia

Meditatia ne invata sa acceptam fiecare moment asa cum este. Ne invata sa observam mintea si sa ii descoperim limitele. Acceptam prin meditatie ca fiecare moment este trecator, la fel ca gandurile, senzatiile, emotiile si dorintele. Meditatia pregateste mintea pentru urmatorul pas – detasarea. Inainte de a ne detasa, trebuie sa fim constienti de modalitatea prin care suntem atasati de diverse lucruri, fie ca vorbim de persoane, ganduri, emotii sau situatii. Ego-ul ne incurajeaza sa intarim aceste forme de atasament, de aceea nu va fi deloc usor sa invatam sa ne detasam.

Detasamentul

In Bhagavad Gita regasim urmatoarele versuri: “Prin urmare, numai cei care vor reusi sa actioneze fara sa se ataseze de roadele actiunilor sale, vor reusi sa dobandeasca suprematia”.

Citeste: CELE 4 TENDINTE ALE NATURII UMANE: KAMA, ARTHA, DHARMA SI MOKSHA

Pentru orice practicant de yoga aceasta etapa reprezinta o provocare. Nu este usor ca mintea sa invete sa se detaseze de roadele propriilor actiuni. Insa invatarea artei detasamentului poate reprezenta calea catre fericire si liniste. Numai atunci cand inveti sa fii flexibil si multumit cu necunoscutul si incertitudinea, iti permiti sa te deschizi posibilitatilor infinite oferite de Univers. Abia in acel moment iluminarea intra in discutie.

Atasamentul provoaca numai neajunsuri si probleme, incepand de la dezamagire, pana la gelozii si anxietate. Pe de alta parte, detasamentul are efecte terapeutice, ne face sa fim prezenti si ne permite sa ne gasim linistea si fericirea.

Comenteaza cu Facebook