Cum se gateste kitchari, preparat ayurvedic curativ Skip to main content
Cum se gateste kitchari, preparat ayurvedic curativ

Kitchari este un preparat indian, care e folosit de catre specialistii in ayurveda pentru echilibrarea celor trei dosha.

Acesta este usor de digerat si are totodata proprietati curative, de aceea este adesea recomandat pacientilor in stare de convalescenta.

Cu toate ca preparatul se face in 20 de minute, e nevoie ca fasolea sa fie inmuiata cu 24 de ore inainte.

Pentru 4 portii ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • ½ cana de fasole mung
  • ½ cana de orez basmati
  • 2 linguri de ulei de cocos
  • o bucata de 2,5 cm de kombu (n.r. alge)
  • 4 cani de supa de legume
  • 2 linguri de crema de cocos
  • 2 cani de legume la alegere
  • 1 lime

Condimente:

  • 1 ½ lingurita de chimion
  • 1 ½ lingurita de seminte de fenicul
  • 1 ½ lingurita de pudra de coriandru
  • 1 lingura de ghimbir ras
  • ½ lingirita de turmeric
  • ½ lingurita de seminte de schinduf
  • ¼ lingurita de seminte de mustar
  • un praf de asafoetida (n.r. balega diavolului -  rasina cu miros puternic)

Cu 24 de ore inainte, se inmoaie fasolea mung. Se spala apoi bine si se scurge. Si orezul se spala in mai multe ape.

Legumele se curata de coaja si se toaca marunt.

Intr-o tigaie, se incinge uleiul de cocos la foc mic, apoi se adauga chimionul, feniculul, schinduful si semintele de mustar. Se completeaza apoi cu toate celelalte condimente apoi se amesteca bine.

Apoi, se pune o cana de supa de legume in tigaie, apoi fasolea mung, kombu, crema de cocos, orezul si legumele. La final, se pune restul de supa de legume. Acopera cu un capac si lasa focul la minimum. Fierbe timp de 40 de minute, amestecand ocazional.

Serveste kitchari cu coriandru proaspat, maruntit, dar si cu putina zeama de lime, o lingura de cocos si sare de mare dupa gust.

Comenteaza cu Facebook