De ce si cum sa fii o persoana matinala Skip to main content
De ce si cum sa fii o persoana matinala

Trezitul de dimineata este o corvoada? Vei avea parte de o serie de beneficii daca devii o persoana matinala. Potrivit ayurveda, daca vrei sa te trezesti usor si plin de energie, trebuie sa iti setezi alarma ceasului in timpul Brahma Muhurtha, adica cu 45 de minute inainte de rasaritul soarelui. Astfel, organismul tau se va sincroniza cu soarele.

Citeste: CUM SI CATA SARE SA CONSUMI IN FUNCTIE DE TIPUL TAU DE DOSHA

Exista insa si alte ponturi care te pot ajuta sa fii mai matinal si mereu plin de energie dimineata:

Asigura-te ca cina ta este una usor de digerat – alimentele uleioase si greu de digerat vor suprasolicita sistemul digestiv pe tot parcursul noptii, ceea ce inseamna ca te vei trezi dimineata obosit. Mananca ceva usor seara, o supa, o tocana de legume sau o salata si te vei simti mult mai bine dimineata. Digestia va fi mai rapida si nu va necesita atat de multa energie.

Fa-ti un dus cu apa rece – apa rece iti va trezi toate simturile si va spori puterea de concentrare. Facand un dus cu apa rece, vei reusi sa te pui mai repede pe picioare dimineata.

Dupa ce te trezesti, nu mai sta in pat – evita sa stai in pat dupa ce te trezesti pentru ca sunt sanse mari sa adormi la loc. Cu cat te ridici mai repede din pat, cu atat mai usor iti va fi sa te dezmeticesti.

Foloseste o rutina ayurvedica de dimineata – imediat ce te trezesti, freaca-ti palmele bine, apoi asaza-le pe ochi. Terminatiile nervoase din palme sunt activate prin frecare iar astfel sistemul nervos devine alert.

De ce sa fii o persoana matinala

Trezirea inainte de rasaritul soarelui este benefica – in aceasta perioada dosha predominanta este Vata. Asta inseamna ca trezindu-te in acest interval orar, inainte de rasaritul soarelui, vei fi foarte energic, in ciuda orei matinale. Insa daca te trezesti mai tarziu, urmatorul ciclu dosha este Kapha. Kapha este mai lent, ceea ce inseamna ca daca te trezesti mai tarziu, te vei simti mai slabit, mai lent si mai ametit.

Citeste: CLATITE AYURVEDICE, PENTRU TOATE CELE 3 DOSHA

Pentru a te bucura din plin de beneficiile trezitului dimineata, e indicat sa iti faci timp pentru o sesiune scurta de yoga si de meditatie. Poti practica cateva minute de meditatie, urmate de salutul soarelui.

Comenteaza cu Facebook