înțelepții mitologiei hinduse din denumirilor asanelor. Skip to main content
eroi-hindusi

„Meditând la aceste personaje, sperăm că am putea să întruchipăm unele dintre atributele lor”, Kausthub Desikachar.

Virabhadra

Data viitoare când îți vei roti coapsele pentru Virabhadrasana II (postura luptătorului II) - sau oricând vei avea nevoie de un plus de încredere - poate dorești să invoci spiritul marelui războinic după care este denumită această asană.

Image

Fiu al lui Shiva (cel mai puternic zeu al panteonului hindus), Virabhadra s-a născut în suferință, după ce mama sa, Sati a fost ucisă. Shiva și-a trimis legiunile să răzbune moartea lui Sati, numindu-i comandanți pe Virabhadra și pe sora acestuia, Kali. Virabhadra și Kali nu sunt doar războinici feroce, ei distrug pentru a salva: adevăratul lor dușman este ego-ul, iar prin decapitarea ego-ului, Virabhadra și Kali amintesc de importanța smereniei.

Citește beneficii Virabhadrasana

Când exersăm una dintre versiunile Virabhadrasana, cultivăm mintea războinicului, care trebuie să intre în luptă neinfluențată de roadele acțiunilor sale. Postura oferă vizibilitate în toate cele 4 parți, însa ne focusăm către centrul ei. Virabhadrasana ne învață să intrăm în câmpul de luptă al vieții și să rămânem focusați în interior." Dacă vă puteți imagina ca pe un războinic neînfricat trimis într-o misiune divină, veți găsi noi puteri și energii în postură, precum și curajul și motivația de a face față momentelor provocatoare ale vieții.

Vasistha & Vishvamitra

Asemănările dintre posturile Vasisthasana și Vishvamitrasana sunt evidente, la fel și atributele înțelepților legendari - unul preot, celălalt rege - după care sunt denumite asanele. Ambele poziții constau într-un echilibru rafinat al brațelor; Vasisthasana (Plank lateral) este deosebit de sattvic-ă (pură) - conferă o notă optimistă, de limpezire a minții - în timp ce Vishvamitrasana este în mod distinct ambițioasă și rajasic-ă (pasională). Acesta din urmă este o postură avansată care necesită o deschidere amplă a coapselor și menținerea cu fermitate.

Image

* În poză sunt reprezentați: Vasistha în partea de jos și Vishvamitra în postura lui dificilă în partea de sus

Cei doi înțelepți sunt angajați într-o luptă lungă pentru o vacă magică împlinitoare de dorințe, conduși de concurență și lăcomie, motive tratate des în India antică. Aici găsim tensiunea din viața spirituală dintre câștigurile fără merit și străduința hotărâtă.

Vasistha întruchipează satisfacția care vine cu atingerea spirituală: un fiu divin al zeului Brahma și un membru al castei preoțești din vârful ierarhiei sociale indiene, Vasistha părea destinat de la naștere atât realizărilor spirituale înalte cât și materiale, deținând vaca magică.

Vishvamitra nu era chiar atât de binecuvântat. Chiar dacă era un rege, fiind născut în casta războinică Kshatriya, el nu avea avantajele pământești sau spirituale ale lui Vasistha.

Dar, ca majoritatea înțelepților indieni, Vishvamitra avea voință puternică. Inițial a încercat să îl învingă cu forța pe Nandini, însă oricât ar fi încercat această abordare nu a reușit. Pe măsură ce conflictul a continuat, ambii înțelepți și-au etalat elementele spirituale pentru care sunt faimoși. Vasistha a folosit toleranța și stăpânirea emoțiilor; chiar dacă Vishvamitra și războinicii săi au omorât o sută de fii ai lui Vasistha, brahminul a rămas calm și nu a fost niciodată răzbunător.

Citește și: Krishnamacharya și discipolii săi

În timpul bătăliei, regele Vișvamitra a ajuns în cele din urmă să-și dorească nu doar o vacă împlinitoare a dorințelor, ci și puterea spirituală. El și-a propus să devină un brahmin și, după multe penitențe și austerități, a reușit - chiar Vasistha venind să-i aducă un omagiu pentru realizarea sa. Acesta este motivul pentru care postura lui Vishvamitra este mai dificilă decât cea a lui Vasistha: sadhana (practica spirituală) lui a fost mai dificilă.

Astavakra

Părinților nu le-a plăcut niciodată prea mult să fie surclasați în mod arogant de urmașii lor. Povestea Astavakra conține elemente clasice ale tensiunilor dintre generații care apar chiar și pe tărâmul religiei și al practicii spirituale.

Încă de când se afla în pântecele mamei sale, Astavakra și-a corectat tatăl în timp ce recita din Rig Veda, o colecție dintre cele mai vechi și sacre imnuri din India. Înfuriat, tatăl lui Astavakra l-a blestemat, iar băiatul s-a născut deformat. Numele lui Astavakra se referă la cele opt (asta) unghiuri (vakra) ale membrelor sale, iar Astavakrasana evocă blestemul membrelor strâmbate pentru care Astavakra a triumfat prin persistență și inteligență.

Citește beneficii: Astavakrasana și Vasisthasana

În ciuda blestemului crud al tatălui său, Astavakra a rămas un fiu credincios. Când băiatul avea 12 ani, tatăl său a fost învins la o dezbatere preoțească și a fost alungat pe tărâmul lui Varuna, stăpânul întunericului. Deși călătoria a implicat un efort monumental, Astavakra a călătorit la curtea regelui pentru a-l contesta pe omul care l-a învins pe tatăl său. Din cauza deformațiilor lui Astavakra, oamenii de la tribunal au râs de el - dar numai până când a deschis gura și au descoperit cât este incredibil de învățat și iscusit, deși era doar un băiat. Astavakra a triumfat în dezbatere, câștigând libertatea tatălui său, iar oamenii care l-au batjocorit au devenit ucenicii săi, inclusiv regele.

Povestea lui Astavakra ilustrează tendința umană de a judeca lucrurile prin aspectul lor și nu prin adevărata lor substanță. De asemenea, este o evocare a puterii unei credințe neclintite de a triumfa asupra ridicolului.

Deși  Astavakrasana pare o asană dificilă, este o postură de echilibru destul de ușoară atunci când stăpânești tehnica: chiar și atunci când lucrurile par extrem de complicate, dacă știi cum să le aranjezi, situația se simplifică. În  timp ce unele posturi necesită efort îndelungat, această asană necesită mai multă înțelegere. Executată corect oferă un sentiment de libertate.

Atenție! Yogasat recomandă o ușoară încălzire înainte de practicarea asanelor. De asemenea, pentru a evita accidentările, se recomandă ca intrarea și ieșirea din postură să fie executate lent.

 

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.

Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook