Oamenii de stiinta au descoperit cum poti controla gandurile Skip to main content
Oamenii de stiinta au descoperit cum poti controla gandurile

Abilitatea de a controla gandurile este esentiala pentru starea de bine, incapacitatea de a face acest lucru cauzand tulburari psihice precum anxietatea, depresia sau tulburarea de stres post-traumatic.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge au identificat substanta chimica din creier care poate ajuta creierul sa suprime gandurile nedorite.

Dr. Michael Anderson, profesor in neurostiinte, alaturi de echipa sa de cercetare, a descoperit ca aceasta substanta chimica se afla in zona din creier responsabila pentru formarea amintirilor. Specialistii au pornit de la ideea potrivit carora in mod cert exista in mecanism care sa ajute creierul sa suprime gandurile negative, asa cum exista un mecanism care ne ajuta sa ne infranam unele impulsuri de natura fizica.

Cortexul prefrontal este cunoscut ca fiind “centrul de comanda” al creierului, este asociat cu comportamentul si planificarea, cu gandirea critica, cu atentia, cu constientizarea de sine, cu memoria, dar si cu capacitatea de a rezolva probleme. Ceea ce specialistii au descoperit recent este ca tot cortexul prefrontal poate fi de folos si in suprimarea gandurilor nedorite.

Citeste: DE CE ESTE MEDITAȚIA DIFERITĂ DE TRANSĂ

Studiul facut de catre cercetatorii de la Cambridge a fost publicat in revistele de specialitate in luna noiembrie a anului 2017. In cadrul acestui studiu s-au folosit testele de imagistica bazate pe rezonanta magnetica dar si spectroscopia de rezonanta magnetica nucleara (n.r. masoara substantele chimice de la nivelul creierului). Cercetatorii au observat creierul participantilor la studiu in timp ce erau pusi sa isi suprime gandurile cu privire la o sarcina care li se daduse. Spectroscopia a scos la iveala faptul ca abilitatea de a suprima gandurile nedorite se bazeaza pe neurotransmitatorul GABA, substanta care permite mesajelor sa treaca de la o celula la alta.

GABA este principalul neurotransmitator inhibitor al sistemului nervos central, regland activitatea neurotransmitatorilor excitanti precum dopamina.

In urma acestui studiu, specialistii au ajuns la concluzia ca abilitatea unei persoane de a suprima gandurile nedorite depinde de concentratia de GABA din creier. Ceea ce inseamna ca persoanele cu un nivel redus de GABA in creier au o capacitate redusa de a isi suprima gandurile nedorite, ceea ce inseamna ca sunt mai predispuse tulburarilor psihice precum depresia, anxietatea si stresul post-traumatic.

Metode naturale de crestere a productiei de GABA in creier

Meditatia – specialistii au dovedit prin studii ca meditatia practicata in mod regulat creste nivelul de GABA din creier.

Citeste: 5 MODURI PRIN CARE MEDITAȚIA ÎȚI MODELEAZĂ CREIERUL

Yoga – si practica yoga sporeste productia de GABA. Mai mult decat atat, yoga presupune respiratie profunda si linistita, ceea ce inseamna ca anxietatea si stresul sunt reduse.

Sportul – cresterea ritmului cardiac din timpul practicarii unor exercitii fizice are abilitatea de a spori cantitatea de GABA de la nivelul creierului.

Dieta sanatoasa – este recomandata o dieta saraca in alimente procesate si zahar, dar bogata in acid glutamic, care contribuie la formarea GABA.

Alimentele bogate in acid glutamic sunt: alunele, migdalele, bananele, broccoli, orezul brun, litea, ovazul, citricele, cartofii, spanacul.

 

* In luna februarie a anului 2018 se redeschide Scoala de Primavara Hatha Yoga SEVA atat pentru incepatori, cat si pentru avansati. Pentru inscrieri si informatii suplimentare trimiteti mail la adresa hathayogaseva@gmail.com, mentionand numele, prenumele precum si clasa la care vreti sa participati (incepatori/ avansati). Persoanele care nu au parcurs cursul pentru incepatori Hatha Yoga SEVA si vor totusi sa se inscrie la clasa de avansati, vor sustine un scurt test teoretic si practic.

Comenteaza cu Facebook