Oana Cuzino: "Interesul meu pentru yoga a crescut pe măsură ce am practicat-o" | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
INTERVIU Oana Cuzino

Oana Cuzino, probabil cel mai cunoscut medic din România datorită emisiunii prezentate de aceasta 14 ani, a descoperit tainele yoga, pe care o practică cu regularitate – Află, din interviul acordat în exclusivitate pentru www.yogasat.ro, cum a descoperit Oana Cuzino yoga, cu ce scop o practică, dar și ce efecte a avut această practică asupra ei!

1

YogaSat: Ce ți-a trezit interesul pentru yoga?

Oana Cuzino: Sincer, interesul meu pentru yoga a crescut pe măsură ce am practicat-o. Acum un an și ceva, pe vremea aceasta, Loredana, care este îndragostită de ani de zile de yoga și o practică cu multă rigurozitate, mi-a spus că trebuie să văd și eu despre ce este vorba și m-a luat cu ea la clasa lui Avisek Majumdar. De atunci particip cu placere ori de cate ori am ocazia, împreună cu ea, individual sau în alte grupuri. Ba chiar am îndrăznit să văd, recent, cum sunt și alti maestri, cum ar fi Val Voicu și să aprofundez, alături de el, tainele unei adevărate culturi.

 Acum pot face mai ușor diferența dintre unele practici de yoga adoptate în ultimii zeci de ani de cultura occidentală, care se bazează mai degrabă pe declinarea acestui concept în sala de fitness și yoga reală, practicată de mii de ani în Orient, și care se adresează în principal autocunoașterii și aprofundării propriului eu.

YogaSat: Cu ce scop practici yoga?

Oana: Îmi place mult acea stare de relaxare profundă, de imersiune în propriul univers și autoexplorarea lui cu detașare, pe care eu, cel puțin nu o puteam practica de una singură. Constat cu surprindere că găsesc mai ușor soluții la probleme dificile care mă frământă după ședințele de mediatație și asta îmi dă mai multă liniște și siguranță în viața de zi cu zi.

YogaSat: Care sunt efectele pe care yoga le-a avut  asupra ta?

Oana: Din punct de vedere fizic, îmbunătățirea respirației, echilibrului, dar și a flexibilității, a constatat lucrul acesta și antrenorul meu de  pilates, sport pe care îl practic cu regularitate de șase-șapte ani. Apoi, creșterea puterii de concentrare pe o anumită problemă, dar și atenția distributivă și cred că am devenit mai relaxată și optimistă.

YogaSat: Cat de des practici yoga?

Oana: Încerc să dedic câteva zeci de minute zilnic, meditației, dar la ședintele cu instructor particip o dată sau de două ori pe săptămână.

YogaSat: Yoga ți-a schimbat modul de viață? Dacă da, în ce sens?

Oana: Încă nu realizez o schimbare dramatică, pentru că aceste lucruri vin cu siguranță în timp, după ce practici ani de zile. Dar cu siguranță, m-a ajutat să completez această dimensiune  a relaxării și meditației controlate, liniștea de care ai nevoie ca să-ți trăiești de fapt mai conștient și intens viața, suprinzând aspecte pe care nu le observai înainte.

YogaSat: Cum a afectat practica yoga relațiile profesionale/personale?

Oana: Pot spune ca m-am apropiat mai mult de Loredana și de Avisek, am cunoscut mai multe persoane care practicau yoga, cu care înainte nu relaționam, precum ambasadorul Indiei la ziua internațională Yoga…:) 

Însă, per ansamblu, yoga iți oferă mai multă înțelegere și bunăvoință în relațiile cu semenii, mai multă încredere în tine și cei din jur remarcă acest lucru și încep să iți dorească prezența, pentru că aduci liniște, soluții pozitive și constructive.

YogaSat: Exista vreo contradicție între medicina actuală și yoga?

Oana: Majoritatea  exercitiilor de yoga au valoare preventivă și chiar terapeutică, de la posturile de bază, prin care îți activezi subtil toate punctele energetice. Există și exerciții care activează procese naturale de detoxifiere, de activare a digestiei, stimulare a circulației, imunității, echilibrului postural și mental. Cred că medicina și yoga se completează, în general. 

Dacă privim strict din punct de vedere al medicului roman, cred că cei care recomandă yoga sunt, mai degrabă, ortopezii, reumatologii, cei din zona recuperării medicale, fiziokinetoterapeuții, dar și psihiatrii. În realitate, yoga îți îmbunătațește sănătatea per ansamblu și merită practicată preventiv, ca stil de viață cotidian.

*Oana Cuzino practică yoga împreună cu instructorul Val Voicu la Shiseido Spa

Comenteaza cu Facebook