Svadhisthana chakra - asane, practici pt, vindecare și purificare | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
swadhistana

Asane și practici pentru purificarea Svadhisthana chakra

Chakrele sunt centre energetice ale corpului nostru, care se rotesc ca niște vortexuri și atrag energii universale pentru a ne echilibra și atenua sistemele fizice, metafizice și mentale. Dacă acești centri energetici se blochează sau se dezechilibrează, pot apărea diferite probleme fizice și emoționale. Dacă aceștia sunt echilibrați, chi-ul sau puterea noastră spirituală curge liber în tot corpul.

Svadhisthana, cea de a doua chakră,  se dezvoltă de obicei între 8-14 ani, moment în care începem să ne descoperim sentimentul de s ine, sexualitatea și individualitatea noastră creativă.

Această chakră echilibrează energia căldurii, încrederii și a generozității. Energia chakrei sacrale este responsabilă pentru pasiune, relații sănătoase, puterea de a crea și lipsa fricii.

Svadhisthana se traduce din limba sanscrită, ca loc al plăcerii. Cu alte cuvinte, reprezintă sediul energiei noastre emoționale și sexuale, al energiilor noastre creative, având o legătură cu elementul apă și cu luna, ambele sinonime cu libertatea și mișcarea.

Situată în abdomenul inferior, sub buric, deasupra osului pubian, este conectată cu rinichii, organele sexuale, sistemul reproducător și hormonii asociați.

Simbolul său este o floare de lotus cu șase petale, de culoare portocalie, vibrantă. Potrivit terapiei prin culoare, portocaliul reprezintă bucurie, înțelepciune și creativitate, ne alimentează latura emoțională și mentală cu speranță și optimism, sporind în același timp imaginația. Din punct de vedere fizic, ne dă un impuls nivelului de energie și se crede că sprijină funcționarea sănătoasă a sistemului digestiv și a sistemului muscular.

Cea de-a doua chakră, deține energia creativă, înțelepciunea spirituală, energiile emoționale și sexuale, iar echilibrul acestui punct energetic conduce la menținerea relațiilor sănătoase și a armoniei generale a vieții.

Înțelegerea blocajelor la nivelul acestei chakre necesită adesea o anumită introspecție și analiză a relațiilor și experiențelor din trecut. Orice fel de traumă, emoțională sau sexuală, poate provoca un dezechilibru în Svadhisthana. Este important să recunoaștem și să căutam ajutor, dacă este necesar.  Este de preferat ca vindecarea să înceapă cu Muladhara, pentru a stabili mai întâi un sentiment de siguranță în interiorul nostru.

Citește și: asane-si-practici-pentru-purificarea-muladhara-chakra-prima-parte

Chakra sacrală este legată fundamental de bunăstarea noastră emoțională. Prin urmare, orice conflict într-o relație ar putea fi legat de un dezechilibru în Svadhisthana. Toți ne confruntăm  la un moment dat în viață cu respingeri, fie în carieră, relații sau în viețile personale. Respingerea poate duce la apariția sentimentelor de inutilitate și dezamăgire, iar atunci când nu procesăm integral aceste energii negative, ele se pot manifesta ca un dezechilibru energetic în cea de a 2-a chakră.

Un dezechilibru al Svadhisthana îl reprezintă și o relație sexuală nesănătoasă. De exemplu, sentimentul că ceva lipsește din viața sexuală sau că partenerul nu este interesat. O chakră dezechilibrată sau blocată are o energie stagnantă, care poate conduce la probleme comportamentale și fizice specifice.

Dacă a doua chakra este hipoactivă, lipsesc încrederea și stima de sine. iar energiile negative nu pot fi procesate deplin. Persoana se simte neîmplinită și letargică, fără entuziasm.  

Dacă acest centru energetic este hiperactiv, emoțiile nu mai pot fi controlate, iar impulsurile pot conduce la comportamente care creează dependență, fiind dăunătoare și din cauza emoțiilor negative neprocesate, ce se pot manifesta fie prin frica depresie și anxietate, fie prin furie, hipersensibilitate și comportament argumentativ, iar acest lucru ne poate afecta capacitatea de a comunica și de a ne exprima deschis în relațiile noastre.

Din punct de vedere al manifestărilor fizice, un dezechilibru al Svadhisthana se manifestă prin: probleme digestive, dureri de spate inferioare, probleme cu rinichii, probleme articulare în special în zona pelviană, probleme de șold, dureri premenstruale și crampe menstruale, energie slabă, anemie.

Prin echilibrarea acestui centru energetic putem experimenta o creativitate crescută și o bucurie a vieții. Echilibrarea unei chakre poate apărea sub multe forme și merită să încercam diferite metode până când găsim o practică care să funcționeze. Cel mai important este să avem răbdare. Vindecarea unei chakre dezechilibrate necesită timp și se realizează prin vindecarea emoțională și fizică.

Yoga poate fi o modalitate excelentă de eliberare a tensiunii, asanele fiind deosebit de eficiente în echilibrarea Svadhishthana.

1. Upavistha Konasana (postura unghiului deschis) întinde întregul corp fizic. Din punct de vedere tradițional, se crede că asana activează Svadisthana, deschizând astfel centrul creativității și al plăcerii. Practicarea acestei posturi deschide mintea către noi posibilități, încurajând în același timp acceptarea de sine. Ca și în cazul altor aplecări înainte, asana liniștește mintea.

Image

2. Baddha Konasana (postura unghiurilor unite) întinde interiorul coapselor, sporește flexibilitatea generală și ajută la tratarea insomniei. Practica regulată a acesteia produce un efect calmant care relaxează.

Citește și: baddha-konasana-0

3. Bakasana (postura corbului) deschide pieptul, umerii, brațele, încheieturile, șoldurile, zona inghinală și ajută la flexibilitatea coloanei vertebrale, care îmbunătățește postura corpului, reduce durerea și rigiditatea. De asemenea, ajută la efectuarea cu ușurință a altor asane.

Citește și: bakasana-1

4. Utkata Konasana (postura zeiței) întărește zona pelviană, coapsele, genunchii și gleznele, întărește coloana vertebrală și activează Muladhara, Swadhisthana și Manipura. De asemenea, activează si chakra inimii, Anahata, promovând încrederea și compasiunea. Cei care suferă de sciatică pot beneficia de pe urma acestei poziții.

Citește și: utkata-konasana

Există multe tradiții de yoga diferite, dintre care multe combină bine-cunoscutele posturi de yoga, cu respirația și meditația, permițându-ne să lucrăm la vindecarea corpului energetic ca întreg.

Shakti Mudra este deosebit de eficienta pentru Svadhisthana, deoarece se spune că ne energizată în timp ce susține echilibrul și stabilitatea emoțională.

Image

 

Vindecarea prin sunet implică utilizarea instrumentelor pentru a crea note sau frecvențe care sunt benefice, nu numai pentru bunăstarea noastră mentală și fizică, dar ne pot ajuta și să ne conectăm cu energia chakrelor. Fiecare centru energetic are o anumită frecvență. Pentru Svadhisthana frecventa este 417 Hz.

Bija mantra pentru Svadhisthana este VANG.

Meditația este o practică benefică pentru echilibrarea întregului organism și liniștirea minții. Culoarea portocalie este strâns asociată cu cea de a doua chakră, de aceea, putem folosi imaginația, să vizualizăm culoarea portocalie în timp ce medităm. Pe măsură ce inspirăm vizualizăm o lumină portocalie aurie în abdomenul inferior și, în timp ce expirăm, ne imaginăm că această lumină portocalie iradiază în tot corpul, umplându-ne cu energie creativă și întinerire. 

 

Sursa: chakrapractice.com

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook