Top 3 asane pentru control emotional Skip to main content
Top 3 asane pentru control emotional

Toti oamenii sunt fiinte cu emotii. Ba chiar emotiile ajung sa ne conduca si guverneze viata. O singura persoana poate experimenta sute de stari emotionale pe parcursul unei singure zile. Acestea fluctueaza si par complet lipsite de orice control. Orice le poate declansa, de la vreme, la o conversatie cu un prieten, coleg sau membru al familiei, pana la stiri sau chiar influente astrologice. Din pacate, devenim sclavii propriilor emotii.

Insa asanele yoga ne pot ajuta sa recapatam controlul asupra propriilor emotii si sa le echilibram. De ce am dori aceasta? Deoarece emotiile sunt energie, iar energia inseamna putere. Atunci cand ne putem controla emotiile, le putem folosi pentru a ne propulsa mai departe in viata, pentru a ajunge unde dorim. In schimb, atunci cand emotiile ne controleaza, putem suferi foarte mult, iar potentialul ne va fi drastic diminuat. Atata timp cat emotiile ne conduc viata, vom fi lipsiti de dreptul nostru natural de a ne bucura, de iubire neconditionata si fericire.

Control versus reprimare

Sa ai autocontrol asupra propriilor emotii nu inseamna reprimare. Inseamna sa fii pe deplin constient de propriile emotii si sa le poti stapani. Astfel, propriile emotii nu te mai pot darama si iti poti mentine obiectivitatea si discernamantul in toate conditiile si circumstantele. Poti ramane neclintit si neafectat in mijlocul furtunii.

In acest sens, pot fi de folos multe tehnici yoga: meditatia, mantrele, yantrele, sunetele, culorile, muzica, sistemul tantric. Dar foarte eficiente sunt si asanele.

CITESTE 7 asane recomandate dimineata

Iata top 3 asane care te pot ajuta sa redobandesti controlul asupra propriilor emotii:

Paschimottanasana

Paschimottanasana

Este recomandata inclusiv pentru incepatori si nu implica un nivel deosebit de flexibilitate. Actioneaza asupra mintii, ceea ce influenteaza si starea sau potentialul emotiilor. Infuzeaza o stare de calm. Mintea alimenteaza emotiile. O minte calma nu inflameaza starea emotionala. Emotiile cedeaza in fata unei minti stabile, echilibrate si puternice.

Se recomanda practica cu ochii inchisi si concentrarea fixata pe chakra radacina. Incearca sa percepi energiile terestre activandu-se si hranind chakra. Nu-ti lasa mintea sa rataceasca. Daca iti pierzi concentrarea, aduna mintea din nou. Mentine cat mai mult posibil asana. Daca esti incepator, incearca sa o mentii macar 2 minute, continuu. Practicantii mai avansati pot incepe cu 3-5 minute. Este de folos pentru depresie, anxietate, agitatie, frica sau stari emotionale haotice.

Bhujangasana

Bhujangasana

Necesita flexibilitatea coloanei vertebrale. Se pot executa variatiuni mai lejere. Postura cobrei lucreaza direct cu chakra inimii. Armonizeaza si echilibreaza, curata si purifica. Ridica nivelul energetic. Furia poate fi transformata in rabdare, ura in iubire, tristetea in bucurie. Rafineaza starile in emotii precum compasiunea, multumirea, recunostinta si iertarea.

CITESTE 4 asane pentru echilibrarea emotiilor

Se executa cu ochii inchisi si concentrarea pe chakra inimii. Se recomanda mentinerea cat mai mult. Pentru incepatori, 1-2 minute. Pentru avansati, 3-5 minute. Ideal este de mentinut intre 5-10 minute. Transforma emotiile, ridicandu-le la un nivel mult mai spiritual. Este foarte utila in caz ca te confrunti cu o pierdere sau trauma emotionala, elimina furia, cultiva compasiunea.

Sarvangasana

Sarvangasana

Este cea mai dificila si solicitanta dintre cele trei. Se mai numeste postura statului pe umeri. Este o postura de top 5 cele mai puternice asane, metionata in Yoga Sutra lui Patanjali. Genereaza sublimare, adica un proces alchimic prin care energia din chakrele inferioare incepe sa urce catre chakrele superioare, in acest caz catre chakra gatului.

Este cea mai buna postura pentru convertirea si transmutarea energiei dense si grosiere, care caracterizeaza emotiile, catre energie pura, subtila. Transforma negativismul in pozitivism, greutatea si letargia in vivacitate si disperarea in speranta. Poate avea efect vindecator profund, armonizand mintea si emotiile.

Se executa cu ochii inchisi si concentrarea pe chakra gatului. Se recomanda mentinerea cat mai mult. Pentru incepatori, macar 1 minut. Pentru avansati, 2-5 minute. Ideal, se mentine intre 5-10 minute, pana la 20-30 minute.

! Daca sunteti incepator, nu practicati yoga fara indrumarea unui instructor autorizat. Unele asane si respiratii pot avea efecte nedorite.

 

Comenteaza cu Facebook