Top 5 asane cu inversiuni pentru incepatori Skip to main content
Top 5 asane cu inversiuni pentru incepatori

Stresul si un stil agitat de viata tulbura linistea si pacea, care pot sustine sanatatea, si predispun la diverse afectiuni. Inversiunile posturilor yoga pot avea un impact puternic in privinta diminuarii nivelului de stres, antrenand calmul mental si linistirea fizica.

Ayurveda sugereaza ca bunastarea fiintei umane depinde de abdomenul inferior. Daca acesta este intoxicat de impuritati, genereaza diverse probleme de sanatate, printre care obezitate, diabet si afectiuni cardiace. Inversiunile yoga au un rol benefic chiar si in acest caz. Calmeaza, ajuta femeile sa aiba o menstruatie echilibrata, tonifica organismul si antreneaza armonios muschii.

CITESTE 6 asane pentru imbunatatirea echilibrului si a posturii

Iata 5 inversiuni yoga recomandate pentru incepatori:

viparita karani

Viparita Karani

Postura faciliteaza aportul de sange si de oxigen in cap si gat. Sistemul nervos central din creier, glandele tiroida si pituitara primesc un plus de energie. Postura se mai numeste elixirul tineretii, deoarece are efect revitalizant. Atentie, este important sa se mentina un ritm normal, firesc, al respiratiei.

adho mukha svanasana

Adho Mukha Svanasana

Este o inversiune blanda, una dintre cele 12 posturi ale salutului soarelui (surya namaskar). Este usor de executat si este ideala pentru incepatori. Calmeaza sistemul nervos si este de folos pentru reglarea ciclului mentrual. Poate fi folosita si ca exercitiu de stretching inainte si dupa practica.

sirshasana

Sirshasana

Sau postura statului in cap. Este foarte utila in cazul afectiunilor acpilare, de folos in cazul caderii parului. Este o inversiune completa, care ii permite capului sa se relaxeze in jos. Picioarele raman ferm in aer. Postura este recomandabila inclusiv pentru incepatori, desi este putin mai complicata. E contraindicata in caz de hipertensiune arteriala sau afectiuni ale gatului sau ale coloanei vertebrale si in cazul femeilor insarcinate. Atentie: nu se executa acasa decat daca practicantul deja stapaneste aceasta postura. Neglijenta poate avea consecinte grave.

CITESTE 7 asane recomandate dimineata

shashankasana

Shashankasana

Este o postura provocatoare pentru incepatori, dar ii poate familiariza mai repede cu executarea inversiunilor. Nu este o inversiune totala, dar ajuta mult la imbunatatirea posturii si usureaza durerile cronice de gat si de spate. Se poate executa Vajrasana sau postura diamantului inainte de aceasta asana. Iesirea din postura trebuie sa se faca lent, pentru a evita posibililele ameteli. Este contraindicata persoanelor care sufera de hipertensiune sau care au ameteli.

dolphin pose

Ardha Pincha Mayurasana

Postura delfinului sau postura catelusului este o variatiune de Adho Mukha Svanasana. Ideala pentru incepatori, deoarece este o inversiune blanda. Usureaza disconfortul menstrual.  De evitat in caz de hipertensiune, afectiuni oculare sau auditive si in caz de probleme ale gatului sau ale coloanei vertebrale.

In general, se recomanda ca femeile sa evite inversiunile in timpul ciclului menstrual, deoarece pot afecta sangerarea. Inversiunile le sunt contraindicate, in general, femeilor insarcinate. Yoga se practica sub ghidare in aceste cazuri. Inversiunile se practica pe stomacul gol pentru a evita refluxul gastric sau alte tulburari gastrice. Desi pot fi practicate in orice moment al zilei, ideala este practica de dimineata devreme, deoarece revitalizeaza si energizeaza pentru tot restul zilei.

! Daca sunteti incepator, nu practicati yoga fara indrumarea unui instructor autorizat. Unele asane si respiratii pot avea efecte nedorite.

 

 

 

Comenteaza cu Facebook