“Yoga militară” pentru concentrare Skip to main content
barbat-plaja-yoga

În ciuda a ceea ce crezi că știi despre yoga, practica autentică nu te va “înmuia”. Nu te va face să îți lași barbă și să te transformi într-un vegan care salvează planeta, ci își va da mai multă putere, claritate, concentrare și anduranță în toate aspectele vieții.

Ca și corpul, și mintea este un mușchi care are nevoie de antrenament pentru a ajunge la performanță. Odată cu sutele de studii privind beneficiile yoga, acum practica a devenit o necesitate reală pentru cei din armata Statelor Unite. Fiind cele mai stresante profesii, specialiștii au realizat că yoga este ideal să completeze pregătirea fizică militară.

Citește și: Succesul lui Napoleon se datora capacitatii sale incredibile de a se concentra (yogasat.ro)

Practica este folosită de câțiva ani pentru tratarea veteranilor de război în sindromul post-traumatic sau chiar în managementul durerii, iar în majoritatea școlilor de pregătire a devenit deja parte din antrenamente.

Conform unui studiu din anul 2011, yoga îmbunătățește atât forța cât și flexibilitatea, îmbunătățește funcția respiratorie și cardiovasculară, reduce stresul, anxietatea, depresia și durerile cronice.

Conform lui Claire Diab, fost instructor de yoga militară și fondatoarea American Yoga Academy, unul dintre beneficiile fizice uriașe pentru militari a fost îmbunătățirea flexibilității, esențială pentru menținerea mobilității și reducerea riscului de accidentare.

“Personalul militar este foarte puternic, muscular, dar îi lipsește flexibilitatea. Toate mișcările, inclusiv menținerea asanelor, sunt unice, deoarece creează atât forța musculară necesară, cât și flexibilitate și echilibru”, spune Diab.

În timp ce beneficiile fizice ale practicii pot fi aplicate în orice ramură de muncă ce necesită forță musculară, beneficiile reale ideale pentru personalul militar sunt cele mentale și emoționale.

Cum să practici “yoga militară”

Deși este evident că practica aplicată în centrele de pregătire militară din SEALS nu este una accesibilă oricui, Claire Diab recomandă o serie de asane și tehnici de respirație pentru a îmbunătăți concentrarea și claritatea mentală. Acestea te vor ajuta atât în plan fizic, la detensionarea musculaturii spatelui și tonifiere, dar și în planurile mai subtile:

  1. Surya Namaskar, în varianta A din Ashtanga, cu schimbarea asanelor la fiecare inspirație/expirație.
  2. Flow-ul cat/cow, cu retenția respirației în postura completă
  3. Respirația ujjayi (respirația oceanului)
  4.  Respirația abdominală (diafragmatică)

Citește și: Ujjayi pranayama sau respiratia oceanului (yogasat.ro)

Mihaela Dragomir mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook