Meditatia cu mantra, eficienta in tratarea stresului post-traumatic Skip to main content
Meditatia cu mantra, eficienta in tratarea stresului post-traumatic

Soldatii veniti acasa din zone de conflict sufera adesea de stres post-traumatic. Un nou studiu, facut de catre cercetatorii de la Universitatea Maharishi, arata ca meditatia cu mantra ii poate ajuta pe acestia sa trateze tulburarea de stres post-traumatic. Aceasta practica presupune incantarea unei mantre in scopul intrarii in transa.

Pana la aceasta descoperire, cea mai folosita metoda de tratament pentru stresul post-traumatic de care sufera soldatii veniti de pe front este cea a terapiei prin expunere, care determina soldatul sa retraiasca amintirile traumatizante. Insa retrairea amintirilor dureroase poate fi dificila pentru pacienti, vindecarea venind mai greu decat in cazul folosirii meditatiei cu mantra.

Citeste: TEHNICI DE MEDITATIE CARE ITI VOR IMBUNATATI PRACTICA

Este foarte important ca tulburarea de stres post-traumatic sa fie tratata asa cum se cuvine pentru ca altfel riscurile sunt mari. Suicidul este cea mai grava urmare a netratarii acestei tulburari.

In cadrul acestui studiu, a fost folosit un esantion de 203 pacienti cu stres post-traumatic, dintre care o parte au fost tratati cu meditatie, o parte cu terapie prin expunere la amintiri si o parte prin cursuri educative. Perioada tratamentului a fost de 3 luni. Dintre cei care au practicat meditatia in scopul vindecarii tulburarii de care sufereau, 61% au observat imbunatatiri ale starii. Terapia prin expunere a inregistrat imbunatatiri in 42% din cazuri, in timp ce programul educational a ajutat mai putin de o treime dintre soldati.

Un alt avantaj al folosirii meditatiei consta in faptul ca nu implica nicio cheltuiala. Tulburarea de stres post-traumatic necesita tratament indelungat, ceea ce inseamna ca in cazul altor tehnici terapeutice, costurile pot fi destul de mari de-a lungul timpului.

Comenteaza cu Facebook